10.6 C
București
luni, 13 mai 2024
AcasăSpecialReuniune pe tema romilor, la revenirea din vacanţă a politicienilor francezi

Reuniune pe tema romilor, la revenirea din vacanţă a politicienilor francezi

Vacanţa politică se încheie în această săptămână în Franţa, iar agenda este foarte încărcată, fiind dominată de un consiliu de miniştri, o reuniune pe tema romilor sau vizita preşedintelui François Hollande la Berlin, relatează AFP, citat de Mediafax.

Revenirea din vacanţă a Executivului va fi marcată de primul consiliu de miniştri care va avea loc miercuri dimineaţă şi de o reuniune interministerială pe tema romilor, miercuri după-amiază.

În cadrul acestei reuniuni, prezidate de premierul Jean-Marc Ayrault, va fi evocată în special ridicarea măsurilor care limitează accesul romilor pe piaţa muncii.

Ea are loc în timp ce mai multe tabere au fost demolate în cursul verii, generând critici din partea asociaţiilor, a partidelor de stânga sau a aripii de stânga a partidului socialist.

François Hollande, care se întoarce din vacanţă duminică seara sau luni, va merge joi la Berlin, unde va fi primit de cancelarul german Angela Merkel pentru a discuta în special despre zona euro dar şi despre situaţia din Siria. Hollande îl va primi, sâmbătă, la Paris pe premierul grec Antonis Samaras.

În timp ce economia este într-un punct mort şi Franţa scapă la limită de recesiune, numeroase subiecte aşteaptă Executivul şi parlamentarii la acest început de an politic: tratatul european de disciplină bugetară, proiectul de lege a finanţelor pentru 2013, măsuri privind preţul carburanţilor şi locurile de muncă sau dosarul sirian.

Guvernul trebuie, de asemenea, să se ocupe de bugetul pe 2013, cu o dublă provocare complicată de stagnarea economiei: să realizeze reforma fiscală promisă de François Hollande şi să găsească peste 30 de miliarde pentru a reduce deficitele.

Obiectivul fixat de fosta majoritate dar reiterat de preşedintele Hollande este cunoscut: readucerea deficitului public în limite europene, la 3 la sută din PIB, faţă de 4,5 la sută în acest an.

În tabăra dreptei, începerea noului an politic va fi marcată de cursa pentru preşedinţia partidului UMP. Startul va fi dat vineri seara la Nisa (sud-est), odată cu prima întâlnire a “Prietenilor lui Nicolas Sarkozy”, asociaţia al cărei secretar general, Christian Estrosi, ar putea fi candidat.

Numeroase personalităţi ale UMP vor participa la această reuniune, între care Jean-François Copé, viitor candidat la preşedinţia partidului, dar şi François Fillon, candidat probabil, care le va adresa un mesaj participanţilor

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă