16.7 C
București
miercuri, 18 septembrie 2024
AcasăSpecialREVISTA PRESEI: Companiile de stat, datorii de 2,36 miliarde de euro la...

REVISTA PRESEI: Companiile de stat, datorii de 2,36 miliarde de euro la bugetul statului

În ziarele de marți, citim despre companiile de stat și datoriile pe care le au la la bugetul național, care sunt domeniile de muncă preferate de români, dar și de ce pierd bucureștenii din Pipera zeci de minute în trafic. În continuare, citim de ce nici PSD și nici PNL nu sunt interesate de votul prin corespondență și despre șansele României la Campionatul mondial de handbal feminin. 

În Gândul, citim o analiză asupra veniturilor realizate de companiile de stat. Dintre cele 1.157 de companii, 242 sunt “operatori economici la care statul este acţionar unic sau majoritar, ori deţine direct sau indirect o participaţie majoritară”, în timp ce celelalte 915 sunt “operatori economici la care unităţile administrativ-teritoriale sunt acţionari unici sau majoritari, ori deţin direct sau indirect o participaţie majoritară”, conform Finanţelor. La finalul primului semestru al acestui an cele 1.157 de companii care aparţin statului (administraţiei centrale şi locale) aveau plăţi restante în valoare totală de 13,53 de miliarde de lei, circa trei miliarde de euro, dintre care aproximativ 750 de milioane de euro către bugetul general consolidat. Spre exemplu, la venituri totale de 6,88 de miliarde de euro, companiile deţinute de administraţiile din România, de la CFR SA la Radet, de exemplu, au avut cheltuieli totale de 5,5 miliarde de euro, respectiv un profit brut de 1,4 miliarde de euro. În 2014, companiile de stat au avut datorii de 2,36 miliarde de euro la bugetul statului. 

Adevărul arată harta muncii din România. Astfel, clasamentul ocupării populaţiei este dominat de agricultură (27% din total), industrie (21%) şi comerţ (14%). De asemenea, din 10 români, şase sunt salariaţi şi doi sunt patroni. Potrivit INS, populaţia ocupată civilă însumează 8,4 milioane de persoane, iar clasamentul ocupării este dominat de agricultură (2,3 milioane de persoane, reprezentând 27,3% din totalul populaţiei civile), industrie (1,7 milioane de persoane – 21,1% din total) şi comerţ (1,2 milioane de persoane – 14,2% din total). Sectorul bugetar (administraţie publică + învăţământ + sănătate) ocupă locul al patrulea, cu un total de 946.500 de persoane, iar construcţiile – locul al cincilea, cu 627.900 de persoane ocupate în acest domeniu.

Hotnews scrie că lucrările din Pipera au îngreunat traficul din estul și nordul Capitalei. Primăria Voluntari a început să lucreze într-un ritm mai alert, însă toamna traficul este și mai aglomerat ca deobicei. Astfel, șoferii care trec bulevardul Pipera din Voluntari stau zeci de minute blocați în trafic din cauza lucrărilor de lărgire a străzii. Lucrările din Pipera au fost puternic contestate în această vară, când sute de locuitori din cartier i-au cerut primarului din Voluntari, Florentin Pandele, să nu transforme Șoseaua Pipera în drum de mare viteză. Mai mult, lucrările din Pipera, mai precis de pe strada Erou Iancu Nicolae au scos la iveală defecte de execuție: mai mulți stâlpi au fost lăsați pe carosabil după ce strada a fost refăcută.

Evenimentul Zilei notează noua strategie de tergiversare a legii votului prin corespondență este să se ceară Autoritatea Electoral Permanentă (AEP) elaborarea unui proiect, deși la Parlament sunt depuse o serie de inițiative. Nici PSD și nici PNL nu sunt interesate de votul prin corespondență, în primul rând pentru că nu vor să supere UDMR-ul. În prezent, UDMR se află la limita intrării în Parlament, intenția de vot fiind de aproximativ 5%, pe fondul unei diminuări a comunității maghiare din România. Dacă prezența la vot a etnicilor români ar crește prin introducerea votului prin corespondență, formațiunea care-i reprezintă pe maghiari riscă să nu mai intre în Parlament.

Ziarul Financiar arata că, SIF Moldova, Horia Ciorcilă, preşedintele Băncii Transilvania, Roberto Marco Marzanati şi Radu Pălăgheanu, membri ai board-ului Banca Transilvania (BT) au vândut din acţiuni în ultimele luni, după ce titlurile băncii au crescu cu 40 % în 2015. „În cazul SIF Moldova, vânzarea de acţiuni TLV este legată de marcarea de profit pentru a încheia anul cu un anumit rezultat financiar, din care anul viitor să distribuie dividende pentru propriii acţionari“, a spus Marcel Murgoci, director de tranzacţionare la firma de brokeraj Estinvest.SIF Moldova (SIF2), al doilea cel mai mare acţionar al băncii, cu o deţinere de peste 8% din capital, a vân­dut în şedinţa de vineri, 9 octombrie, un pachet de 3,4 milioane de acţiuni pe care a încasat 8,3 milioane de lei. Pache­tul vândut reprezintă 0,3% din capitalul băncii. 

Capital scrie despre acordul TTIP pentru comerț și ce efecte ar putea avea în România. Parteneriatului Transatlantic pentru Comerț și Investiții (TTIP) își propune să elimine tarifelor la exporturile de produse ceramice în SUA; este un alt domeniu de tradiție românească, puternic afectat de concurența produselor din Asia, cu probleme  însă de accesare a pieței americane, din nou din cauza tarifelor mari, variind, pentru diferite categorii de ceramică, între 8,5% și 28%: în lumea de astăzi un astfel de tarif este absolut prohibitiv. De asemenea, elliminarea tarifelor la exporturile de încălțăminte în SUA; acestea sunt foarte mari, în funcție de tipul de încălțăminte ajungând până la 37,5% la prețurile FOB. România are o tradiție importantă în domeniu, are jucători pe mai multe plaje de calitate, actori care sunt deja prezenți sau testează piața americană, inclusiv sub brand propriu. Prin urmare, reducerea tarifelor ar fi un beneficiu direct și major pentru ei. 

Wall Street arată că, înmatriculările de autoturisme noi în România au crescut în primele 9 luni cu 10%, la 56.830 de unităţi, faţă de perioada similară a anului trecut, când au fost înregistrate 51.560 unităţi, potrivit statisticilor Direcţiei Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor. Brandurile de maşini noi cele mai căutate pe piaţă românească în perioada ianuarie – septembrie au fost: Dacia cu 18.550 unităţi (+13%), Skoda cu 5.161 unităţi (+5%), Ford cu 4.156 unităţi (-3,8%), Volkswagen cu 5.324 autoturisme (+10%) și Renault cu 3.267 de unităţi (+10%). În septembrie, românii au înregistrat 5.750 de autoturisme noi, în creştere cu doar 3% faţă de septembrie 2014, când au devenit proprietarii a 5.560 de maşini.

Pro Sport scrie că au rămas sub două luni până la startul Campionatului Mondial de handbal feminin (Danemarca), turneu final de o importanţă majoră, având în vedere că este criteriu de calificare la Jocurile Olimpice din 2016.  România şi Norvegia au jucat săptămâna trecută cu aceeaşi adversari, Belarus, respectiv Lituania. După ce s-a tras linia, nordicele au ieşit cu un plus de 7 goluri în raport cu naţionala lui Tomas Ryde şi Bogdan Burcea, diferenţa fiind creată la confruntările cu Belarus. Adică Norvegia a reuşit să bată această reprezentativă la 11 goluri (scor 35-24), în timp ce România numai la 2 goluri (scor 25-23). Tomas Ryde a încercat în meciurile cu Lituania şi Belarus vreo 4 variante. Luciana Marin a îndrăznit să arunce des la poartă în partida cu Belarus, dar şi procentajul reuşitelor a fost mediocru, dacă nu chiar slab, de 12%! Intrate în partea secundă în centru, în aceeaşi partidă, Laura Oltean şi Eliza Buceschi au terminat meciul cu 50%, procentaj care a fost aproape de media echipei – 47%. 

Cele mai citite

Un nou studiu științific îngrijorător! Microplasticele, prezente la baza creierului uman

Un nou studiu științific a descoperit prezența microplasticelor în țesutul nazal la baza creierului uman, mai exact în bulbul olfactiv, zona responsabilă de detectarea...

Ratingul României în pericol, din cauza deficitului bugetar

România ar trebui să ia rapid măsuri pentru a limita creşterea deficitului bugetar, care devine cel mai mare din Uniunea Europeană Deficitul bugetar este în...

Marcel Ciolacu se teme de ce s-ar putea inventa despre el în campania electorală

Premierul afirmă că nu are ”scheleți în dulap”, ca Mircea Geoană Marcel Ciolacu a declarat într-un interviu la Antena 3, că nu îi este ruşine...
Ultima oră
Pe aceeași temă