30.5 C
București
sâmbătă, 29 iunie 2024
AcasăSpecialRetezatul, îngropat în gunoaie

Retezatul, îngropat în gunoaie

Munţi de deşeuri străjuiesc intrarea în Parcul Naţional Retezat. Principalii vinovaţi: cabanierii şi turiştii.

Parcul Naţional Retezat se transformă încet-încet într-o groapă de gunoi, iar vina aparţine în egală măsură cabanierilor  şi turiştilor care vin aici. Paradoxal, nici o autoritate nu se grăbeşte să ia vreo măsură, chiar dacă peisajul este dezolant.

Cea mai afectată zonă este cea de la Cârnic, zona-tampon a Parcului Naţional Retezat. Aici zăceau neridicate mai multe containere de gunoi care dădeau pe dinafară, în timp ce mormanele de deşeuri erau scormonite de mai mulţi câini fără stăpân, în căutare de hrană. „Am urcat de sărbători pe munte, însă am fost dezamăgit de ceea ce am văzut chiar la întrarea în Parcul Naţional. Spre norocul nostru, dezastrul ecologic nu l-am găsit şi în Parc, la Pietrele. Este o privelişte urâtă şi cineva ar trebui să intervină”, spune Sandu, unul dintre turiştii care a ales să viziteze această frumuseţe a naturii.

 

Şoc cultural

Mult mai şocant este peisajul pentru turiştii străini, care nu înţeleg nici lipsa de civili­zaţie şi nici indolenţa autorităţilor, mai ales că pârghii sunt suficiente pentru a interveni. Din  această lună însă, cei care ­administrează Parcul Naţional Retezat vor să ia taurul de coarne şi au instituit o taxă de vizitare de cinci lei, valabilă pentru şapte zile, indiferent de numărul de intrări în Parc.

Cu aceşti bani, administratorii spun că vor să transporte containerele de gunoi la groapa de deşeuri. De asemenea, turiştii vor primi şi câte o pungă pentru deşeuri, ca să nu le mai împrăştie la voia întâmplării. Anul acesta, Parcul Naţional Retezat împlineşte venerabila vârstă de 75 de ani de când a fost înfiinţat. Rezervaţia are o suprafaţă de 38.047 hectare, care a fost stabilită în anul 2000 de Parlamentul României. Suprafaţa parcului are statutul de arie strict protejază. 

 

Faima europeană

Parcul Naţional Retezat include o serie de atracţii turistice care au devenit celebre în Europa. Aşa ar fi floarea de colţ, plantă care este protejată de lege de mai multe decenii. De asemenea, aici se află una dintre ultimele ­populaţii de pe continent de ­capră neagră. Turiştii vin în ­Retezat şi pentru a admira faimoasele lacuri ­glaciare, iezerele, care sunt ­asemuite de către vizitatorii parcului naţional cu nişte petice de cer.

Cele mai citite

VIDEO. Elena Lasconi: România nu este o ţară săracă, România este o ţară sărăcită

Preşedintele USR, Elena Lasconi, a afirmat sâmbătă, în deschiderea congresului extraordinar, că România nu este o ţară săracă, ci o ţară sărăcită. Aceasta i-a...

Întârzieri și zboruri anulate. Vacanțele, amenințate să fie afectate

Industria de transport aerian s-a confruntat în ultimele zile cu întârzieri și zboruri anulate. Spațiul aerian european a fost grav perturbat din cauza gestionării...

Democrații cer înlocuirea lui Joe Biden la alegerile prezidențiale din SUA, după dezbarea cu Trump

Performanța președintelui Joe Biden în dezbaterea pe scară largă împotriva fostului președinte Donald Trump a creat panică în rândul democraților. Actualul președinte al SUA...
Ultima oră
Pe aceeași temă