13.9 C
București
joi, 2 mai 2024
AcasăSpecialRolurile lui Ghiţă şi Herţanu

Rolurile lui Ghiţă şi Herţanu

Procurorii DNA l-au reținut pe cumnatul premierului Victor Ponta, Iulian Cristian Herțanu, administrator al S.C. Grossman Engineer Group SRL, în același dosar deputatul Sebastian Ghiță fiind pus sub control judiciar. Procurorii explică şi cum a tras fiecare sforile.

Cumnatul lui Victor Ponta, Iulian Herțanu, a fost reținut pentru săvârșirea infracțiunilor de constituire de grup infracțional organizat, schimbarea nelegală a destinației fondurilor europene, evaziune fiscală în dosarul „Extindere rețele de canalizare în orașul Comarnic”. Prejudiciul creat a fost de 10,3 milioane de lei.  Potrivit ordonanțelor de reținere și de  punere în mișcare a acțiunii penale, cumnatul premierului a deținut funcția de administrator al S.C. Grossman Engineer Group SRL, societate care alături de Euro Construct Trading 98 S.R.L. a câștigat licitația pentru lucrările la canalizarea localității Comarnic.

Din această postură, spun procurorii, Herțanu, dar și Vladimir Ciorbă, alături de Mihai Marian Coman, au constituit un grup infracțional pentru a-și adjudeca fraudulos un contract de lucrări finanțat preponderent din fonduri europene (7,8 milioane de lei). Ei sunt acuzați că și-au însușit ilegal importante sume de bani, prin schimbarea destinației fondurilor europene și prin sustragerea de la plata contribuțiilor datorate către stat, prin evidențierea unor cheltuieli nereale sau operațiuni fictive în documentele societăților pe care le-au controlat. Toți trei au fost reținuți de procurorii DNA, urmând ca o instanţă să decidă şi dacă vor fi arestaţi.

Presiuni din toate părțile

În același dosar, deputații Sebastian Ghiță și Vlad Cosma, dar și președintele Consiliului Județean Prahova, Mircea Cosma (tatăl lui Vlad), care au fost plasați sub control judiciar, sunt acuzați că i-ar fi sprijinit pe cei trei să obțină acest contract, punând presiune asupra conducerii SC Hidro Prahova, firma Consiliului Județean care derula proiectul european, pentru ca societățile respective să primească contractul, să obțină prelungiri ale termenelor prevăzute în acesta și să primească ilegal bani în timpul derulării proiectului.

Mircea Cozma, în calitate de președinte al Consiliului Județean Prahova, a făcut intervenții pentru numirea în funcții a unor persoane, obținerea de informații confidențiale la nivelul unor funcționari ai S.C. Hidro Prahova și a exercitat presiuni asupra directorului general al societății menționate. Deputatul Vlad Cosma a făcut presiuni pentru atribuirea contractului pentru lucrările de canalizare asocierii Grossman-Euro Construct, iar pe parcursul derulării lui a cerut unor funcționari ai ­Hidro Prahova prelungirea termenelor de execuție și efectuarea plăților în condiții de nelegalitate. În timp ce deputatul şi mogulul media Sebastian Ghiță a ­făcut același tip de presiuni, dar de data aceasta chiar la directorul Hidro Prahova.

În cursul zilei de ieri, directorul SC Hidro Prahova SA, Dumitru Pandea, a spus pentru RL că nu el a decis cine să fie câștigătorul licitației internaționale și că președintele comisiei a fost un reprezentant al Ministerului Finanțelor, Sanda Toader. Pantea a recunoscut  că este membru al Consiliului de Administrație, dar a susținut că nu ar fi implicat direct nici măcar în decontările lucrărilor făcute prost la Comarnic. Ce nu a dorit să ne spună domnul Pantea, dar au lămurit în final procurorii, se referea la numele persoanelor care au exercitat asupra sa presiuni. Era Sebastian Ghiţă.   

Cele mai citite

România – Ungaria 2-1, la Campionatul Mondial de hochei pe gheaţă

Selecţionata României a învins Ungaria cu scorul de 2-1 (0-0, 0-0, 2-1), miercuri, la Campionatul Mondial de hochei pe gheaţă, Divizia I, Grupa A,...

Columbia a anunțat că va rupe relațiile diplomatice cu Israelul

Președintele columbian Gustavo Petro a declarat, miercuri, că țara sa va rupe relațiile diplomatice cu Israelul, pe al cărui lider l-a acuzat de „genocid”...

Nașterile și căsătoriile în Germania au ajuns la cele mai scăzute niveluri în 2023 din ultimul deceniu

Naşterile şi căsătoriile în Germania au atins în 2023 cele mai scăzute niveluri din ultimul deceniu, conform rezultatelor preliminare date publicităţii de Biroul Federal...
Ultima oră
Pe aceeași temă