13.1 C
București
luni, 6 mai 2024
AcasăSpecialRinchii de laborator vor înlocui o operație de 66.000 lei

Rinchii de laborator vor înlocui o operație de 66.000 lei

Oamenii de ştiinţă japonezi au anunţat că s-au apropiat foarte mult de momentul în care vor obţine în laborator rinichi complet funcţionali, după ce primele teste realizate pe animale au furnizat rezultate promiţătoare, informează bbc.com, citat de Mediafax.

Atunci când au fost transplantaţi în organismele unor şoareci şi porci, rinichii creaţi în laborator au funcţionat în mod corect, producând urină, la fel ca organele naturale pe care le-au înlocuit.

Eliminarea urinei din organism a reprezentat una dintre problemele majore cu care s-au confruntat “prototipurile” precedente, care s-au umflat sub presiunea lichidului acumulat şi apoi s-au blocat. Cercetătorii japonezi au remediat această problemă, “cultivând” în laborator un tip special de rinichi care beneficiază de o reţea suplimentară de canale de eliminare a urinei, se afirmă într-un articol publicat în Proceedings of the National Academy of Sciences.

Deşi primele teste pe oameni vor fi realizate abia peste câţiva ani, studiul savanţilor niponi a netezit calea către realizarea obiectivului suprem al unor ast­fel de cercetări ştiinţifice – crearea în laborator a unor organe pentru a fi transplantate în corpurile unor pacienţi umani.

În România, specialiștii estimează că peste 2 milioane de persoane suferă de o boală cronică de rinichi, iar viața a peste 11.000 de bolnavi depinde de dializă, susține Societatea Română de Nefrologie. Potrivit specialiștilor, costul unui transplant de rinichi este de 66.000 de lei, dar sumele alocate de Ministerul Sănătății sunt insignifiante.   

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă