22.8 C
București
marți, 8 octombrie 2024
AcasăSpecial"Romania a facut progrese remarcabile"

„Romania a facut progrese remarcabile”

Proaspat numit Ministru de Externe al Marii Britanii, David Miliband se afla azi la Bucuresti pentru Reuniunea anuala a Diplomatiei Romane.

» Domnule ministru David Miliband, aceasta este prima vizita pe care o faceti intr-o tara est-europeana. Care sunt obiectivele dumneavoastra in ce priveste relatia dintre Marea Britanie si Romania?

— Aceasta este de fapt prima mea calatorie oficiala intr-o tara europeana de la numirea ca ministru de Externe acum trei luni. Sunt incantat sa vizitez Romania. Dupa Revolutia din 1989, tarile noastre au construit o relatie foarte apropiata si am fost bucurosi sa-i uram bun venit Romaniei mai intai in NATO si apoi in Uniunea Europeana. Continuam aceasta colaborare ca parteneri, lucrand impreuna in domenii diverse cum ar fi dezvoltarea durabila, apararea si lupta impotriva crimei organizate.

» Exista pareri potrivit carora accentuati mai mult importanta razboiului din Afganistan decat a celui din Irak. Ce sfat ati da liderilor politici din Romania din acest punct de vedere?

— Atat Marea Britanie, cat si Romania au suferit pierderi de vieti omenesti. Am cheltuit un volum mare de resurse, inclusiv fonduri publice, pentru a pune bazele unor state democratice care sa nu constituie o amenintare la adresa unei regiuni si, de fapt, a intregii lumi. stim ce obiective avem in aceste tari, in Afganistan si in Irak. Dorim sa vedem guverne puternice la lucru, care sa poata continua reconstructia unor tari distruse de ani si ani de neglijenta voita. Intrebarea critica, dar si cea mai dificila este cand ar trebui sa inceapa procesul de reducere a contingentului militar. Acesta nu va fi niciodata un raspuns usor de dat. Mai ales atunci cand situatia de pe teren atat in Irak, cat si in Afganistan este eterogena si pe alocuri fracturata. Deciziile noastre din Irak si Afganistan trebuie sa se bazeze si se vor baza pe situatia de la fata locului, pe ceea ce comandantii nostri ne comunica. fitiu ca acest lucru este frustrant pentru cei de acasa, nu doar pentru oamenii obisnuiti care au o opinie clara asupra problemei, ci si pentru politicieni. Dar, in cele din urma, este dificil sa luam decizii stand in birourile de acasa. Trebuie sa ii ascultam pe cei care sunt la fata locului, pe campul de lupta.

» Marea Britanie a fost intotdeauna un sustinator al reformelor economice si politice din Romania, care par sa se fi oprit dupa aderarea la Uniunea Europeana. Care este mesajul dumneavoastra in aceasta privinta?
— Romania a facut progrese remarcabile atat pe plan politic, cat si pe plan economic, dar stiu ca nu toat? lumea a simtit inca beneficiile economiei in crestere. Legaturile comerciale dintre Marea Britanie si Romania sunt mai puternice ca niciodata si in trend ascendent, investitiile britanice in Romania fiind estimate la 4,5 miliarde de euro. Vom continua sa sustinem reformele din tara dumneavoastra si sper ca acestea nu au stagnat.

» In ce proiecte ale Uniunii Europene contati pe sprijinul Romaniei?
— Tarile noastre au o viziune comuna asupra multora dintre cele mai importante dosare europene, cum ar fi extinderea UE, schimbarile climatice, securitatea energetica si liberalizarea pietei energiei. Relatia noastra apropiata este demonstrata si de numarul mare de vizite oficiale bilaterale. Cred ca sunt al patrulea ministru britanic care viziteaza Bucurestiul, numai in acest an. si, bineinteles, legaturile la nivel de ministri sunt dublate de un numar mare de schimburi bilaterale, intalniri intre oficiali romani si britanici, convorbiri telefonice pe numeroase subiecte in care interesele noastre coincid.

» Imigratia dinspre Romania si Bulgaria catre Marea Britanie a scazut in ultimele luni. Exista sanse in viitorul apropiat de ridicare a restrictiilor pentru muncitorii romani?

— La fel ca multe state membre, am impus restrictii pentru lucratorii din Romania si Bulgaria, in luna ianuarie, pentru a putea administra situatia de pe piata interna a muncii. Am spus ca vom evalua aceasta politica peste un an. In cadrul evaluarii, monitorizam indeaproape impactul pe care venirea muncitorilor romani il are asupra economiei si serviciilor noastre publice. La inceputul lunii septembrie vom prezenta un raport initial catre Forumul pentru Impactul Migratiei (un grup constituit din reprezentanti ai administratiilor locale si centrale, ai politiei, comunitatilor locale si sectorului economic). Punctul de vedere al acestui forum va fi luat in considerare atunci cand Guvernul va formula decizia finala. In mod evident, este dificil sa fac in acest moment o prognoza a concluziilor rezultate in procesul de evaluare.

Cele mai citite

Zeci de percheziții la o rețea de cămătări care acordau împrumuturi cu dobânzi chiar de 100%

Poliția Română anunţă că sunt efectuate, marți dimineață, 37 de percheziţii în Ilfov, Dâmboviţa şi Bucureşti, într-un dosar în care 10 persoane sunt cercetate...

România, pe primul loc în Europa între statele cu cea mai redusă dependență de gaze

Ministerul Energiei anunță că, din 2027, vom fi tot numărul unu în Europa, dar ca producător de gaze naturale Criza energetică, volatilitatea prețurilor, războiul din...

Barcelona ar putea reveni pe Camp Nou în decembrie!

Barcelona s-ar putea întoarce pe noul stadion Spotify Camp Nou încă din luna decembrie, dacă planul președintelui Joan Laporta va fi aprobat de Adunarea...
Ultima oră
Pe aceeași temă