33.2 C
București
luni, 15 iulie 2024
AcasăSpecialREZULTATE BACALAUREAT 2016. Notele finale, după contestaţii

REZULTATE BACALAUREAT 2016. Notele finale, după contestaţii

După ce au susţinut probele de la Bacalaureat 2016 şi au primit nota de evaluare, un număr de 44.399 de contestaţii au fost depuse în licee de către absolvenţii de clasa a XII-a. Rezultatele finale, după contestaţii, vor fi publicate pe portalul edu.ro sâmbătă, 16 iulie.

În această etapă, elevii cer o notă mai mare decât cea obţinută iniţial, iar profesorii  analizează dacă au fost comise greşeli de evaluare. Profesorii au avut la dispoziţie trei zile, între 13 şi 15 iulie, să reevalueze lucrările. O notă finală la Bacalaureat 2016 va fi făcută publică sâmbătă, 16 iulie. Prin comparaţie, numărul contestaţiilor este mai mic decât cel de anul trecut, când s-au înaintat 50.491 de cereri pentru o notă mai mare.

La sesiunea de bacalaureat din 2016, cele mai multe plângeri au vizat examenul de la proba scrisă de Limba şi literatura română, transmite Mediafax. Astfel, au fost înregistrate 18.466 de cereri de mărire de notă, elevii considerând că există un grad mai mare de subiectivitate din partea profesorilor care-i punctează pentru exprimările lingvistice. 

Pe locul doi în topul contestaţiilor s-a aflat examenul la proba obligatorie a profilului, la care au fost depuse 13.430 de cereri, iar la proba la alegere: 12.032 de contestaţii. Şi notele primite la proba scrisă la limba maternă au suscitat nemulţumire din partea a 471 de elevi de alte etnii. În medie, au fost contestate 11% din totalul lucrărilor elaborate la aceste probe.

Din datele prezentate de ministerul Educaţiei rezultă că cele mai multe contestaţii au fost depuse în Capitală (5.279) şi în judeţele Iaşi (2.123) şi Argeş (1.732), iar cele mai puţine, în judeţele Covasna (334), Tulcea (343) şi Ilfov (377).

În cadrul procesului de reevaluare, lucrările scrise şi de rezolvare a contestaţiilor, în cazul în care diferenţa dintre notele celor doi evaluatori este de cel mult 0,50 puncte,  notele obţinute se trec, pe fiecare lucrare în parte, cu cerneală roşie. După această etapă este verificată concordanţa cu borderourile individuale, şi se semnează de către profesori.

Media finală se trece pe lucrare, în prezenţa profesorilor evaluatori, de către preşedintele comisiei. Acesta calculează nota, ca medie aritmetică cu două zecimale a notelor acordate de evaluatori, fără rotunjire, şi semnează.

În cazul în care se constată o diferenţă mai mare de 0,50 puncte între notele acordate de cei doi evaluatori, preşedintele repartizează lucrarea spre reevaluare unui al treilea profesor de specialitate, care, în prezenţa profesorilor evaluatori iniţiali, stabileşte nota finală a lucrării.

Nota rezultată în urma reevaluării este nota care se trece pe lucrare. Sub notă semnează cei trei evaluatori şi preşedintele comisiei. Numărul pachetului şi numărul de ordine al lucrărilor care necesită a treia evaluare sunt consemnate într-un proces-verbal, semnat de cei amintiţi anterior.

Promovarea înainte de contestaţii a fost de 66,7%, În total, 56 de candidaţi au luat media 10 la Bacalaureat, la nivel naţional, potrivit datelor Ministerului Educaţiei, care mai arată că 86.262 de elevi (66,7%) au promovat la examen, dintr-un total de 129.390 de candidaţi prezenţi.

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă