10.6 C
București
sâmbătă, 11 mai 2024
AcasăSpecialReteua "Belmondo", dezactivata

Reteua “Belmondo”, dezactivata

O filiera de falsificatori de documente si traficanti de persoane, formata din cinci romani, a fost anihilata recent de politistii de frontiera oradeni, sub coordonarea procurorilor DIICOT – Oradea. Toti membrii retelei au fost trimisi in judecata pentru savarsirea infractiunilor de constituire si aderare la un grup infractional organizat, asociere in vederea savarsirii de infractiuni, fals material in acte oficiale, fals privind identitatea, trafic de persoane, organizarea trecerii frauduloase a frontierei, cei in cauza riscand o pedeapsa cu inchisoarea intre 5 si 15 ani.

Documentele erau masluite la Budapesta

In urma probelor administrate, s-a stabilit ca incepand cu anul 2002 Ioan S., in varsta de 41 de ani, domiciliat in Arad, in complicitate cu Dorel O., de 38 de ani, zis “Belmondo”, au organizat trecerea frauduloasa, in baza unor documente de calatorie romanesti falsificate, a unor cetateni romani si din R. Moldova care nu indeplineau conditiile legale de calatorie in tari din Spatiul Schengen. Pentru a-si atinge scopul, cei doi traficanti au atras in grupul lor alti trei indivizi, Ilie D., in varsta de 37 de ani, Valentin C., in varsta de 46 de ani, si Gheorghe P., de 34 de ani, care aveau rolul de a racola diferite persoane interesate de a calatori in strainatate ilegal. Astfel, Ioan S. se ocupa de procurarea unor pasapoarte romanesti, documente pe care le trimitea complicelui sau la Budapesta, insotite de fotografiile celor care le solicitau, in vederea falsificarii.

Pretul varia intre 600 si 1.000 de dolari

“Clientii” erau transportati legal in Ungaria de catre cei trei racolatori, de unde se organiza transportul ilegal in Spatiul Schengen, folosindu-se pasapoartele falsificate. Fiecare act contrafacut costa intre 600 si 1.000 dolari, cei cinci traficanti incasand din aceasta activitate zeci de mii de euro. In urma perchezitiilor efectuate la domiciliile membrilor retelei, au fost descoperite 14 pasapoarte romanesti, care urmau sa fie trimise in Budapesta pentru a fi falsificate. Anchetatorii au stabilit ca prin aceasta metoda au fost traficate peste 20 de persoane, cetateni romani si din R. Moldova. Cercetarile sunt continuate de politistii de frontiera, sub coordonarea procurorilor DIICOT.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă