10.6 C
București
sâmbătă, 11 mai 2024
AcasăSpecialRevenire pe minus

Revenire pe minus

Tendinta generalizata de crestere de miercuri nu a durat, din pacate, decat o singura zi, pentru ca joi trendul zilnic s-a inversat din nou. Toate companiile importante au scazut, cumparatorii nu au mai fost deloc interesati de achizitii, desi cu o zi inainte se inghesuiau sa culeaga actiuni, in special SNP. Lichiditatea tranzactiilor s-a redus semnificativ pana la doar 1,8 milioane de euro. O contributie importanta la valoarea totala a tranzactiilor cu actiuni au avut-o transferurile cu titluri SIF4 si Flamingo International. Companiile petroliere nu au mai reusit aceeasi evolutie pozitiva, desi pe pietele internationale pretul petrolului a ramas ridicat, la un nivel comparabil cu cel de referinta din ziua anterioara.

Se remarca, asadar, o data in plus ca daca din piata lipsesc cumparatorii institutionali, tendinta sa naturala este de scadere, sau in cel mai bun caz de copiere a trendului pe care il arata bursele europene. Este destul de clar ca cel care a cumparat miercuri actiuni SNP a fost un jucator institutional si ca actiunile sale au avut darul de a contamina in sens pozitiv intreaga piata. Daca joi acesta nu a mai aparut in piata, atunci investitorii locali s-au grabit sa vanda, fiind cu ochii in permanenta la miscarile indicelui DAX sau FTSE.
Am avut tranzactii importante pe segmentul de obligatiuni (circa 800 mii de euro), dar nu am avut nici o tranzactie pe piata futures.

Iulian Panait
Iulian Panaithttp://iulian-panait
Iulian Panait - analist KTD Invest
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă