» Weekendul trecut a fost deschisa oficial seria celor peste 350 de evenimente organizate in noua Capitala Culturala Europeana.
» Alaturi de orasul Stavanger din Norvegia, Liverpool asteapta in 2008 mai mult de doua milioane de turisti.
» Motivele pentru care a fost ales orasul britanic sunt faima lui internationala, bogatia culturala si arhitectura.
Doua mari spectacole, desfasurate vineri si sambata, au deschis oficial programul "Liverpool – Capitala Culturala Europeana". si, cum orasul din nord-vestul Marii Britanii e cunoscut mai ales pentru trupa Beatles, era normal sa nu lipseasca Beatles. Trupa a fost reprezentata de Ringo Starr, care a compus o melodie special pentru eveniment si a interpretat-o cocotat pe St. George‘s Hall. El a mai cantat apoi "With a Little Help from My Friends" si un cover dupa melodia lui John Lennon "Power to the People". 50.000 de persoane au asistat vineri la People‘s Opening Ceremony si in jur de 10.000 sambata, cand la noul stadion Echo Arena a fost prezentat "Liverpool The Musical", un spectacol prezentat de organizatori drept "unul pe care-l vezi intr-o viata". Spectacolul a mobilizat 700 de artisti, cu varste cuprinse intre 6 si 78 de ani, care au evoluat aproape 100 de minute. Scenariul a retinut momentele fericite, dar si pe cele mai putin glorioase ale istoriei orasului: Imperiul Britanic din timpul Reginei Victoria, revolutia industriala si transatlanticele, anii ‘60 si fenomenul Beatles, dar si comertul cu sclavi care trecea si prin Liverpool sau revoltele din anii ‘80 cauzate de criza economica.
Pe langa Ringo Star, care a cantat si sambata, pe scena au mai urcat, printre altii, Vassili Petrenko si Orchestra Filarmonicii din Liverpool, No Fakin DJs, Valley Brass Band, Liverpool Welsh Choir, noua trupa The Wombats, dar si experimentatele Echo si The Bunnymen, precum si solista blues Connie Lush, liderul trupei Christians, Gary Christian, The Farm, Pete Wylie si un cor format din 100 de copii. Ambele spectacole au fost imaginate de Nigel Jamieson, care s-a aflat si in spatele deschiderii oficiale a Jocurilor Olimpice de la Sydney si al ceremoniei de inchidere a Jocurilor Commenwealthului, desfasurate la Manchester.
14.000 de noi locuri de munca
Potrivit unui oficial citat de BBC News Online, Liverpool a fost ales Capitala Culturala Europeana 2008 (alaturi de orasul norvegian Stavanger) pentru ca e foarte cunoscut in lume, are o oferta culturala solida si o arhitectura bogata. In Liverpool se afla cele mai multe cladiri de patrimoniu din Marea Britanie, dupa Londra. Orasul are si una dintre cele mai mari colectii de arta europeana, precum si a cincea catedrala din lume, dupa marime. Impresionant e ca toata suflarea orasului a dorit ca Liverpool sa fie ales Capitala Culturala Europeana, de la soferi de taxi si copii pana la artisti. Faptul ca Liverpool a "batut" alte 12 orase europene va face ca peste doua milioane de turisti sa-l viziteze in acest an, dar si ca aproximativ 14.000 de noi locuri de munca sa se creeze.
Prima Capitala Culturala Europeana a fost Atena, in urma cu 23 de ani. Azi exista o lista care stabileste esalonarea pe tari si ani. Astfel, potrivit BBC News Online, in 2019 vor fi Capitale Culturale Europene doua orase din Italia si Bulgaria. Orasele care vor sa participe la concurs trebuie sa aiba mai intai OK-ul guvernelor statelor respective. Din 2005, castigatorul e ales de catre un comitet format din 13 tari, iar din 2007, orasul iesit castigator primeste finantari europene in valoare de cel putin 1,5 milioane de euro, putand sa aplice si la alte granturi. Studiile estimeaza ca in primul an de "capitalism cultural european" numarul de turisti ar creste cu 12%. Pana acum, cea mai de succes capitala a fost Glasgow, in 1990.
Evenimentele organizate anul trecut la Sibiu (peste 1000) au fost urmarite de circa un milion de vizitatori, la 1 noiembrie fiind estimati 200.000 de turisti romani si straini in judet si 150.000 in oras. Cel mai bun lucru pentru oras pare sa fi fost obtinerea de finantari pentru restaurarea unor cladiri de patrimoniu si reabilitarea infrastructurii, desi nici la sfarsitul anului 2007 soseaua de centura nu era gata, iar gara era la fel de dezolanta ca la inceputul anului.