22.6 C
București
luni, 20 mai 2024
AcasăSpecialREVISTA PRESEI: Cât de aglomerate sunt, de fapt, penitenciarele româneşti

REVISTA PRESEI: Cât de aglomerate sunt, de fapt, penitenciarele româneşti

În Adevărul citim ”Cum lucra mafia cioclilor mână-n mână cu SMURD-ul, Ambulanţa şi Poliţia să vămuiască familiile morţilor. Ce spune secretarul de stat Raed Arafat”. eci de poliţişti şi angajaţi de la SMURD şi Serviciul de Ambulanţă Bucureşti – Ilfov au fost ridicaţi luni dimineaţă de procurorii bucureşteni fiind suspectaţi că au luat mită de la firme de pompe funebre pentru a da informaţii despre persoane aflate în stare critică sau care au murit în accidente.

Tot în Adevărul citim despre o ”Chermeză – mamut pentru o bucăţică de autostradă. Constructorii au sărbătorit în tunel, locuitorii din Sebeş ies în stradă”.

Autorităţile din oraşul Sebeş pregătesc o mare sărbătoare locală în semn de mulţumire faţă de finalizarea lucrărilor la autostrada Orăştie – Sibiu. Trei loturi ale autostrăzii, în lungime, de circa 63 de kilometri, vor fi inaugurate şi deschise circulaţiei auto joi, 19 decembrie.

Evenimentul zilei publică un material despre terenul cumpărat de Ioana Băsescu la Nana. ”PE URMELE LUI BĂSESCU LA NANA. Va ara terenul unui vestit boier. Ce voia PSD-ul să facă acolo”. Pământul cumpărat de Ioana Băsescu era ieftin în 1997: 20 de lei hectarul. Lotul nu a aparţinut niciodată Institutului din Fundulea. Argumentele USL pentru înfiinţarea Comisiei parlamentare se transformă în minciuni la faţa locului.

Tot în Evz aflăm De ce nu simt românii creşterea economică “record”. Statistic, am avut cea mai mare creştere economică din UE, în trimestrul trei. Dar indicatorii care redau viaţa de zi cu zi a românilor dau semne de îngrijorare. Şomajul este aproape de nivelul maxim al ultimilor ani, consumul este anemic. De unde discrepanţa dintre parcursul economiei per ansamblu şi aceste evoluţii? Creşterea economică a fost mai mult “accidentală”, explică analiştii, şi este, oricum, sub nivelul de care avem nevoie.

În Gândul citim cum Un grup de deputaţi a găsit metoda de a îngropa marile dosare de corupţie, la două zile după votul de la Codul penal: revine excepţia de neconstituţionalitate. 13 deputaţi au semnat un proiect de lege prin care procesele penale vor fi suspendate dacă este sesizată Curtea Constituţională. Acestă prevedere ar urma să fie introdusă în legea de funcţionare a Curţii Constituţionale. Efectul acestei prevederi este acela că dosarele penale pot fi suspendate şi ani de zile. Acestă prevedere a fost eliminată din lege în 2010 tocmai pentru că s-a constat că excepţia de neconstituţionalitate a fost folosită de avocaţi pentru a tergiversa până la prescripţie dosarele inculpaţilor. Preşedintele Curţii Constituţionale a respins adoptarea unui astfel de proiect. Guvernul a avizat negativ iniţiativa legislativă.

Tot din Gândul aflăm ”Cât de aglomerate sunt, de fapt, penitenciarele româneşti”. Numărul mare de deţinuţi din penitenciare este folosit de politicienii USL drept argument pentru nevoia unei graţieri colective. România are un grad de ocupare a penitenciarelor de 113%, puţin peste media europeană de 96%. Totuşi, nu suntem nici pe departe cei mai “aglomeraţi”. Franţa şi Portugalia au un indice de ocupare de 116%, Belgia – 124%, Italia – 134%, Grecia – 136% şi Ungaria – 145%. Este adevărat, România a fost condamnată la CEDO pentru condiţiile de încarcerare, dar condamnările nu au fost date numai pentru suprapopularea celulelor. USL propunere aministie pentru pedepse de şapte ani şi graţiere pentru pedepse de şase ani. Aceste limite de pedepse sunt depăşite doar de garaţierea pedepselor de 10 ani dată de Nicolae Ceauşescu în 1988.

Din Capital aflăm despre Farmaciştii îngroziţi de deschiderea pieţei. Dacă acum vi se pare că numărul farmaciilor concurează cu cel al cazino-urilor sau al cabinetelor dentare, din 2015, farmaciile vor fi şi mai numeroase, pentru că piaţa se va deschide complet, odată cu eliminarea criteriului demografic. «Deschiderea pieţei pentru înfiinţarea farmaciilor va fi un dezastru pentru sistemul farmaceutic din România», se plânge vicepreşedinta Colegiului Farmaciştilor, Clara Popescu. Pe ce se bazează afirmaţiile sale? Jucătorii mari din retailul farmaceutic autohton „se bat“ pe un număr limitat de licenţe care permit înfiinţarea farmaciilor, pentru că numărul unităţilor este corelat, conform legii, cu numărul de locuitori. De altfel, acesta a rămas singurul criteriu, după ce la presiunea lanţurilor mari a fost scos criteriul geografic, care cerea o distanţă minimă între unităţi. Şi acest ultim control asupra acestei pieţe care s-a extins în ultimii ani ar putea dispărea la sfârşitul lui 2014, cu efecte răsunătoare în piaţă.

În Curentul aflăm că Soţia lui Niels Schnecker, beneficiara nepotismului de şmecher la Transporturi. Probabil ca urmare a unei inserţii arhetipale, familia Schnecker are lipici la zona transporturilor, după ce însuşi Niels Schnecker a fost propus, acum un an, pentru şefia Consiliului de Administraţie de la Compania Naţională CFR SA, anul acesta soţia sa a obţinut postul de director al direcţiei de afaceri europene şi relaţii internaţionale a ministerului transporturilor. Omul, venit pe cai mari din Israel, are o carieră impresionantă, cel puţin pe hârtie, apoi a ajuns ventilator de vidanjă la Antena 3. Analist pe orice teme mai ales economice, deşi propriile sale companii erau falimentare.

 

 

 

Cele mai citite

Un iranian cu mandat de arestare în Emiratele Arabe Unite este protejat de …DIICOT

La ora actuală, serviciile de informații de la noi sunt în alertă pentru că un cetățean iranian care a escrocat băncile din Emiratele...

Stupoare în țările occidentale. Lideri din UE transmit mesaje de compasiune după moartea președintelui Iranului

Ceremonia funerară în memoria înalților oficiali iranieni care au murit în accidentul de elicopter din 19 mai 2024, în frunte cu președintele Ebrahim Raisi,...

Curtea Penală Internațională cere arestarea șefilor Hamas dar și a premierului Netanyahu

Curtea Penală Internațională (CPI) cere arestarea principalilor lideri ai grupării Hamas dar și a premierului Israelului, Benjamin Netanyahu. Karim Khan, procurorul șef al CPI, a...
Ultima oră
Pe aceeași temă