8.5 C
București
duminică, 3 noiembrie 2024
AcasăSpecialRomâni care au revenit în ţară din zone cu cazuri de Zika,...

Români care au revenit în ţară din zone cu cazuri de Zika, neinfectaţi

Aproximativ zece români care au revenit în ţară din zone endemice pentru virusul Zika s-au prezentat la medic pentru consultaţii şi sfaturi, fără să fi fost vorba de contaminare, spun specialiştii. Şefa departamentului de sănătate publică din Institutul Cantacuzino, Irina Codiţă, a declarat că şansa ca ţânţarul tigru asiatic, care a fost identificat în Bucureşti în septembrie 2012, să transmită virusul Zika acum este foarte mică. 

”Asta pentru că o primă condiţie ar fi ca populaţia de ţânţari să fie mai numeroasă, iar pentru asta trebuie să treacă patru – cinci ani de la identificarea primilor ţânţari. Apoi, trebuie să existe sursa, adică omul infectat. Un ţânţar din această specie trebuie să înţepe un pacient infectat, apoi devine transmiţător. De aceea, acum probabilitatea este mică. Nu avem cazuri de Zika. Dar, nici nu trebuie să ignorăm că avem acest ţânţar”, a declarat pentru News.ro Irina Codiţă.

Ea a mai menţionat că specialiştii de la Cantacuzino au consultat deja persoane care au revenit din zone endemice pentru virusul Zika şi au consiliat gravide, dar nu s-a descoperit vreun caz de infectare.

Şi la Spitalul de Boli Infecţioase şi Tropicale „Victor Babeş” din Capitală au fost persoane care s-au întors din zone endemice şi voiau să ştie dacă au contraindicaţie să aibă copii în perioada imediat următoare, precum şi gravide care ar fi vrut să ştie dacă mai pot călători în respectivele regiuni.

”Sunt peste 30 de ţări din America de Sud şi America Central Insulară  pe lista de avertizare pentru virusul Zika. Au fost de asemenea, persoane infectate cu acest virus în Franţa, Marea Britanie, Danemarca, Italia, Portugalia şi Spania, dar este vorba despre un import al virusului din zonele afectate. Unul din cinci adulţi infectaţi fac forme minore de boală. Dar ceea ce este mai grav este că se transmite pe care verticală, de la mamă la făt. La adulţi infecţia cu virusul Zika dă forme mai uşoare, care se remit spontan. Există şi cazuri extrem de rare la adulţi de afectare neurologică severă”, a explicat pentru News.ro directorul medical al Spitalului „Victor Babeş”, Simin Florescu.

Medicii recomandă românilor care călătoresc în zonele endemice să se protejeze, adică să aibă soluţii care alungă ţânţarii, să se îmbrace cu pantaloni şi bluze cu mâneci lungi, pentru că nu există vaccin şi nici medicaţie profilactivă.

În schimb, femeile însărcinate trebuie să evite călătoriile în zonele endemice, a adăugat directorul medical. ”Infecţia se manifestă cu dureri musculare şi articulare. Nu poate fi diferenţiată de alte boli infecţioase. Singurul lucru care face diferenţa este locul de unde vin cei cu infecţia, adică dacă  vin din zone endemice”, a adăugat Simin Florescu, precizând că anual în Spitalul ”Victor Babeş” sunt internate între 100 şi 200 de persoane care vin cu boli ”de import”. 

Virusul Zika este un virus ARN monocatenar, identificat prima dată în 1947 în pădurea tropicală Zika din Uganda, de aici i se trage şi numele. Virusul provoacă la om o boală infecţioasă virală, numită febra Zika, transmisă prin înţepătura unui ţânţar infectat cu acest virus.

Majoritatea infecţiilor provocate de virusul Zika sunt asimptomatice (60-80%). Simptomele bolii sunt de obicei uşoare şi dispar în 2-7 zile, fără decese. Principalele simptome sunt erupţia cutanată, pete roşii care apar iniţial pe faţă şi apoi se extind pe tot corpul, febra moderată, cefaleea, conjunctivita.

Adevăratul pericol îl reprezintă infestarea cu Zika a femeilor însărcinate. Există suspiciuni că virusul se transmite transplacentar de la mamă la făt sau în timpul travaliului. Specialiştii susţin că bebeluşii născuţi din mame infestate cu Zika pot prezenta complicaţii neurologice, inclusiv sindromul Guillain-Barré şi malformaţii congenitale: microcefalie la nou-născuţi şi malformaţii ale sistemului nervos, totuşi OMS nu a confirmat oficial această teorie. Aproape 5.000 de cazuri de microcefalie au fost în rândul copiilor brazilieni.

 

Cele mai citite

Câte o mașină de poliție la fiecare secție de votare în Republica Moldova

Simpatizanți ai lui Șor ar fi promis bani în schimbul voturilor împotriva unui anumit candidat Echipajele de poliție vor monitoriza dacă, în turul doi al...
Ultima oră
Pe aceeași temă