12.2 C
București
vineri, 3 mai 2024
AcasăSpecialRomânia este pe ultimul loc în UE la cercetare - inovare. Ce...

România este pe ultimul loc în UE la cercetare – inovare. Ce măsuri propune Ministerul Economiei

România are nevoie de o Agenție Națională pentru Inovare, menită să evalueze proiecte din domeniul cercetării, dezvoltării și inovării, în acest mod având posibilitatea să evoluăm la un capitol la care suntem, în prezent, pe ultimul loc în Uniunea Europeană, a declarat, vineri, în cadrul conferinței ‘Green Industry Innovation’, Claudiu Vrînceanu, secretar de stat în Ministerul Economiei, citat de Agerpres.

‘Avem contacte puternice cu Innovation Norway. Din păcate, România ocupă un loc la coada clasamentului european. Suntem pe ultimul loc la capitolul Cercetare, Dezvoltare și Inovare. Avem, însă, și vești bune. Cercetarea, Dezvoltare și Inovarea se află în focusul liderilor europeni, dar și în atenția noastră. Recent, la Bruxelles, s-a reiterat ideea unui efort concertat care să ducă la creșterea capacității de inovare, cercetare și dezvoltare. În acest sens, Guvernul a pornit o campanie, prin acordarea de facilități pentru dezvoltarea de start-up-uri, dezvoltarea de clustere, dar și reducerea birocratizării. Ne putem uita la regiune, la Cehia de exemplu, care lansat un Fondul Național de Inovare. Personal, consider că avem nevoie de o Agenție Națională de Inovare care să evalueze potențiale proiecte și pentru a evolua la acest capitol’, a spus Vrînceanu.

Oficialul din Ministerul Economiei a subliniat, totodată, faptul că, prin dezvoltarea proiectului ‘România competitivă’, ținta autorităților este ca economia românească să crească în mod sustenabil cu 5% pe an.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Statele membre NATO sunt profund îngrijorate „ de activitățile rău intenționate ale Rusiei” pe teritoriul Alianței

Statele membre ale NATO s-au declarat joi "profund preocupate de activităţile rău intenţionate" ale Rusiei "întreprinse recent pe teritoriul Alianţei" şi care "constituie o...
Ultima oră
Pe aceeași temă