Rețeta veche “Coconeți/ Bighilușe” era folosită în satele din Moldova la finalul secolului 19. Rețeta include doar patru ingrediente și se pregătește rapid.
Ingrediente:
Făină
Ouă
Untură sau ulei
Apă
Mod de preparare:
Se pregătește un aluat din făină și ouă, se frământă bine, apoi se rulează sub forma unei fâșii groase ca degetul.
Se taie aluatul în bucăți lungi de 5 cm care se fierb în apă. Apoi bucatile de aluat se prăjesc în ulei sau untură.
Secretul Bucătarului:
Aluatul trebuie să aibă consistența celui de tăiței. Pentru a fierbe bine, bucățile de aluat nu trebuie să fie prea groase.
Tradiții culinare:
Reţeta face parte programul de educație culinară “Descoperă tradiţiile culinare româneşti!” derulat de agenţia de relaţii publice, Russenart Communications, în parteneriat cu brandul Gold Maya și Heinner. Programul îşi propune să promoveze reţetele culinare româneşti din diferite regiuni istorice în restaurantele din Bucureşti. Rețeta a fost preparată de Gelu-Marian Jilavu, Food Manager în cadrul Campaniei ”Descoperă tradițiile culinare românești!”.