12.7 C
București
joi, 9 mai 2024
AcasăSpecialREVISTA PRESEI: Guvernul USL se NAŞTE de SFÂRŞITUL LUMII

REVISTA PRESEI: Guvernul USL se NAŞTE de SFÂRŞITUL LUMII

“Guvernul USL se naşte de sfârşitul lumii. Cine va face parte din Cabinetul Ponta 2”, titrează Adevărul în ediţia de marţi: “Guvernul Ponta 2 va avea trei vicepremieri şi 26 de miniştri, potrivit negocierilor purtate la vârful USL. UDMR nu va face parte din Executiv, după ce PNL s-a opus cooptării Uniunii.

Desemnat premier de preşedintele Traian Băsescu, Victor Ponta s-a aşezat la masa negocierilor cu liderul PNL, Crin Antonescu, pentru a stabili cine va va face parte din viitorul Executiv. Ponta a cedat insistenţelor liberalilor şi a acceptat ca UDMR să nu facă parte din viitorul Executiv. Liberalii se temeau că, în cazul cooptării Uniunii la guvernare, PSD şi UDMR ar constitui un bloc care ar domina clar PNL”.

Cotidianul comentează declaraţia de luni seară a premierului Victor Ponta, potrivit căruia “nu există nimic scris că nu-l vor suspenda pe preşedintele Traian Băsescu”: “Co-preşedintele USL demontează minciunile propagandei Cotrocenilor. Premierul desemnat Victor Ponta a fost, luni seara, invitatul emisiunii REALITATEA la RAPORT, de la Realitatea TV, unde a dat detalii despre negocierile pentru formarea guvernului şi la planurile de viitor.

‘Nu există nimic scris, că nu-l suspendăm, nici n-am fi scris noi asta. Am stabilit doar că, atunci când considerăm ambele părţi, dăm publicităţii inclusiv documentul: că respectăm instituţiile statului, că vrem in NATO şi UE, că justiţia e independentă. Nu ştiu dacă e acelaşi document cu cel primit de Schulz, n-am verificat. Nu s-a angajat nimeni că de la anul o să fim prieteni, am deblocat doar o criză care ne-ar fi aruncat pe toţi într-un dezastru’, a declarat Ponta”.

“Comisia de la Veneţia a dat verdictul: USL a organizat astă vară un puci în toată regula”, scrie şi Curentul: “La şase luni de la evenimentele din iulie, când USL a schimbat peste noapte preşedinţi de Parlament, avocatul Poporului şi legi organice prin ordonanţe de urgenţă, din dorinţa de a scăpa de Traian Băsescu, chiar şi cu preţul călcării în picioare a statului de drept, Comisia de la Veneţia a dat verdictul: a fost un puci în toată regulă”.

Din Evenimentul zilei aflăm că “Dragnea, Crin şi Felix îşi iau partea leului în Guvernul Ponta 2”: “Dacă desemnarea în funcţia de premier a fost doar o formalitate, pentru liderul PSD greul a început odată cu negocierile pentru împărţirea portofoliilor în noul guvern.

Victor Ponta este, de luni dimineaţă, noul premier desemnat al României şi a trecut deja la negocierile pentru formarea guvernului. Dacă nominalizarea sa de către preşedintele Traian Băsescu s-a dovedit o formalitate, negocierile cu colegii din USL au fost mult mai dificile. O dovadă poate fi expresia încruntată pe care o arbora premierul la sfârşitul zilei”.

Potrivit Gândul, “Ponta recunoaşte că a semnat un pact cu Băsescu miercuri, la Cotroceni, în prezenţa lui Antonescu şi Dragnea”: “După desemnarea ca prim-ministru, Victor Ponta recunoaşte că a semnat la întâlnirea informală de miercuri de la Cotroceni un pact ‘de colaborare interinstituţională’ cu preşedintele Traian Băsescu. Înţelegerea cu Băsescu, spune Ponta, nu face referiri la o posibilă suspendare a acestuia, ci la respectarea Constituţiei şi a independenţei justiţiei şi a condiţionat, practic, nominalizarea sa fără conflicte politice.

Documentul a fost înmânat de preşedinte joi, la Bruxelles, preşedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso şi socialiştilor Martin Schulz, preşedintele Parlamentului European, şi lui Francois Hollande, preşedintele Franţei. Interogat la Bruxelles despre conţinutul hârtiilor plasate liderilor UE în bătaia camerelor de luat vederi, preşedintele a refuzat să dea explicaţii, dar a subliniat că a fost în intenţia sa ca gestul să fie cât mai vizibil”.

“Guvernul Ponta 2 va avea trei vicepremieri. UDMR nu face parte din Executiv”, scrie şi Jurnalul Naţional: “Noul Cabinet Ponta va avea trei vicepremieri, respectiv Liviu Dragnea (PSD), un reprezentant al PNL, cel mai probabil Daniel Chitoiu (PNL), Gabriel Oprea (UNPR). Initial pe lista vicepremierilor s-a aflat si Nicolae Paun (minoritati nationale), care ar fi urmat sa conduca si nou infiintatul Minister pentru Minoritati, au declarat pentru Mediafax surse din USL.

Conform surselor citate, Liviu Dragnea va detine si portofoliul Administratiei si Dezvoltării Regionale. Daniel Chitoiu va fi si ministru al Finantelor, in timp ce Gabriel Oprea va fi vicepremier fara portofoliu. Pe de alta parte, premierul a anuntat ca UDMR nu va face parte din guvernul pe care il va conduce”.

Cele mai citite

IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, trimis în judecată de DNA pentru cumpărare de influență

Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, a fost trimis în judecată de DNA pentru săvârşirea infracţiunii de cumpărare de influenţă, potrivit agerpres.ro. ''Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale...

Trump nu a putut ajunge la sărbătoarea lui Putin, pentru că vremea a fost cam Stormy

Ilustrație: Laurențiu Mușoiu Omul care a anunțat că poate pune capăt războiului din Ucraina în 24 de ore, Donald Trump, regretă că nu a...

Guvernul n-are bani pentru Memorialul rezistenței anticomuniste

Guvernul României subvenționează cu un miliard de lei canalele de streaming Netflix și Disney – adică 200 milioane de euro – dar nu are...
Ultima oră
Pe aceeași temă