12.4 C
București
vineri, 3 mai 2024
AcasăSpecialRoboţelul-fotbalist, remediu pentru copiii autişti

Roboţelul-fotbalist, remediu pentru copiii autişti

Un robot humanoid, conceput în Franţa, va fi folosit de către cercetătorii de la Facultatea de Psihologie a Universităţii Babeş-Bolyai pentru tratarea copiilor care suferă de autism, a anunţat psihologul Raluca Anton, asistent de cercetare în cadrul facultăţii clujene, în cadrul unei conferinţe organizate de Asociaţia Autism Transilvania.

Numele robotului francez este Nao şi el a devenit celebru după ce a fost folosit, pe post de robot – fotbalist, în competiţiile de tip RoboCup, adică un fel de ligi ale roboţilor. “Robotul îi ajută pe copii să se integreze social prin intermediul imitării comportamentale. Pentru copiii autişti, interacţiunea cu roboţii prietenoşi pare să fie mai uşoară decât interacţiunea cu oamenii”, a spus Raluca Anton. Concret, copiilor autişti le vine mai uşor să imite comportamentul roboţilor care au aspectul unor jucării decât comportamentul adulţilor.

Producţia a început de şase ani

Nao este produs de o companie numită Aldebaran Robotics, din Paris, înfiinţată de doar câţiva ani, iar producţia de roboţi a început în anul 2005. Psihologii clujeni au recurs şi la ajutorul unui robot fabricat în Belgia, numit Probo, care are aparenţa unui elefănţel.

 

Cele mai citite

Statele membre NATO sunt profund îngrijorate „ de activitățile rău intenționate ale Rusiei” pe teritoriul Alianței

Statele membre ale NATO s-au declarat joi "profund preocupate de activităţile rău intenţionate" ale Rusiei "întreprinse recent pe teritoriul Alianţei" şi care "constituie o...
Ultima oră
Pe aceeași temă