12.2 C
București
vineri, 3 mai 2024
AcasăSpecialRobotelul salveaza omenirea

Robotelul salveaza omenirea

» De la creatorii simpaticului "Ratatouille", cea mai deprimanta animatie a ultimilor ani: "Wall-E".

» Dincolo insa de decorul postapocaliptic filmul e plin de sentimente bune.

O stiti pe Emily? Zilele trecute putea fi vazuta intr-un filmulet, postat pe hotnews.ro, nu stiu daca mai e acolo. Oricum, o sa va spun eu, in doua cuvinte, cine este Emily. Emily este cel mai real personaj creat de un calculator. E cu zece clase peste Simone, din filmul cu acelasi nume (2002), avandu-l pe Al Pacino in rolul principal. Nu e doar foarte draguta, are mimica, are gesturi, ridica din sprancene, zambeste sau se stramba atunci cand nu-i convine situatia. Parca ar fi vie!

Nu intamplator v-am luat asa, pe departe. In filmul "Wall-E" si despre asta e vorba: despre personaje create de calculator care par a fi vii. Singura mare diferenta fata de Emily este ca nu arata a oameni, nu au ten impecabil, nici coafura lejera, sunt niste robotei, care insa sunt mult mai umani – prin gesturi, dar mai ales prin sentimente – decat oamenii din acelasi film. Acestia din urma, adica oamenii, sunt niste creaturi obeze si obtuze, cu oasele atrofiate, esuate intr-un soi de scaune multifunctionale, cu totii aflati in exil pe Axioma, o nava de superlux all inclusive, intr-un voiaj care dureaza deja de prea mult: de vreo 700 de ani. In urma lor au ramas, e de inteles, tone de gunoaie.

In acest timp, pe Pamant nu au ramas decat doua vietuitoare. Vorba vine vietuitoare, pentru ca unul dintre ele este un robotel, Wall-E, iar celalalt – un greiere sau ce alt gandac o fi. Wall-E e profilat pe strans gunoi, tasat, transformat intr-un cub, scuipat si alaturat seriei de cubulete din gunoi, intr-un fel de ziduri; greierele e pe post de animal de companie. Cea mai draguta gaselnita a acestui film post- (si acum urmeaza o enumerare) apocaliptic, narativ, romantic, animatie, dialog, dragalasenii infantile si ce mai vreti dumneavoastra este depozitul cu minuni al lui Wall-E. Intr-un soi de garaj, Wall-E aduce toate chestiile sclipitoare sau doar catifelate gasite prin gunoaie, in timp ce e la job: linguri si furculite de plastic, ratuste galbene si ursuleti cu ochii scosi, beculete de pom si prajitoare de paine, un cub Rubik. Pe scurt, depoziteaza memoria omenirii plecate in vacanta si la spalat de creier pe Axioma. Intre toate aceste obiectele, o caseta video: "Hello, Dolly", un film clasic-clasic din ’69, pe care Wall-E il tot vede, astfel incat dorinta lui in viata devine sa tina pe cineva de mana. Cand insa apare cineva, respectiv EVA, "o" robotel, cam smucita si agresiva, totul se da peste cap. Daca Wall-E e cam vai de capul lui, ruginit si murdar, EVA arata intr-un mod cu totul si cu totul avangardist, ca un ou al carui design  a fost conceput de Gareth Pugh. E vorba si de o plantuta aici, un motiv fragil, dar suficient ca sa te mai gandesti inca o data pe ziua de azi la distrugerea planetei.

"Wall-E" este al noulea lungmetraj realizat de Disney & Pixar Animations Studios, cel mai recent de pana la el fiind multipremiatul si indelung aplaudatul "Ratatouille". Dar nu la asta trebuie sa va ganditi cand alegeti acest film. Pentru ca "Ratatouille" este simpatic, Parisul este idilic, mancarea (pare) savuroasa. In timp ce in "Wall-E" totul e deprimant si cenusiu, cerul e gri si bolnavicios. Andrew Stanton, care s-a alaturat echipei Pixar din 1990, a lucrat in echipa care a realizat "Toy Story" si a semnat scenarii pentru "A Bug’s Life", "Monsters, Inc.", "Finding Nemo". Dar nici cu astea cu seamana "Wall-E".

Stanton a inceput sa se gandeasca la un film despre un robotel singuratic inca din 1994. "Am devenit fascinat de singuratatea pe care o evoca aceasta situatie si de empatia pe care o simteai imediat pentru acest personaj. Noi ne petrecem cea mai mare parte din timp incercand sa ne facem personajele principale placute, pentru ca publicul sa vrea sa le urmareasca si sa le faca galerie. Am inceput sa ma intreb unde ma pot indrepta cu un asemenea personaj? In scurt timp, mi-am dat seama ca opusul singuratatii este iubirea, si faptul ca esti alaturi de cineva", explica regizorul.
Filmul va intra pe ecranele bucurestene pe 4 septembrie.

Cele mai citite

Statele membre NATO sunt profund îngrijorate „ de activitățile rău intenționate ale Rusiei” pe teritoriul Alianței

Statele membre ale NATO s-au declarat joi "profund preocupate de activităţile rău intenţionate" ale Rusiei "întreprinse recent pe teritoriul Alianţei" şi care "constituie o...
Ultima oră
Pe aceeași temă