9.7 C
Bucharest
Sunday, 3 December 2023
HomeSpecialRevoltă la Opera Română din Cluj

Revoltă la Opera Română din Cluj

Angajaţii Operei spun că sunt îngrijoraţi de blocajele existente în instituţie provocate de conducere.

Sindicatul „Transilvania Art” al Operei Naţionale din Cluj se pregăteşte de proteste. Asta, în condiţiile în care de jumătate de an, Ministerul Culturii nu a dat nici un răspuns la memorial depus de sindicalişti iar ministrulul Hunor Kelemen, le-a transmis că „nu stă de vorbă cu sindicatele, dacă vor ceva să meargă la Bucureşti”, afirmă surse din interiorul sindicatului. Cei 200 de membri vor propune vineri, în cadrul unei întâlniri, câteva măsuri pentru ieşirea din criza economică ce afectează instituţia clujeană. Totodată, acuză „managementul defectuos” al directorului Rareş Trifan. În acelaşi timp, angajaţii instituţiei clujene vor lămuriri în ceea ce priveşte contractul pe care secretarul de stat Andras Demeter îl are cu Opera şi conflictul de interese în care se află acesta, deoarece el face parte din comisia de evaluare a directorului general al Operei.

Operă fără turnee

„Demeter are contract de management cu Opera. Nu l-a văzut nimeni la faţă, nu ştie nimeni ce face, dar ia salar”, afirmă surse sindicale. Ei vor face o comparaţie cu alte instituţii de profil din ţară şi străinătate în ceea ce priveşte turneele artiştilor. „Opera Română Cluj nu a efectuat nici un turneu în ultimii 5 ani. Aceste turnee sunt o sursă suplimentară de venit pentru toţi angajatii instituţiei, pentru că, din iunie, vom primi salarii micşorate cu 25%”, se arată într-un comunicat de presă. Angajaţii Operei Naţionale Române din Cluj suţin că circulă un zvon prin care actuala conducere ar dori să privatizeze atelierele Operei. „În cazul unei privatizări, instituţia ar trebui să plătească unei firme realizarea decorurilor şi costumelor. De ce să plătim când avem atelierele noastre? În momentul de faţă, se plătesc regizori colaboratori cu sume de 10-15.000 de euro. Îi apreciem, dar pe timp de criză ar trebui să lucrăm cu regizorii angajaţi. Domnul Trifan, în calitate de director, şi-a alocat suma de 25.000 de lei pentru realizarea unui spectacol. În timp ce bugetul de salarii a rămas acelaşi”, afirmă angajaţii instituţiei. 

Protest

Sindicaliştii se vor întâlni azi într-o Adunare Extraordinară, în sala mare a Operei Române. Ei spun că vor aduce „acte doveditoare a managementului defectuos al actualei conduceri”. Dacă problemele lor nu vor fi soluţionate, angajaţii se pregătesc să iasă în stradă. „Vom uza de toate drepturile ce ni se cuvin. Oamenii sunt deja scârbiţi de situaţiea asta”, a spus unul dintre sindicalişti. Angajaţii Operei Naţionale din Cluj nu sunt la prima acţiune de acest gen.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă