17.8 C
București
luni, 16 septembrie 2024
AcasăSpecialRinichi din Republica Moldova, de vanzare in SUA

Rinichi din Republica Moldova, de vanzare in SUA

Levy Izhak Rosenbaum, un barbat in varsta de 58 de ani din cartierul newyorkez Brooklyn, a fost arestat sub acuzatia de trafic de organe, in cadrul unei anchete a FBI privind crima organizata, soldata cu arestarea a 44 de persoane din statele New Jersey si New York, printre care trei primari din New Jersey, mai multi oficiali locali si cinci rabini.

Potrivit agentiei AP, preluata de presa americana, politicienii si rabinii arestati nu au fost acuzati de implicare in traficul international de organe, aceasta fiind "specializarea" lui Rosenbaum. Ceilalti arestati erau implicati in spalare de bani si in contrabanda cu bunuri contrafacute, printre care posete "de firma".
Arestarea si punerea sub acuzare a lui Rosenbaum au fost posibile datorita unei operatiuni sub acoperire a FBI, in care doi agenti au stabilit si inregistrat o intalnire "de afaceri" cu suspectul, pretinzand ca au nevoie urgent de un rinichi pentru un unchi bolnav. Rosenbaum s-a prezentat drept "un intermediar" care ii poate pune in legatura cu un donator potrivit. Anchetatorii au aflat ca reteaua condusa de Rosenbaum cumpara de la moldoveni si alti est-europeni saraci, cu preturi cuprinse intre 2.000 si 10.000 de dolari, rinichi al caror pret ajungea in SUA pana la 160-180.000 dolari.

 

Potrivit presei americane, reteaua lui Rosenbaum ar fi avut ramificatii si in Israel, o alta "sursa" de donatori, dar si de beneficiari de rinichi. Dupa ce erau racolati in Republica Moldova sau in alte tari sarace, donatorii intrau pe teritoriul american, in general prin Aeroportul International Kennedy din New York, cu vize false de studenti sau de turisti.  Cotidianul "New York Post" a scris ieri ca Levy Izhak Rosenbaum ar avea legaturi si cu Bernard Madoff, autorul "fraudei mileniului", care a facut timp de cativa ani donatii de zeci de mii de dolari unei organizatii de caritate conduse de Rosenbaum.

Antropologul Nancy Scheper-Hughes, profesor la Universitatea Berkely, autoarea unei carti in curs de aparitie privind traficul international de organe, sustine ca a aflat despre sinistra ocupatie a lui Rosenbaum prin contactele sale din Israel, inca de acum zece ani, si ca a adus demult cazul in atentia FBI. Ea a mai declarat ca i s-a relatat ca Rosenbaum avea un pistol cu care nu ezita sa ii ameninte pe potentialii vanzatori de organe daca acestia se razgandeau si nu mai doreau sa finalizeze tranzactia.

Cele mai citite

Rata de ocupare în Uniunea Europeană a crescut ușor în al doilea trimestru din 2024

În al doilea trimestru al anului 2024, rata de ocupare a persoanelor cu vârsta între 20 și 64 de ani în Uniunea Europeană a...

Studiu: Clienții băncilor românești sunt mai puțin loiali decât media europeană

Un studiu realizat de compania de consultanță în management Kearney arată că 73% dintre clienții băncilor europene și-au păstrat contul principal la aceeași instituție...

Aplicația mobilă prin care se poate solicita ridicarea PET-urilor reciclabile la domiciliu

Ion Bogdatu și Bogdan Roșu, experți în programare și marketing online, au lansat o aplicație mobilă inovatoare numită Reverse PET, conform Ziarului Financiar. Această...
Ultima oră
Pe aceeași temă