21 C
București
miercuri, 1 mai 2024
AcasăSpecialRobert Moog şi melodiile care ne-au marcat tinereţea

Robert Moog şi melodiile care ne-au marcat tinereţea

Google sărbătoreşte astăzi 78 de ani de la naşterea lui Robert Moog, unul dintre pionierii muzicii electronice. Google şi-a modificat, miercuri, logoul pentru a-l omagia pe Robert Moog, inventatorul sintetizatorului. Cu această ocazie, în locul literelor care formează cuvântul Google, apare un sintetizator în miniatură.

Citeste si Photoshop în anii 1950. Cum arătau modele ÎNAINTE şi DUPĂ să fie transformate

Depeche Mode, Red Hot Chili Peppers, Kraftwerk, Santana, Klaus Schulze, Pink Floyd Nine Inch Nails, Norman Cook, Chick Corea, The Cure, Crystal Method, Deftones, Dido, Herbie Hancock, Keith Emerson, Marilyn Manson, Jean-Michel Jarre, Manfred Mann, Beck, Ricky Martin, No Doubt, Yes, Morcheeba, Gary Numan, Duran Duran, Billy Joel, Dream Theater, Shaggy, Paul Simon, Skinny Puppy, Tomita, Stevie Wonder, Snoop Dogg, Pink Floyd, Hans Zimmer. sunt doar unii dintre cei mai renumiţi artişti care s-au folosit de instrumentele create de Moog.

Citeste si FOTO: Îi recunoşti? Vezi cum arătau, în ADOLESCENŢĂ, cei mai renumiţi CÂNTĂREŢI din lume!

Succesul a aparut în 1969 dupa ce albumul Switched on Bach semnat de Wendy (Walter) Carlos a devenit un adevarat hit (premiat cu Grammy), după care si The Beatles a procurat un nou model Moog în studioul Abbey Road, iar în 1971 sintetizatoarele Moog apar si pe coloanele sonore ale filmelor de pe marile ecrane. Carlos a scris coloana sonoră a celebrului film al lui Stanley Kubrick “A Clockwork Orange”, unde piesele de ale lui Beethoven transcrise, căpătau un sound deosebit marcand atmosfera filmului.

Citeste si FOTO Topul MAXIM al celor mai “fierbinţi” femei din lume

În 1970, Moog a primit Grammy Trustees Award pentru întreaga carieră, iar în 2002 a fost onorat cu Technical Grammy Award pentru merite deosebite.

A Clockwork Orange – Intro

Depeche Mode – Personal Jesus

Pink Floyd – Dark Side Of The Moon

Klaus Schulze Floating

Jean Michel Jarre – Oxygene 2

Chick Corea Elektric Band – Elektric City

Robert Moog s-a născut în New York, pe 23 mai 1934. Aici a absolvit, în 1952, Bronx High School of Science. În 1957, a fost licenţat în fizică la Queens College şi în inginerie electrică la Columbia University. Ulterior, a obţinut un doctorat în inginerie fizică la Cornell University, potrivit Mediafax.

Acesta a fondat două companii pentru fabricarea de instrumente muzicale electronice. Una dintre ele funcţionează şi în prezent, în SUA, sub denumirea de Moog Music.
El a inventat un sintetizator electronic care a fost folosit de Wendy Carlos în 1969 pentru înregistrarea albumului “Switched-on Beach”. Albumul a introdus sintetizatorul în atenţia unui public mai larg.
Robert Moog a inventat şi o variantă portabilă a sintetizatorului Moog: Minimoog-ul. Compania Moog Music, deţinută de către Moog începând din 1963, a creat nu mai puţin de 18 modele de sintetizatoare, fiecare îmbunătăţind, într-un fel sau altul, modelul precedent.

În primăvara anului 2005, Robert Moog a fost diagnosticat cu tomoare pe creier, iar in acelasi an, la sfârşitul lunii august a decedat.

 

Razvan Voiculescu
Razvan Voiculescuhttp://razvan-voiculescu
Razvan Voiculescu, redactor Rl online
Cele mai citite

Prințul de Wales întrebat despre soție și copii: „Toţi sunt bine, mulţumesc. Da, suntem bine”

„ Vă supăraţi dacă vă întreb cum se simt soţia şi copiii dumneavoastră?" a fost întrebat prinţul de Wales de o femeie, potrivit actualitate.org. El...

Noua centrală de la Mintia, un proiect de 1,4 miliarde de euro, a primit acordul de mediu

Cel mai mare obiectiv industrial din România, noua Centrală de la Mintia, din Hunedoara, a primit acord de Mediu, anunţă Agenţia Naţională pentru Protecţia...

România va avea cel mai mare skate park din estul Europei

Baza sportivă şi de agrement "Dumitru Dobrescu" din Slatina, unde municipalitatea a amenajat un skate park ce corespunde cerinţelor practicanţilor acestui sport şi care,...
Ultima oră
Pe aceeași temă