15.6 C
Bucureศ™ti
luni, 7 octombrie 2024
AcasฤƒSpecialRezistenลฃa prin propagandฤƒ?

Rezistenลฃa prin propagandฤƒ?

Am crescut cu ideea cฤƒ Securitatea era cea care perpetua infernul. Diverse revelaลฃii din ultima vreme din dosarele deschise de la CNSAS ลŸi care curg prin presฤƒ zdruncinฤƒ în mod serios aceastฤƒ imagine. Securitatea care suporta monologurile lui Marino despre culturฤƒ în speranลฃa cฤƒ o sฤƒ-l convingฤƒ pe Mircea Eliade sฤƒ vinฤƒ în România nu pare diabolicฤƒ. Mai degrabฤƒ caraghioasฤƒ.  Securistul care se lฤƒsa convins de PleลŸu sฤƒ nu-l trimitฤƒ sฤƒ stea la bloc, la Bacฤƒu, în exil, ci la conacul din Tescani, nu pare un bฤƒiat prea rฤƒu nici el. Elena CeauลŸescu ia monitorizarea Meditaลฃiei Transcendentale de la Secu, prea tolerantฤƒ pentru gustul ei, ลŸi o dฤƒ la partid. Miliลฃianul care l-a omorât în bฤƒtaie pe Gheorghe Ursu era, evident, un animal, nu Securitatea i-o ceruse. Herta Müller era persecutatฤƒ, ca ลŸi prietenii ei, pentru cฤƒ erau germani. Cum zice chiar ea, minoritฤƒลฃile erau catalogate în dosarele periculoase de germani naziลŸti ลŸi unguri iredentiลŸti, în vreme ce românii erau puลŸi la Artฤƒ ลŸi Culturฤƒ.

Dosare care au apฤƒrut recent dau impresia crescândฤƒ cฤƒ Arta ลŸi Cultura erau, deลŸi intens supravegheate, destul de tolerate ลŸi o oarecare fantezie în zona asta era acceptabilฤƒ, pentru a da iluzia cฤƒ frumoasa noastrฤƒ ลฃarฤƒ are o viaลฃฤƒ intelectualฤƒ cu nimic inferioarฤƒ altora. În taberele de culturฤƒ ale UASCR de la Izvorul MureลŸului ลฃi se pฤƒrea cฤƒ e cuibul disidenลฃei: mergeam cu Gyuri Pascu ลŸi cu alลฃi colegi, ลŸi obiceiul era cฤƒ luam o sticlฤƒ de Pepsi de la bar, beam jumฤƒtate, turnam vodcฤƒ peste restul, intram în sala de conferinลฃฤƒ (îndoctrinare, mai bine spus) ลŸi, atunci când conferenลฃiarii ne enervau ลŸi când terminam sticla, îi dฤƒdeam drumul din partea de sus a amfiteatrului. Se auzea mai al dracului ca tancurile, ลŸi niciodatฤƒ nu au îndrฤƒznit sฤƒ ne investigheze. Dimpotrivฤƒ, ลฃin minte un ลŸtab din Ministerul Economiei care înghiลฃise, nefericitul, întrebฤƒri anonime din salฤƒ de genul „E rentabil Canalul Dunฤƒrea-Marea Neagrฤƒ”? sau „Cum se explicฤƒ dezas-trul din economia naลฃionalฤƒ?”, pânฤƒ când, cu lacrimi în ochi, a strigat: „TovarฤƒลŸi, asta e o întrebare de-a dreptul duลŸmฤƒnoasฤƒ!”, moment în care toลฃi cei de sus am dat drumul la sticle ลŸi l-au evacuat, în panicฤƒ, pe ieลŸirea de urgenลฃฤƒ. Nici dupฤƒ asta nu a urmat o anchetฤƒ – doar un perdaf de la tov. Dumitriu, care ne-a tratat de imaturi, ลŸi atât. Era evident cฤƒ nu voiau sฤƒ ne piardฤƒ de tot, pe noi, tinerele staruri culturale, chit cฤƒ unii ca mine, de exemplu, eram perfect autonomi. Scriam doar ce voiam noi ลŸi, dacฤƒ era presiune, ne retrฤƒgeam la noi la facultate.

Eu ลŸtiu de câte ori nu m-am întrebat cu colegii mei de la Opinia studenลฃeascฤƒ sau Dialog, mai ales când ne ieลŸea câte un numฤƒr superb, fฤƒrฤƒ poza tovarฤƒลŸului ลŸi plin de Eliade, Noica ลŸi Cioran, cum de ne lฤƒsau. Când am fost retraลŸi din tipografie a fost pe chestiuni de actualitate, nu culturale: revolta studenลฃilor, o anchetฤƒ pe care o fฤƒcusem cu contracepลฃia în plin avânt demografic etc. Mizeriile cu cenzura veneau mai ales de la mizerabilul nostru cenzor, Petru Ioan, nu de la Securitate sau partid, ลŸi pฤƒrerea mea e cฤƒ omul avea vocaลฃia lui în direcลฃia asta. Ca ลŸi multor altor oameni din acea vreme, totalitarismul le dฤƒdea ocazia sฤƒ-ลŸi manifeste meschinฤƒria lor privatฤƒ. Mi-e greu sฤƒ-l uit pe ลŸeful de garฤƒ din MฤƒrฤƒลŸeลŸti care a chemat miliลฃia pentru cฤƒ grupul nostru de studenลฃi, care avea de aลŸteptat trei ore legฤƒtura de tren, s-a apucat sฤƒ joace badminton dupฤƒ miezul nopลฃii în faลฃa gฤƒrii feeric iluminate (nu era ilegal).

Mi se pare cฤƒ lumea a cam uitat cum era, sau ar înลฃelege mai bine ranchiuna Hertei. Infernul nu era regimul, infernul erau ceilalลฃi, toลฃi cei care foloseau situaลฃia ca sฤƒ caute profit personal sau sฤƒ-ลŸi exerseze patologiile nestingheriลฃi. Manolescu observa, comentând dosarul lui Dorin Tudoran, cฤƒ securiลŸtii înregistrau corect detalii, mai ales nesemnificative. Cei care îลŸi dฤƒdeau poalele peste cap erau colegii, scriitorii, oameni ca Lฤƒncrฤƒnjan sau Cristoiu care cereau mai multฤƒ poliลฃie politicฤƒ, reprimarea colegului lor ca sฤƒ nu se simtฤƒ încurajaลฃi ลŸi alลฃi disidenลฃi. De asemenea, nu era nevoie de Securitate, nici ieri ลŸi nici azi, pentru denigrarea disidenลฃilor. Se ocupau mulลฃi doar ca sฤƒ-ลŸi scuze laลŸitatea. Despre Goma au risipit mereu cฤƒ nu avea talent ลŸi de asta era protestatar, nu gฤƒsise omul altฤƒ cale sฤƒ se afirme decât lฤƒsându-se arestat. La fel se zice azi de Herta, cฤƒ a luat Premiul Nobel din motive politice, spre deosebire la Llosa (care e de dreapta ลŸi nu ne cunoaลŸte decât superficial). Oricine a luat ultimele traduceri ale Hertei, cele realizate de Humanitas, nu are cum sฤƒ se îndoiascฤƒ asupra genialitฤƒลฃii ei. E o mare scriitoare, de o profunzime care nu poate fi comparatฤƒ cu ai noลŸtri ลŸi cu o plasticitate a limbajului pe care Llosa, mai pedestru, nu o are. Dar corul de denigrare voluntar continuฤƒ – ลŸi nu e al securiลŸtilor. Ci al colegilor.

Asta nu înseamnฤƒ cฤƒ nu exista ลŸi rezistenลฃฤƒ cotidianฤƒ sub comunism. Exista. Numai eu câลฃi medici ลŸi asistente eroice am vฤƒzut riscând puลŸcฤƒria, în gฤƒrzi, intervenind la avorturi septice fฤƒrฤƒ sฤƒ anunลฃe procuratura, cum cerea legea (se presupunea cฤƒ procurorul trebuia sฤƒ stoarcฤƒ de la femeia infectatฤƒ numele celui care fฤƒcuse intervenลฃia ลŸi tu sฤƒ aลŸtepลฃi pe lângฤƒ el sฤƒ îลฃi dea voie sฤƒ o tratezi). Nu e adevฤƒrat cฤƒ am fi putut sฤƒ-l dฤƒm pe CeauลŸescu jos dacฤƒ nu cฤƒdea Zidul. Nu am fi putut. Dar am fi putut avea un regim mai uman dacฤƒ mai puลฃini oameni nu profitau de situaลฃie ca sฤƒ-i împingฤƒ pe alลฃii la fund. ลži nu e adevฤƒrat cฤƒ acea culturฤƒ care vedea lumina zilei era rezistentฤƒ: era cel mult normalฤƒ. Ce era cu adevฤƒrat opozant, de exemplu Dialogurile lui Dan Petrescu cu Liviu Cangeopol, erau pur politice ลŸi nu puteau fi publicate. Ele erau rezistenลฃฤƒ adevฤƒratฤƒ, nu rezistenลฃฤƒ culturalฤƒ.

Dacฤƒ te uiลฃi la ce rฤƒzbate în presฤƒ din dosarele de la CNSAS, îลฃi spui cฤƒ Securitatea nu se ocupa decât de scriitori ลŸi cฤƒ era mai degrabฤƒ un fel de pฤƒrinte sever, dar tolerant. Dar asta e fals. Securitatea se ocupa mult mai dur de opozanลฃii adevฤƒraลฃi, de exemplu de muncitorii de la CUG care au vrut sฤƒ se revolte în decembrie, înainte de TimiลŸoara. Ei au ajuns, pur ลŸi simplu, în puลŸcฤƒrie, fฤƒrฤƒ proces. Dacฤƒ piaลฃa e invadatฤƒ de dosare scriitoriceลŸti e pentru cฤƒ scriitorii sunt cei mai obsedaลฃi de trecutul lor ลŸi dornici sฤƒ citeascฤƒ despre ei înลŸiลŸi. Cum zice, cu umor autocritic, Woody Allen: „M-am nฤƒscut în religia mozaicฤƒ, dar mai târziu m-am convertit la narcisism!”. Dacฤƒ am ajuns sฤƒ discutฤƒm despre eroismul celor care au fost aprobaลฃi de cenzurฤƒ, în loc sฤƒ vorbim de alลฃi oameni care îลŸi riscau în mod real pielea ca sฤƒ nu facฤƒ rฤƒu, e pentru cฤƒ aceลŸti oameni au poziลฃii strategice în lumea culturalฤƒ de azi.

Cum a fost citiลฃi în cartea Jessicฤƒi Douglas-Home de la Humanitas: preลฃ de vreo ลŸaizeci de pagini, Jessica încearcฤƒ sฤƒ o convingฤƒ pe Anca Rฤƒutu sฤƒ accepte la Institutul de Istoria Artei un copiator donaลฃie (speranลฃa fiind cฤƒ va face manifeste vreodatฤƒ cu el, dar nu se discutฤƒ subiectul). ลži, dupฤƒ mult suspans, Institutul refuzฤƒ. SfârลŸitul poveลŸtii. Azi însฤƒ se gฤƒsesc propagandiลŸti, aceiaลŸi în toate regimurile, ca Lucica Hossu Longin care a trecut de la Cântarea României la Memorialul Durerii reînviind acest concept greลฃos de rezistenลฃฤƒ culturalฤƒ, slฤƒvind spre exemplu publicul la o piesฤƒ a Gabrielei AdameลŸteanu (aprobatฤƒ de cenzurฤƒ), care ar fi riscat enorm aplaudând. Nu risca nimic: nici un autor ลŸi nici un public de la vreo piesฤƒ vreodatฤƒ aprobatฤƒ sub socialism nu a avut vreo neplฤƒcere. Propaganda continuฤƒ. În Leagฤƒnul respiraลฃiei, Herta scrie aลŸa: „Comorile micuลฃe sunt cele pe care scrie: sunt aici. Comorile mai mari sunt cele pe care scrie: ลฃi-aminteลŸti… Dar cele mai frumoase comori sunt cele pe care va scrie: am fost aici”. Dar numai dacฤƒ nu falsificฤƒm substanลฃa lui am fost aici ลŸi o pฤƒstrฤƒm în fibra ei autenticฤƒ. Nu a fost una integral rea. ลži întotdeauna adevฤƒrul e de preferat, oricare a fost el. Numai el ne mântuie de noi înลŸine.

Cele mai citite

Crin Antonescu: รŽntreaga activitate politicฤƒ a doamnei ศ˜oศ™oacฤƒ e profund nocivฤƒ, toxicฤƒ ศ™i dezgustฤƒtoare รฎn privinศ›a exprimฤƒrii

Fostul lider liberal a declarat cฤƒ opinia sa nu este suficientฤƒ pentru a interzice exerciศ›iul politic al unei persoane รŽntr-o intervenศ›ie televizatฤƒ, Crin Antonescu a...

Oglinda uscatฤƒ a Moldovei: peste jumฤƒtate dintre locuitori, nu au apฤƒ potabilฤƒ

Datele INS aratฤƒ cฤƒ 1.800 de ลŸcoli ลŸi grฤƒdiniลฃe nu au acces la reลฃeaua de apฤƒ Cel mai recent raport al Institutului Naลฃional de Statisticฤƒ...

Cod portocaliu ศ™i risc de viituri pe mai multe bazine hidrografice

Din aceastฤƒ searฤƒ, de la ora 18:00 ศ™i pรขnฤƒ luni, la ora 10:00, este cod portocaliu pe rรขuri din bazinele Siret ลŸi Prutย  Hidrologii anunลฃฤƒ...
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ