12.1 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăSpecialRetro, colorat şi vesel

Retro, colorat şi vesel

Care vor fi cele mai importante tendinţe în domeniul decoraţiunilor de interior? Cum va arăta un interior trendy anul acesta, ce culori se vor purta? Răspunsurile la toate aceste întrebări au fost sistematizate de agenţia de design Stilbüro bora.herke şi oferite publicului larg în luna februarie, cu ocazia celui mai mare târg din domeniul decoraţiunilor şi accesoriilor de casă, AMBIENTE, desfăşurat la Frankfurt.

Consumatorii vor putea aborda amenajările fără probleme, întrucât cuvântul de ordine pentru anul în curs este continuitatea. De altfel, această tendinţă era deja bine conturată la salonul Maison&Objet, desfăşurat la Paris, în ianuarie, despre care am publicat interviul cu designerul Martine Claessens. Calitatea, tradiţia şi durabilitatea joacă în continuare un rol central în cadrul tendinţelor actuale. „Constatăm însă că aceste elemente se combină diferit şi apar noi aspecte.

Oamenii solicită tot mai mult produse încărcate de emoţii, cu personalitate, care nu vor dispărea de pe piaţă a doua zi şi cu care să îşi dezvolte în locuinţe un stil propriu, individual. Este vorba deci despre o continuitate mai liniştită care se opune consumismului, suprainformării şi schimbărilor permanente”, a spus Claudia Herke, unul dintre creatorii Stilbüro şi binecunoscut designer la Ambiente. „Tendinţele semnalate nu sunt impuse consumatorilor ca într-un univers închis. Fiecare îşi alege ce-i place, ce se potriveşte cu modul său de viaţă şi îi completează stilul personal”, a adăugat Claudia Herke răspunzând la întrebarea privind interiorul trendy al prezentului

Nostalgic şi retro

Aspectele nostalgice şi accentele retro, mai cu seamă cele ale anilor ’50, influenţează decoraţiunile de interior, fiind însă sistematic interpretate într-o manieră modernă. Stilul şi obiectele clasice sunt o mare sursă de inspiraţie pentru teme noi sau sunt reinterpretate. Tehnicile artizanale vechi sunt utilizate în context nou, oferind un look modern, cu motive nostalgice şi materiale tradiţionale, dar cu detalii şic şi agreabile. Lemnul polizat, laminatele colorate, obiectele din metal, ceramica, pielea colorată, pietrele semipreţioase, obiectele din porţelan, inclusiv figurinele delicate, textilele imprimate, catifeaua, velurul şi mătasea, dantelele şi broderiile, toate acestea se vor regăsi în astfel de interioare. Tot în acelaşi context se găseşte şi gustul pentru obiecte cu patină.

Mlte idei şi soluţii folosesc materiale brute, nefinisate, fiind inspirate de designul industrial din lumea garajelor, halelor şi minelor, folosind produse solide şi funcţionale la care sudurile vizibile şi legăturile metalice se transformă în decoraţiuni. Caracteristic acestei tendinţe sunt materiale industriale ca: fierul, aluminiul, cuprul, sticla, cauciucul, oglinzile, care se pot combina cu materiale naturale precum piatra, ceramica, rafia, pielea.

Melanj colorat şi vesel

O altă tendinţă manifestată se referă la amestecul de stiluri şi noi asocieri de obiecte artizanale de calitate cu cele aparţinând artei populare şi producţiei de masă. În schimb, la ediţia din acest an a târgului, temele futuriste sau ultramoderniste, luxul şi eleganţa nu au fost subliniate în mod special. Ceea ce a ieşit mai degrabă în relief au fost aranjamentele colorate, expresive şi vesele, bazate pe asocieri originale, cu influenţe etnice, care se adresează întregii familii cu o estetică încărcată de emoţii.

Întrebări şi răspunsuri

Am iederă pe casă. Am auzit că nu este indicată, deoarece ţine umezeală. Credeţi că ar trebui scoasă?

Iedera, ca şi viţa-de-vie canadiană şi Mâna Maicii Domnului, poate asigura umbră şi deci izolarea termică a clădirii prin protejarea faţă de razele soarelui. Aceste plante pot provoca însă stricăciuni sau deranjamente prin rădăcinile lor sau pot afecta zugrăveala exterioară, creând umezeală pe pereţi. Soluţia nu este scoaterea ei. Planta trebuie direcţionată, folosindu-se un sistem de tutori, prin care frunzele nu vor fi „lipite” de zid, ci la o oarecare distanţă.Trebuie menţionat că iedera este şi o plantă ecologică, putând absorbi 90% din vaporii de benzen, un solvent care se găseşte frecvent în vopsea, cerneală, materiale plastice, cauciuc, detergenţi şi fum de ţigară.
Răspuns: designer floral Anca Lupu, ELTUNG IMPEX, tel.: 0722.933.622

Cum pot să maschez gurile de aerisire ce încadrează şemineul?

Iată o soluţie estetică, practică, uşor de realizat şi eficientă de camuflare a oricărei guri de ¬aerisire inestetice din locuinţă. Se pot confecţiona măşti din rame de lemn achiziţionate de la Bricostore, de exemplu, şi din împletitură de rafie cumpărată de la un magazin de decoraţiuni. Aceasta din urmă poate fi înlocuită cu un panou decorativ din fier forjat, hârtie perforată sau orice altă împletitură realizată din fibre naturale. Pentru ca măştile să se integreze perfect în decorul casei, se pot vopsi într-una dintre culorile amenajării. Aşa că nu vă rămâne decât să o încercaţi şi să vedeţi schimbarea Soluţia este estetică şi accesibilă, şi aveţi toate motivele să o puneţi în practică.
Răspunsuri: arh. Carmen Andrei, tel.: 0721.208.419

Cele mai citite

Povestea șeicilor liberali veniți să se scalde în manelele din Dâmbovița

Ilustrație: Marian Avramescu Pentru ca oamenii de rând să nu poată fi invidioși pe călătoriile președintelui Klaus Iohannis și pe cele ale președdintelui Partidului...

Mihai Viteazul a fugit ca Vijelie de pe cortul de AUR, ca să-i facă loc lui Uraganul să împartă Salam pentru adepții partidului

Ilustra'ieȘ Marian Avramescu Pentru a elimina orice urmă de revoltă ale fanilor marilor domnitori ai principatelor române, istoria se poate modifica, de dragul adepților...
Ultima oră
Pe aceeași temă