15.8 C
București
marți, 30 aprilie 2024
AcasăSpecialRomânia îşi doreşte ca NATO să termine până la toamnă evaluarea scutului...

România îşi doreşte ca NATO să termine până la toamnă evaluarea scutului antirachetă

România speră ca până la Summit-ul NATO de la Lisabona, din toamna acestui an, Alianţa va finaliza o evaluare completă care să faciliteze decizia politică de includere a apărării antirachetă printre misiunile Alianţei, a spus la Bratislava Bogdan Aurescu, secretar de stat pentru afaceri strategice, potrivit NewsIn.

Bogdan Aurescu a prezentat la Bratislava obiectivele pe care ţara noastră le urmăreşte în cadrul NATO, cu un accent special asupra procesului de elaborare a Noului Concept Strategic al NATO şi în ceea ce priveşte dezvoltarea unui sistem aliat de apărare antirachetă, în conformitate cu principiile indivizibilităţii securităţii şi ale solidarităţii aliate.

România a anunţat la 4 februarie că a primit şi a acceptat invitaţia de a găzdui rachete interceptoare în cadrul noii abordări americane a scutului antirachetă. Rachetele ar urma să fie desfăşurate în etapa a doua a scutului, care începe în 2015.

Partea slovacă a reţinut cu atenţie prezentarea făcută de partea română în ceea ce priveşte participarea ţării noastre la sistemul de apărare antirachetă, subliniază un comunicat al MAE român.

Slovacia apreciază că noua abordare în etape a sistemului SUA de apărare antirachetă în Europa este mai convenabilă din punct de vedere financiar, mai flexibilă şi mai eficientă, comparativ cu variantele anterioare.

Cele două părţi şi-au exprimat speranţa ca la Summit-ul NATO de la Lisabona, Alianţa Nord Atlantică va consacra apărarea antirachetă ca una dintre misiunile sale.

“România promovează o viziune echilibrată a capacităţilor de descurajare, în care toate dimensiunile – nucleară, convenţională şi de apărare antirachetă – sunt complementare, astfel încât să asigure o apărare eficientă şi cuprinzătoare a NATO. România îşi exprimă speranţa că până la Summit-ul NATO de la Lisabona, din toamna anului 2010, Alianţa va finaliza o evaluare completă, care să faciliteze decizia politică de includere a apărării antirachetă printre misiunile Alianţei. Apărarea colectivă a populaţiilor, teritoriilor şi forţelor noastre reprezintă scopul principal al Alianţei şi rămâne cea mai importantă misiune de securitate a NATO”, a spus Aurescu.

Aurescu a participat vineri, la Bratislava, la consultări româno-slovace pe probleme de afaceri strategice şi multilaterale.

Evenimentul a prilejuit un schimb de idei pe subiecte care vizează cooperarea bilaterală româno-slovacă în domeniul politico-militar, agenda politică actuală a NATO, inclusiv procesul de elaborare a Noului Concept Strategic, apărarea antirachetă, angajamentul Alianţei faţă de continuarea politicii “uşilor deschise”, operaţiunile din Afganistan şi Kosovo, precum şi participarea României şi Slovaciei la misiunile UE sub egida Politicii de Securitate şi Apărare Comună, expertiza celor două state în domeniul protecţiei refugiaţilor prin Centrul de Tranzit în Regim de Urgenţă de la Timişoara (primul de acest gen din lume) şi, respectiv, facilitatea temporară cu acelaşi obiect de la Humenne din Slovacia.

Cele două părţi au convenit ca runda de la Bratislava sa fie continuată de consultări la acelaşi nivel la Bucureşti, prin operaţionalizarea unui mecanism de dialog strategic intre Ministerele Afacerilor Externe ale celor două ţări, potrivit MAE.

Cele mai citite

Mulțumesc-ul de pe panou zboară (NIc)ușor către coaliție

Ilustrație: Marian Avramescu Într-un final a devenit limpede pentru toți bucureștenii cui mulțumește primarul general al Capitalei, pe numeroasele panouri electorale de pe străzi. Mulțumirile...
Ultima oră
Pe aceeași temă