14.6 C
București
duminică, 26 mai 2024
AcasăSpecialRevolutia budistilor

Revolutia budistilor

Mii de calugari budisti (bonzi) si laici birmani infrunta gloantele si batele politiei din Myanmar, in incercarea de a rasturna junta militara.

 

Doi calugari budisti au fost ucisi in bataie, unul impuscat si alti cinci raniti cu gloante ieri la Yangon, capitala statului Myanmar (fosta Birmania), in incercarea politiei de a dispersa cea mai mare demonstratie impotriva juntei militare ce se afla la putere de circa 20 de ani. "Sunteti niste brute!", strigau protestatarii la adresa fortelor de ordine. Manifestatiile care au inceput cu noua zile in urma, la initiativa calugarilor budisti, au adunat marti zeci de mii de demonstranti, dintre care cel putin 3.000 de calugari. Ieri, circa o mie de persoane se adunasera din nou pe strazile Yangonului, infruntand batele, gazele lacrimogene si gloantele trase de politia din Myanmar. Accesul in capitala a fost restrictionat ieri, fiind impus un regim similar starii de urgenta. Fortele de ordine au inchis pagoda Shwedagon, punctul central al demonstratiilor, lovindu-i pe calugarii budisti care incercau sa intre. Alte sase manastiri din oras au fost inconjurate de soldati, peste 200 de calugari fiind arestati ieri. Luni, junta militara a anuntat ca va "lua masuri" impotriva miscarilor de strada, actiunile asemanandu-se cu violentele din 1988, cand soldatii au deschis focul asupra protestatarilor neinarmati, omorand mii de persoane. Doua personalitati care sustin miscarea de protest, actorul Zaganar si politicianul Win Naing, au fost arestati in cursul noptii, dupa ce au fost observati pe strazile capitalei oferind hrana si apa calugarilor protestatari.
» SancTiuni internaTionale

Presedintele SUA, George W. Bush, a anuntat noi sanctiuni impotriva juntei militare din Myanmar, cerand comunitatii internationale sa-i urmeze exemplul. "Intreaga lume priveste. Primul lucru ce ar trebui facut este ca reprezentantul ONU sa fie trimis cat mai urgent in Birmania pentru a le clarifica faptul ca orice incalcare a drepturilor omului este inacceptabila", a spus ieri premierul britanic Gordon Brown, la intrunirea anuala a Partidului Laburist. Chiar daca pozitia oficiala a Chinei este sa nu se amestece in treburile interne ale statului vecin, pe canale neoficiale ea cere juntei din Myanmar sa-si inmoaie masurile represive, spun diplomati chinezi citati de Associated Press. "China spera sincer ca Myanmarul sa-si restabileasca ordinea interna cat de curand posibil, prin solutionarea corecta a problemelor si prin promovarea reconcilierii nationale", a declarat consilierul de stat Tang Jiaxuan pentru agentia Xinhua.

Cele mai citite

Generația de Aur, ultima victorie, cu o Selecționată mondială a Stelelor: 3-2

Tricolorii au învins cu 3-2 echipa Legendelor Lumii (World Stars), pregătită de Jose Mourinho, potrivit rador.ro. Tricolorii au învins cu 3-2 echipa Legendelor Lumii (World...
Ultima oră
Pe aceeași temă