20 C
București
sâmbătă, 28 septembrie 2024
AcasăSpecialRomania are posibilitatea sa promoveze procesul comunismului la nivel european

Romania are posibilitatea sa promoveze procesul comunismului la nivel european

– Tara noastra detine presedintia Comitetului de Ministri al Consiliului Europei pana in luna mai

Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei (APCE) dezbate astazi si voteaza proiectele de rezolutie si recomandarea privind condamnarea crimelor comise de regimurile totalitare comuniste initiata de parlamentarul suedez Goran Lindblad, membru al Partidului Popular European.
Rezolutia a starnit furia partidelor comuniste din toata Europa, care, asa cum remarca Lindblad, „vad comploturi peste tot”. Comunistii sunt furiosi pentru ca, in raportul prezentat APCE, Lindblad scrie explicit ca teroarea comunista decurge direct din ideologia comunista, afirmatie care, din pacate, nu figureaza in textul rezolutiei. In pofida protestelor si presiunilor comunistilor, Lindblad nu a dat inapoi, el subliniind ca aceasta condamnare nu face decat sa aduca o reparatie morala milioanelor de victime.
La sesiunea APCE de la Strasbourg participa atat presedintele Traian Basescu, cat si ministrul Afacerilor Externe, Mihai-Razvan Ungureanu. Romania detine pana in luna mai presedintia Comitetului de Ministri al Consiliului Europei, organismul executiv al CE.
Daca va fi votata in forma actuala, recomandarea APCE solicita Comitetului de Ministri sa formeze o comisie independenta de investigare a crimelor comuniste, sa adopte o declaratie oficiala de condamnare a acestor crime, sa lanseze o campanie europeana de informare, sa organizeze o conferinta internationala si sa lucreze cu guvernele nationale pentru a stimula cercetarea trecutului comunist, infiintarea de muzee, constructia de monumente si revizuirea manualelor scolare.
Toate aceste actiuni, care fac parte din ceea ce societatea civila a numit „procesul comunismului”, stau acum la indemana Romaniei. Intrebarea este daca Romania se va ridica la inaltimea sarcinii. In iulie 2005, presedintele Basescu a afirmat intr-un interviu ca procesul comunismului „este aproape imposibil de realizat deoarece pentru condamnarea comunismului este nevoie de documentatie, de argumente stiintifice, de proceduri complicate si de infiintarea unei comisii”. Acum, Romania are sansa sa initieze toate aceste „proceduri complicate”.
Printre prioritatile anuntate de Romania pentru perioada cat va detine presedintia Comitetului de Ministri figureaza „promovarea standardelor democratice si a bunei guvernari, intarirea protectiei generale a drepturilor omului”, dar si „interese specifice” ca Balcanii de Vest, Marea Neagra si Republica Moldova. Nimic, deocamdata, despre procesul comunismului, dar mai asteptam.

Cele mai citite

Irlanda amendează Meta cu 91 de milioane de euro pentru o încălcare a datelor din UEDublin, IRL – 27 septembrie 2024, ora 11:51

Un regulator irlandez care ajută la supravegherea protecției datelor în Uniunea Europeană a anunțat vineri că a amendat Meta, compania deținătoare a Facebook, cu...

Peste 1.000 de alerte privind riscurile produselor cosmetice mari, emise de Comisia Europeană în 2024

În 2024, Comisia Europeană a emis peste 1.000 de alerte legate de riscurile asociate produselor cosmetice de la branduri internaționale renumite, precum Dove, Nivea,...

Primarul democrat din New York, Eric Adams, a fost acuzat de corupție

Primarul din New York, Eric Adams, implicat într-o serie de scandaluri, a fost acuzat joi de fraudă electronică, solicitarea de donații ilegale din partea...
Ultima oră
Pe aceeași temă