12.6 C
București
vineri, 3 mai 2024
AcasăSpecialREVISTA PRESEI: Fostul șef al Securității rupe tăcerea după 26 de ani....

REVISTA PRESEI: Fostul șef al Securității rupe tăcerea după 26 de ani. Ce dezvăluiri a făcut

În ziarele de vineri, citim ce dezvăluiri a făcut fostul șef al Securității, generalul Iulian Vlad, după 26 de ani de tăcere și aflăm de ce a luat Monica Macovei decizia de părăsi grupul PPE. 

În Adevărul, citim dezvăluirile făcute de fostul șef al Securității, generalul Iulian Vlad. Astfel, Iulian Vlad a explicat că nu a fost cooptat în CFSN pentru că, alături de generalul Guşe, nu făceau parte din noua grupare care a pus mâna pe putere după Revoluţie, grupare care a purtat diferite denumiri, printre care şi «Cupolă». „Sunt profund emoţionat. Sunt emoţionat pentru că, după 26 de ani de tăcere impusă sau autoimpusă, iau pentru prima oară cuvântul în public, în afara depoziţiilor pe care le-am făcut în propriile mele procese, trei la număr, în urma cărora m-am ales cu o condamnare de 25 de ani de închisoare, din care am executat neîntrerupt patru ani, cei mai mulţi la închisoarea Jilava“, a spus generalul în rezervă.

Evenimentul Zilei arată de ce a plecat europarlamentara Monica Macovei din Partidul Popularilor Europeni (PPE) și s-a înscris în în grupul Conservatorilor și Reformiștilor (ECR) din Parlamentul European. Europarlamentara a subliniat că nu a fost dată afară din PPE așa cum s-a speculat în presă. Astfel, unul dintre motivele plecării ei ar fi că, odată cu demisia din PNL, ea a dobândit statutul de europarlamentar independent afiliat PPE și, în consecință, influența sa a fost mult diminuată, lucru de care a fost nemulțumită, potrivit unor surse de la Bruxelles, citate de EVZ.  Un al treilea motiv este acela că, odată cu demisia din PNL (pe atunci PDL, înainte de fuziunea cu vechii liberali), Macovei a fost marginalizată de colegii liberali, lucru dovedit și prin faptul că imediat după anunțul plecării sale au apărut informații “pe surse”, potrivit cărora ar fi fost dată afară din partid.

Hotnews prezintă o cronologie a crizei politice și economice prin care trece Republica Moldova. Drumul pro-european al Republicii Moldova întâmpină destule obstacole, cinci guverne s-au perindat la putere după ”Revoluţia Twitter” din 2009, care a contestat alegerile parlamentare câştigate de comunişti şi a determinat formarea unei majorităţi parlamentare pro-occidentale. Tinerii au ieşit în stradă în 6-7 aprilie 2009 pentru a contesta rezultatul alegerilor şi pentru a cere repetarea scrutinului, în ceea ce a devenit cunoscut în presă internaţională că ”Revoluţia Twitter”. Însă, protestele paşnice din 6 aprilie au luat o altă turnură în ziua următoare, când sediile Parlamentului şi Preşedinţiei au fost devastate, iar un tânăr şi-a pierdut viaţă în confruntările dintre autorităţi şi protestatari. A doua zi după proteste, guvernul Zinaidei Greceanîi a decis că românii care vor să intre în Moldova trebuie să aibă viza, iar Vladimir Voronin acuzat deschis România de implicare în protestele din 7 aprilie. 

Capital arată care este topul celor mai bogați oameni din România. Dacă Ion Țiriac a reuşit să-şi păstreze titlul de „Cel mai bogat român”, în cazul primilor 10 milionari din clasament au avut loc schimbări majore. Ioan Niculae a pierdut locul secund în favoarea fraților Adrian şi Dragoş Pavăl, doi antreprenori care s-au impus pe o piață în care investitorii străini au raportat pierderi. O altă evoluție spectaculoasă s-a înregistrat în cazul lui Iulian Dascălu, care a urcat cinci poziții în clasament. După șapte ani de când a deținut prima poziție în clasament, George Becali a reușit să revină între primii 10 cei mai bogați români, cu toate că averea i s-a redus de la 300-350 milioane de euro, cât avea în ediția anterioară, la 270-300 milioane de euro în acest an.

Wall Street scrie că Statul român își va face propriile lui fabrici de apă minerală. Statul român, reprezentat de Societatea Naţională a Apelor Minerale (SNAM), a demarat deja negocierile pentru inaugurarea primei fabrici care va îmbutelia apă minerală în România. Această mişcare va face că instituţia care se ocupă de controalele şi licenţierea apelor să devină concurent pentru marii îmbuteliatori din industrie. Potrivit managerului SNAM, scopul societăţii pe care o conduce este acela de a promova apă din România prin calitatea pe care o are şi să o promoveze la export. “Suntem cu ochii pe mai multe branduri care au probleme, dar au renume şi vrem să le revitalizăm. Sunt câteva fabrici care chiar sunt la vânzare. Vrem să preluăm aceste fabrici şi să facem un export masiv de apă în zona Orientului Mijlociu şi în China, unde avem deja cereri masive”, a declarat Radu Dumitru.

Pro Sport arată câ Steaua a întâmpinat dificultăți în a trece de FCM Baia Mare în optimile de finală ale Cupei României. În restul meciului, care s-a întins pe durata a 120 de minute, Steaua a arătat mai penibil decât niciodată. Cu Muniru şi Tahar la centru, cu Tade izolat în faţă, cu Stanciu şi Chipciu inexistenţi, campionii s-au chinuit pur şi simplu să ajungă la poarta adversă. Au făcut-o foarte rar, iar atunci când au văzut careul lui Bota nu au creat niciun fel de pericol. De partea cealaltă, FCM a rămas o echipă curajoasă. Vasile Pop şi Ignea au ratat două ocazii bune în startul reprizei secunde. Pe final, băimărenii au obosit, iar toată lumea aştepta o dominare brutală a Stelei în prelungiri.

 

Cele mai citite

Statele membre NATO sunt profund îngrijorate „ de activitățile rău intenționate ale Rusiei” pe teritoriul Alianței

Statele membre ale NATO s-au declarat joi "profund preocupate de activităţile rău intenţionate" ale Rusiei "întreprinse recent pe teritoriul Alianţei" şi care "constituie o...
Ultima oră
Pe aceeași temă