12.2 C
București
vineri, 3 mai 2024
AcasăSpecialRoma: La dolce vita… per sempre!

Roma: La dolce vita… per sempre!

Pe combinația „fatală“ dintre antic și modern, dintre turismul de masă și adevărata savoare a expresiei „la dolce vita“ se bazează și micul experiment pe care vi-l propun în această pagină: o altfel de incursiune în „Orașul etern“.

Roma este unul dintre orașele cu cele mai multe obiective turistice din lume și nu este suficientă o singură călătorie pentru a le cuprinde pe toate. Cu toate acestea sunt câteva pe care trebuie neapărat să le vedeți în primele zile de călătorie. Vă propun un tur de forță de două-trei zile, în care să puteți vizita cam toate obiectivele mari. Sunt câteva obiective la care cozile par a vă spune „nu are rost să așteptați”. Cu toate acestea, treziți-vă mai de dimineață, ca atunci când trebuie ca la ora 9 să fiți la birou, doar că în acest caz ora 8 este mai indicată! Este devreme, dar veți fi surprinși cât de mulți turiști sunt pe străzi la această oră (mai ales din martie până prin noiembrie!). 

Prima oprire: Sfântul Scaun!

Prima oprire, leagănul religiei catolice, Vaticanul sau, ca să fiu mai precis, Bazilica Sfântul Pe-tru (Basilica di San Pietro in Vaticano). Piața Sfântul Petru (Piazza San Pietro) a fost modificată  în perioada 1656-1676 sub bagheta arhitectului Gian Lorenzo Bernini la cererea expresă a Papei Alexander al VII-lea. Acesta din urmă își dorea foarte mult ca suprafața pieței să fie mai mare pentru a permite unui număr mai mare de credincioși să asiste la discursurile Papei, iar arhitectul a propus o piață colosală cu o lățime de 240 metri și lungă de 196 metri. În aceeași perioadă au fost construite și cele două „arcuri” formate din mai multe rânduri de coloane ce străjuiesc piața în partea stângă și în partea dreaptă. Bazilica a fost gândită aproape în întregime de Michelangelo și este dominată la exterior de statuile Mântuitorului a Sfântului Ioan Botezătorul și ale celor  11 Apostoli, statuia Sfântului Petru, cel de-al 12-lea Apostol găsindu-se în interior.

O dată ce intrați în Bazilică o să vă treacă un fior pe șira spinării, fiind una dintre cele mai impunătoare construcții de cult din câte ați văzut. În primul rând vă vor impresiona măreția spațiului, enorma distanță de jos până la arcade, spațiul des-chis din centrul Bazilicii, iar în al doilea rând o serie de elemente precum cele 39 de statui ale unor sfinți – fiecare înteme-ietor al unui ordin religios – și un excepțional baldachin aflat în mijlocul altarului principal al Papilor, situat chiar sub imensa cupolă a Bazilicii. Cupola trebuie și ea vizitată, dar trebuie să vă pregătiți de o ascensiune destul de lungă – 320 de trepte – și destul de anevoioasă datorită distanței foarte mici dintre pereții care străjuiesc treptele. La final vă așteaptă două priveliști impresionante: altarul văzut de sus și Roma văzută de la înălțime. (Bazilica Sfântul Petru: program octombrie – martie 7:00 – 18:00, vizitarea nu presupune costuri; Cupola 08:00 – 16:45, 7 euro cu liftul, 6 euro traseul pe scări)

Va fi trecut de ora 13:00 când veți relua drumul Cupolei, de data aceasta spre ieșire. Dacă mai aveți puterea, după ce veți servi un prânz ușor (recomandat mai ales dacă ați avut parte de un mic dejun copios la hotel!), puteți vizita alte obiective, mergând ușor, la pas.

La pas spre Castel Sant’Angelo și Piazza Navona

Ieșiți din Piața Sfântul Petru prin deschiderea din partea opusă intrării în Bazilică și veți da în Via della Conciliazione (comandată de Musollini pentru a spori măreția locului) pe care continuați să mergeți până ajungeți aproape de râul Ti-bru, cotiți la stânga și în câțiva metri veți ajunge la Castelul Sant’Angelo. Inițial un mausoleu destinat Împăratului Hadrian, transformat sute de ani mai târziu într-o fortăreață cu scopul de a ține popoarele germanice invadatoare la distanță și transformată în reședință de refugiu a Papilor în jurul anului 1200. Denumirea datează din secolul al VI-lea, când Roma era devastată de o epidemie de ciumă. Se spune că în acele timpuri Papa Grigore I cel Mare a avut o viziune cu un înger pogorându-se peste castel în timp ce își agita sabia, viziune care a fost interpretată ca anunțând sfârșitul epidemiei. Acesta este motivul pentru care astăzi castelul este străjuit de o statuie reprezentându-l pe arhanghelul Mihail. Astăzi veți putea vizita muzeul amenajat în interior, muzeu care prezintă toată istoria zbuciumată a castelului. Cei care vor să viziteze castelul trebuie să vină într-o altă zi, acesta fiind deschis între ora 9:00 și 14:00 în perioada octombrie-martie. (Castel Sant’Angelo: 10 euro întreg, 5 euro redus)

Continuați-vă apoi călătoria pe Podul Sant’Angelo (milioane de oameni l-au traversat în cei peste 2000 de ani de când a fost construit) și mergeți pe Via di Panico, Via dei Coronari (a doua la stânga), apoi continuați pe Vicolo di Febo, ajungeți în piața Largo di Febo, apoi stânga pe Via dei Lorenesi și continuați până ajungeți într-o altă piață – parcă mult mai aglomerată decât cea de unde ați început acest traseu – Piața Navona denumită de unii „sufrageria neoficială a Romei” – locul unde toată lumea se întâlnește cu toată lumea. Construită pe amplasamentul Stadionului lui Domițian (realizat în secolul I d.Hr. și destinat curselor de cai). În opinia unor arhitecți contemporani, piața păstrează forma spațiului deschis a stadionului de altădată, tribunele fiind înlocuite de casele existente de jur-împrejur. 

Zboruri

De la 20 de euro de persoană

TAROM și ALITALIA  – Compania românească operează patru zbo-ruri pe săptămână între București și Roma cu prețuri care pornesc de la 79 euro/persoană pentru un zbor dus-întors (toate taxele incluse și un bagaj de cală de 23kg inclus, de asemenea). Italienii operează până la două zboruri pe zi (tarife de la 79 euro/persoană doar cu bagaj de mână sau 109 euro cu bagaj de cală inclus) și oferă cel mai bun orar de zbor pe această cursă – plecare dimineața devreme și retur seara târziu, fiind astfel o alegere bună pentru un city break!

LOW COST – Pe segmentul companiilor low-cost sunt trei jucători principali care operează pe această rută. Compania românească BlueAir are un zbor zilnic spre aeroportul principal, Roma Fiumicino, iar prețurile pornesc de la 40 euro/persoană (dus-întors, taxe și un bagaj de mână de 10kg inclus). Ryanair și Wizzair operează unul sau două zboruri zilnice fiecare către aeroportul secundar Roma Ciampino, tarifele pornind de la 20-30 euro/persoană. Diferența între cele două companii este că Ryanair air include două bagaje de mână (unul de 10 kg și o geantă de laptop/poșetă), în timp ce Wizzair vă oferă posibilitatea de a avea un bagaj de mână mic gratuit (rucsac), pentru orice altceva trebuind să plătiți suplimentar.

Cazare

Aldrovandi Villa Borghese 5*

Urmând trăsăturile clasice ale designului interior european modern, camerele acestui hotel sunt pur și simplu realizate ca să te facă să te simți ca într-un mic muzeu, ca într-o vilă excentrică… ca într-un colț de rai în care poți spune că trăiești „la dolce vita“.

Situat între Grădinile Borghese și Valle Giulia, hotelul este locul perfect pentru cei care vor să petreacă câteva zile romantice. Cereți o cameră cu vedere spre grădină, iar pentru un prânz sau o cină la fel de „chic” mergeți la restaurantul hotelului, premiat cu 2 stele Michelin, și condus de maestrul bucătar Oliver Glowig.

Pizzeria La Montecarlo (Vicolo Savelli 13)

Singura deschisă în mijlocul zilei. Localul este celebru pentru gustul aluatului pe care-l folosesc în prepararea pizzei, dar și pentru o serie de plăcinte tradiționale.

Il Pagliaccio (Via dei Banchi Vecchi 129/a)

Pentru o „cină ca la italieni” îți recomand un meniu format din două feluri de mâncare paste (Ricordando nonno Fosso: ziti e stoc-cafisso, olio di ‘nduja) și desert (Mousse al cioccolato bianco, acqua di rose e fichi d’India). La capitolul băuturi e mai greu de ales… sortimentele de apă se întind pe mai bine de o pagină.

Creștinism

Muzeul Vaticanului

A doua zi de dimineață trebuie să vă treziți din nou foarte devreme pentru a sta cât mai puțin la coadă la un nou obiectiv turistic important: Muzeul Vaticanului situat, la câteva sute de metri în dreapta Bazilicii Sfântul Petru, pe Viale Vaticano. Puteți dormi o oră-două în plus (dacă vă simțiți obosiți după ziua precedentă) numai dacă achiziționați online (http://mv.vatican.va/) biletele pentru muzeu. Impresio-nant prin faptul că reușește să adune dintre cele mai celebre colecții de vaze etrusce (ce datează de mai bine de 2500 de ani) cu o serie de exponate din Grecia Antică, că aduce împreună artiști de la Raphael și Leonardo Da Vinci la Marc Chagall și Auguste Rodin, muzeul este o adevărată oază de istorie a culturii și civilizației europene. Evident, cel mai apreciat „exponat” este Capela Sixtină, ai cărei pereți au fost pictați cu măiestrie de Michelangelo. Fiind un muzeu complex nu veți avea timp pentru a studia toate exponatele și detaliile în câteva ore (procesul necesită mai multe vizite). De asta este bine să vă stabiliți dinainte care sunt punctele de interes și să vă concentrați asupra acestora. Este util să închiriați un ghid audio (7 euro) atunci când cumpărați biletele. (Muzeul Vaticanului: 16 euro bilet întreg, 8 euro bilet redus / pentru fiecare bilet achiziționat online se adaugă o taxă de 4 euro).

Pentru a doua zi vă mai propun un itinerariu scurt și relaxant: Panteonul (Piazza della Rotunda), Gura Adevărului (Bocca della Verità) și, la final, pe seară… Piața Spania (Piazza di Spagna) și Fontana di Trevi.

O dată ce intrați în Bazilică o să vă treacă un fior pe șira spinării, fiind una dintre cele mai impunătoare construcții de cult din câte ați văzut. În primul rând vă vor impresiona măreția spațiului, enorma distanță de jos până la arcade, spațiul deschis din centrul Bazilicii, iar în al doilea rând o serie de elemente precum cele 39 de statui ale unor sfinți – fiecare întemeietor al unui ordin religios – și un excepțional baldachin aflat în mijlocul altarului principal al Papilor, situat chiar sub imensa cupolă a Bazilicii.

Cele mai citite

Statele membre NATO sunt profund îngrijorate „ de activitățile rău intenționate ale Rusiei” pe teritoriul Alianței

Statele membre ale NATO s-au declarat joi "profund preocupate de activităţile rău intenţionate" ale Rusiei "întreprinse recent pe teritoriul Alianţei" şi care "constituie o...
Ultima oră
Pe aceeași temă