12.4 C
București
vineri, 3 mai 2024
AcasăSpecialRobert Schwartz: Knock-out tehnic pentru Dragnea | ANALIZĂ DW

Robert Schwartz: Knock-out tehnic pentru Dragnea | ANALIZĂ DW

La București, dezastrul politic intern trece în runda următoare. Demiterea a trei miniștri înseamnă sfârșitul politic al liderului PSD, Liviu Dragnea, compromis definitiv, crede Robert Schwartz.

După șase ore de negocieri-maraton, la sediul social-democraților aflați la guvernare (PSD), liderul partidului, Liviu Dragnea, a anunțat joi noaptea târziu, cu mâhnire nedisimulată, demisia a doi dintre miniștrii săi favoriți și a unui alt membru al cabinetului. Prim-ministrul Mihai Tudose, care ceruse cu insistență demiterea, stătea impasibil alături de Dragnea și explica în fața presei deciziile.

Lupta interminabilă pentru putere în interiorul partidului este o nouă dovadă că prăbușirea PSD este greu de oprit. Cei ce acționează ca Dragnea și acoliții lui nu mai au timp să și guverneze. Puternicul șef de partid de altă dată nu s-a oprit din acțiunile sale de a prelua personal guvernul, în pofida legislației care nu-i permite accesul în fruntea executivului, din cauza condamnării sale definitive pentru fraudă electorală și a procedurilor în curs de desfășurare pentru abuz în serviciu.

Dragnea, care în urmă cu zece luni și-a condus partidul spre o victorie electorală clară, ar trebui să realizeze cel târziu acum că încercările sale repetate de a-și subordona justiția și de a demantela statul de drept au eșuat. Planul său de a controla activitatea guvernului printr-un prim-ministru marionetă și un cabinet paralel, instalat la sediul partidului, nu i-a reușit, pentru a treia oară. Ca președinte al Parlamentului și cu sprijinul activ al aliaților pseudo-liberali de la ALDE, al căror șef, Călin Popescu –Tăriceanu, este președintele Senatului, Dragnea a avut cele mai bune premise pentru modificările legislative dorite cu atâta ardoare, care i-ar fi netezit calea spre Palatul Victoria.

Să ne aducem aminte: după victoria electorală, Dragnea a propus-o pe colega sa apropiată, Sevil Shhaideh, ca prim-ministru. Președintele Klaus Iohannis a respins propunerea din cauza unei conexiuni siriene a soțului ei.

Puteți citi comentariul pe Deutsche Welle.

Cele mai citite

Statele membre NATO sunt profund îngrijorate „ de activitățile rău intenționate ale Rusiei” pe teritoriul Alianței

Statele membre ale NATO s-au declarat joi "profund preocupate de activităţile rău intenţionate" ale Rusiei "întreprinse recent pe teritoriul Alianţei" şi care "constituie o...
Ultima oră
Pe aceeași temă