6.1 C
București
sâmbătă, 7 decembrie 2024
AcasăSpecialRom evacuat: ”Înainte aveam termopane şi parchet”

Rom evacuat: ”Înainte aveam termopane şi parchet”

Fostul ministru al învăţământului Ecaterina Andronescu a sosit, ieri, special, la Eforie Sud, pentru a vedea în ce condiţii trăiesc romii rămaşi de luna trecută fără locuinţe deoarece Primăria oraşului are în vederea ridicarea unor blocuri exact în locul unde de câţiva ani în jur de 100 de persoane îşi duceau traiul. Ca soluţie de necesitate, autoritatea locală a dispus mutarea romilor într-un fost internat şcolar, decizie criticată aspru de cei care spun că înainte aveau condiţii mult mai bune de viaţă. Alături de Ecaterina Andronescu s-a aflat, ieri, şi inspectorul şcolar general constănţean Răducu Popescu. Împreună au încercat să vorbească cu părinţii care au copii să-i trimită pe aceştia la şcoală.

Ce vor romii

În bătătură, romii erau preocupaţi cel mai mult de condiţiile în care trăiesc acum. Au arătat oaspeţilor fără ezitare camerele şi s-au plâns că nu au tot timpul lumină, se încălzesc la sobe şi trebuie să care apă în bidoane pentru a se spăla. „Noi avem o săptămână de când suntem mutaţi. Într-o cameră locuim cinci persoane, din care trei copii care merg la şcoală. Unde am locuit înainte aveam condiţii mai bune, două dormitoare, un living, baie, bucătărie, aveam termopane, parchet, gresie. Nu e chiar aşa cum zice domnul primar”, ne-a spus Mihai Murat.

Demersuri la Guvern pentru locuinţe noi

De cealaltă parte, primarul din Eforie, Ovidiu Brăiloiu, este supărat foc pe oameni pentru că aceştia ar fi vandalizat internatul. Reprezentanţii Primăriei din Eforie susţin că doar 20-30 de persoane au buletin de Eforie. În acest sens, primarul a făcut un apel către edilii din tot judeţul pentru ca împreună cu aceştia să reuşească să îi retrimită acasă pe cei care locuiesc ilegal. În plus, „am făcut demersurile necesare la Guvern prin Prefectură şi Consiliul Judeţean pentru obţinerea unor fonduri de urgenţă în vederea construirii unor locuinţe. Am alocat suprafaţa de teren. Vom depune pe 1 ianuarie când se deschid axele de finanţare un nou proiect pe care îl avem de doi ani de zile. A mai fost respins o dată. Îl vom redepune pentru construirea de locuinţe atât în Eforie Nord cât şi în Eforie Sud. Până atunci încercăm să asigurăm condiţii normale de viaţă celor care nu au locuinţă în Eforie, indiferent de etnia lor, indiferent de culoarea politică. Deci o să le asigurăm minimul condiţiilor, cu o mare rugăminte: să încerce să nu mai fure instalaţia electrică din pereţi, ţevile de apă, să nu mai facă focul cu saltelele ca să ia sârmele din saltele, pentru că cheltuielile pe care putem face sunt limitate datorită fondurilor”, a spus ieri, Brăiloiu. „Administraţia locală a dat dovadă de foarte multă tolerenaţă şi ce se întâmplă acolo se întâmplă de cinci-şase ani iar somaţiile au fost făcute în 2011. Li s-a pus în vedere că urmează să fie evacuaţi pentru că acolo se construiesc blocuri, se vor face amenajări şi parcări”, a completat edilul.

Tot ieri, primarul a subliniat şi faptul că oraşul Eforie se confruntă din 2004 cu o lipsă acută de locuinţe. Potrivit ultimelor date, sunt peste 600 de familii în această situaţie.

 Ecaterina Andronescu: să ajungă copiii, dar şi părinţii, la şcoală

 „Integrarea comunităţilor rome de orice etnie ar fi se face prin şcoală. Preocuparea Primăriei, a Inspectoratului Şcolar şi a Asistenţei Sociale este aceasta: să ajungă toţi copiii la şcoală. Ajung foarte puţini dintre copiii din această comunitate la şcoală şi lucrul acesta este foarte grav. Copiii aceştia au dreptul de a trăi altfel de cum trăiesc părinţii lor şi acesta este şi motivul pentru care eu sunt aici. Poate găsim o soluţie şi pentru părinţi, ceea ce numin noi „Şansa a doua”. Să îi aducem şi pe ei puţin în procesul de educaţie”, a spus Ecaterina Andronescu. În prezent, doar opt copii din această comunitate merg la şcoală.

 

 

 

 

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă