Preศedintele Klaus Iohannis l-ar putea salva de revocare doar pe procurorul-general al României, Augustin Lazฤr, dar nu ศi pe ศefa Direcศiei Naศionale Anticorupศie, Laura Codruศa Kovesi, susศine politologul Andrei ศฤranu, într-un interviu pentru RFI.
"Suntem la debutul unui rฤzboi foarte interesant, care se poartฤ de multฤ vreme între puterea executivฤ ศi puterea judecฤtoreascฤ. Câteodatฤ era ศi puterea legislativฤ împotriva puterii judecฤtoreศti. În acest moment avem o putere judecฤtoreascฤ care îศi apฤrฤ independenศa ศi care îศi construieศte o modalitate extrem de interesantฤ de atac la adresa puterii executive.
Ceea ce spune în genere Curtea Constituศionalฤ este o dimensiune ce nu poate fi pusฤ în discuศie. Aศa cum am vฤzut în ultima vreme, existฤ un întreg numฤr de ziariศti care pun la îndoialฤ ceea ce a hotฤrât ศi a explicat Curtea Constituศionalฤ. Curtea Constituศionalฤ este o entitate care stฤ deasupra întregului sistem politic. De aceea a ศi fost creatฤ. Ea este arbitrul suprem. Din acest motiv, orice hotฤrâre, mai ales dupฤ ce este explicatฤ, chiar dacฤ existฤ ศi explicaศii alternative, are valoare de lege.
În egalฤ mฤsurฤ, aceastฤ lege este una de îndreptare. Nu este o lege care sฤ acศioneze din punct de vedere penal sau administrativ. Este ceea ce a încercat sฤ propunฤ în primฤ instanศฤ Ministrul Justiศiei atunci când cerea demiterea, respectiv demisia procurorilor ศefi, a procurorului general al Parchetului, respectiv al procurorului ศef al DNA, pentru cฤ greศiserฤ în raport cu Curtea Constituศionalฤ. Aici este subtilitatea acestui joc. Fiecare încearcฤ sฤ foloseascฤ legitimitฤศi diferite, dar cu scopuri politice foarte evidente", sus'ine analistul.
În ceea ce priveศte demersul ศefului Senatului, Cฤlin Popescu Tฤriceanu, de a-l exclude pe oreศedintele României din procedura de numire a procurorilor ศefi, ศฤranu susศine cฤ se încearcฤ reducerea acestuia la rolul de arbitru. Totodatฤ, Andrei ศฤranu a mai adฤugat cฤ preศedintelui îi va fi foarte greu sฤ o menศinฤ în funcศie pe Laura Kovesi.
"În acest moment da. Dar îi va fi foarte greu, având în vedere felul în care a fost prima datฤ numitฤ doamna Kovesi în fruntea DNA. Mฤ refer la celebra formulฤ dintre domnul Bฤsescu ศi domnul Ponta. Ar fi greu sฤ o menศinฤ pe doamna Kovesi. În ceea ce îl priveศte pe domnul Augustin Lazฤr, lucrurile sunt mult mai simple. Domnul Augustin Lazฤr nu a greศit cu absolut nimic, ci poate a dat unele declaraศii nepotrivite, cu tentฤ politicฤ. Din punct de vedere juridic nu are cum sฤ fie pusฤ sub îndoialฤ probitatea activitฤศii domniei sale", conchide politologul.