8.9 C
București
marți, 22 octombrie 2024
AcasăSpecialRetetele, la control

Retetele, la control

Conducerea Casei Judetene de Asigurari de Sanatate (C.J.A.S.) spune ca se va face o verificare pentru depistarea cazurilor in care au fost eliberate retete compensate sau gratuite persoanelor neasigurate.
Conform contractelor incheiate in acest an intre medicii de familie si institutia de asigurari de sanatate, medicii ar putea fi in situatia de a plati medicamentele de pe retetele prescrise persoanelor neasigurate.
De multe ori, si pentru medicii de familie este o surpriza sa constate ca au eliberat retete compensate unor persoane neasigurate. Cu atat mai mult cu cat pacientii respectivi sunt angajati, vin cu dovezile de salariati, dar nu stiu ca angajatorii nu au depus in termen declaratiile la institutia de asigurari de sanatate.
"De cele mai multe ori este o surpriza si pentru medic, si pentru pacient. Nici unul, nici celalalt nu stiu ca angajatorul nu a depus declaratia in termen. Normal, dupa norme si dupa lege ar trebui sa i se impute medicamentele medicului. Nu este corect, dar in contractul incheiat in acest an scrie ca se imputa medicului toate serviciile prescrise pentru persoanele neasigurate", au declarat cei de la Casa.

Desi recunoaste ca nu este o masura corecta aceea de a-l pune pe medic la plata, in conditiile in care acesta nu are de unde sa stie daca angajatorul a depus declaratie pentru pacientul sau, reprezentantii C.J.A.S. sustin ca pana la urma se va recurge la astfel de masuri pentru ca trebuie sa se aplice legea.
Cat despre angajatorii din vina carora sute de persoane din judet isi pierd, in fiecare luna, dreptul la serviciile medicale gratuite, acestora nu le poate fi aplicata nici o sanctiune de catre cei de la C.J.A.S.
"Nu avem posibilitatea legala sa ii sanctionam. stiu ca de la Directia de Finante se pot aplica astfel de sanctiuni. Noi o sa le trimitem lista cu toti angajatorii care au intarziat mai mult de trei luni depunerea declaratiilor. Dar, in primul rand, angajatorul trebuie sa stie ca salariatii lui sunt asigurati de la data depunerii declaratiei."

» Reprezentantii C.J.A.S. Constanta vor verifica, la inceputul anului viitor, retetele eliberate de medici in ultimele luni ale anului in curs.

Cele mai citite

Cinci bărbați îl dau în judecată pe Donald Trump pentru declarațiile acestuia de la dezbaterea din 10 septembrie cu Kamala Harris

Cinci afro-americani şi hispanici - condamnaţi pe nedrept pentru violarea unei femei care făcea jogging în New York în 1989 pe când erau minori...

SUA sancționează mai multe entități internaționale pentru sprijinul programelor de drone ale Pakistanului și Iranului

Statele Unite au anunţat luni o serie de sancţiuni care vizează aproximativ 20 de entităţi din mai multe ţări din lume şi acuzate că...

Mai multe personalități și instituții din România și străinătate au fost decorate de Familia Regală

Ambasadorul Gabriela Dancău, cantautorul Nicu Alifantis, generalul (r) Corneliu Postu, fost director al Statului Major al Apărării, se numără printre personalităţile decorate, luni seară,...
Ultima oră
Pe aceeași temă