19.7 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialRevolta in Sebes din pricina formaldehidei

Revolta in Sebes din pricina formaldehidei

Peste 1.000 de locuitori din Sebes s-au adunat ieri la dezbaterea publica pe marginea noii investitii a companiei austriece Kronospan, care, printr-un subsidiar, Kronocnem, intentioneaza sa construiasca in municipiu o fabrica de producere a formaldehidei, substanta pe care Organizatia Mondiala a Sanatatii o considera cancerigena in anumite conditii.
Opozantii proiectului au purtat pancarte inscriptionate cu "Kronospan egal cancer", "Nu poluarii" sau "Vrem un oras curat".
Localnicii nu au acceptat ca sedinta sa fie condusa nici de reprezentantii firmei, nici de reprezentantii Agentiei pentru Protectia Mediului. Astfel, cel care a acceptat sa "arbitreze" discutiile a fost primarul municipiului Sebes, Alexandru Dancila.
Chiar si asa, lucrurile au degenerat rapid, iar reprezentantii companiei nu au facut fata huiduielilor din sala. Directorul Kronochem Holding, firma subsidiara Kronospan, Erhard Prantz, a incercat sa linisteasca oamenii cu promisiunea ca investitia va aduce zeci de locuri de munca, declaratie intampinata de un cord de huiduieli. De asemenea, Prantz a vorbit despre contributia firmei la bugetul local, iar la intrebarea acestuia adresata celor prezenti in sala: "Nu vreti acesti bani?", oamenii au strigat "Nu!". Totodata, Prantz a precizat ca aceasta investitie reprezinta o cale prin care s-ar refolosi toate reziduurile de lemn ramase in urma procesului tehnologic, insa oamenii nu au primit nici aceasta veste prea bine.
La mai bine de o ora de la inceperea discutiilor, nimeni nu a putut duce o fraza pana la capat, iar prezentarea reprezentantilor firmei a fost aproape compromisa. Unul dintre punctele din prezentarea proiectului a fost acela in care reprezentantii firmei au avansat ideea ca formaldehida este un produs natural, care se formeaza in atmosfera, ceea ce a enervat si mai mult oamenii din sala.
Primarul Sebesului, Alexandru Dancila, care a incercat, fara rezultat, medierea conflictului, a declarat ca firma a inceput constructiile fara toate autorizatiile, fapt pentru care a fost amendata. El a precizat ca, in cazul in care conducerea societatii nu va respecta toate formalitatile, este hotarat sa depuna chiar o plangere penala. Totodata, Dancila a avansat oamenilor ideea unui referendum local, propunere primita cu entuziasm.
Toate persoanele care au luat cuvantul cu ocazia dezbaterilor s-au declarat impotriva noii investitii.
Oamenii sustin ca in zona Sebesului se resimt deja efectele poluarii provenite de la actuala fabrica de formaldehida, iar marirea capacitatii de productie a acesteia printr-o investitie noua ar insemna o poluare mult mai mare.
Kronospan Sebes, unicul producator de MDF si cel mai mare producator de PAL din Romania, a anuntat recent ca intentioneaza sa inceapa in aceasta vara o investitie de aproximativ 10 milioane euro pe platforma proprie

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă