10.6 C
București
luni, 13 mai 2024
AcasăSpecialRevelion în plină vară

Revelion în plină vară

Sâmbătă, 4 iulie, va avea loc cea de-a 7-a ediţie a maratonului Noaptea Lungă a Filmelor Scurte, ce se va desfășura în Pavilionul Central Romexpo: peste 15.000 de metri pătraţi vor fi dedicati filmului și artelor multimedia, creând astfel cea mai mare sală de cinema din România.

Spectatorii de la Noaptea Lungă a Filmelor Scurte vor descoperi experienţa cinematografului interactiv. Evenimentul începe la ora 19.00 cu un video-show realizat de artiştii Tiptoe şi o instalaţie vizuală creată de fotograful Alex Gâlmeanu. Filmele încep de la ora 22.00.

De la 7 seara la 5 dimineața, publicul va descoperi magia imaginilor aduse la viață de medii diferite precum filmul, fotografia sau arta video, dar și un cinematograf interactiv în care soarta personajului principal va fi decisă prin vot colectiv.

25 de scurtmetraje originare din Franța, Olanda, Norvegia, Canada, SUA, Marea Britanie, Italia, România sau Japonia vor concura în competiția ShortsUP Audience Award pentru un premiu de 1.500 de euro, acordat de public. O mulțime de comedii negre sau hilare, ficțiuni, animații și drame intense vorbesc despre  frumusețe, fericire, uimire și speranță – emoțiile esențiale ale prezentului rezumate de regizorii de pretutindeni.

Marele câștigător la Tribecca Film Festival, “Dragoste în vremea nebuniei de primăvară” (regia Melissa Johnson, Robertino Zambrano, SUA, 2014), este povestea Melissei, fata care în clasa a 8-a ajunge la înălțimea de 2 metri și jumătate. Ce ar putea fi povestea unei strălucite jucătoare de baschet e de fapt istoria amuzantă a șirului de romanțe bizare, cu bărbați prea scunzi şi nepotriviţi. Un film emoționant care îți arată că mărimea contează, dar cel mai important e să fii sincer cu tine însuți.

Un vinil misterios, rotit la nesfârșit, deschide poarta unei călătorii în timp. Muzica şi filosofia se întâlnesc în scurtmetrajul olandez ”Călător în viața mea” (regia Marieke Blaauw, Joris Oprins, Job Roggeveen), film care a prins din zbor o nominalizare la Oscar, una la Golden Gate Award şi una la San Francisco International Film Festival.

Cea mai bună comedie la London Short Film Festival a fost desemnată pelicula ”Mâncare indiană”, regia Sarmad Masud, film programat și el la Shorts UP.

Din comedia neagră ”Portret de familie” (regia Daisy Jacobs)  aflăm că uneori familia este singurul leac împotriva fricilor existențiale. Doi frați descoperă ce înseamnă să trăiești cu adevărat abia când sunt nevoiți să aibă grijă de bătrâna lor mamă. Filmul a fost nominalizat la Oscar şi la Premiile Bafta.

După miezul nopții poate fi văzut “Între pământ și cosmos” (regia Oscar Sharp, Marea Britanie, 2014), cel mai bun scurtmetraj britanic la Premiile Bafta și cea mai bună comedie la Aspen Shortsfest. Mamă și soție devotată, Sarah se trezește într-o zi cu capul în nori, la propriu. Nimeni nu o poate opri din impulsul levitării, așa că familia ei trebuie să găsească o soluție pentru a o ține aproape.

Prezențe românești la ShortsUP

Din competiția ShortsUP Audience Award nu lipsesc nici filmele românești, printre care câștigătorul de la Next Film Festival 2015, scurtmetrajul lui Tudor Cristian Jurgiu, “în care eroina se ascunde și apoi are parte de o întâlnire neașteptată”.  Filmul spune povestea Cristinei, care într-o dimineață se oprește brusc în cadrul ușii nemaiputând face pasul care ar scoate-o din casă.”

Un alt film românesc ce va putea fi vizionat în Noaptea Lungă a Filmelor Scurte este ”Cai putere” al regizorului Daniel Sandu, premiat la Festivalul de la Cottbus. În fiecare toamnă, Mihai, cu ajutorul prietenilor, îşi urcă motocicleta în apartamentul său de la etajul zece pentru a o proteja pe perioada iernii. Anul ăsta, însă, Mihai descoperă cât de fragile sunt prieteniile.

Tot din producția cinematografică autohtonă provine și ”Iulian. A True Story” semnat de Alex Mironescu. La 10 ani, Iulian își conștientizează condiția de orfan și începe să-și dorească o viață nouă. Una normală: cu prieteni, libertate, fericire. Un documentar despre căutare și speranță  care a fost desemnat cel mai bun film la DOCUART FEST București. 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă