19.8 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăSpecialReţetă financiară pentru spitalele arădene

Reţetă financiară pentru spitalele arădene

Autorităţile arădene investesc în sănătate, iar ministrul Sănătăţii, Ladislau Ritli, este de părere că acesta este un aspect pozitiv. Aradul va avea spitale bine dotate, iar arădenii nu vor mai fi nevoiţi să se trateze la Timişoara, Cluj sau la Szeged, în Ungaria. Ministrul Sănătăţii a fost extrem de încântat de investiţiile pe care arădenii le fac în sistemul de sănătate şi a promis că va sprijini iniţiativa Aradului, care va fi, de altfel, prezentată drept un model şi pentru alte autorităţi locale şi judeţene.

Investiţii uriaşe pentru spitale moderne în Arad

Spitalul Clinic Judeţean Arad a fost modernizat şi autorităţile au investit sume uriaşe până acum. Însă, pentru a funcţiona la fel ca orice spital modern, are nevoie de dezvoltarea Unităţii de Primire a Urgenţelor. Consiliul Judeţean se află în faza de selecţie a constructorului, care la vară va începe lucrările. Întreaga modernizare va costa peste şase milioane lei. „Ne-am propus să modernizăm şi să refacem fluxul din interiorul curţii spitalului, cu realizarea descărcărilor, una pentru adulţi şi una pentru copii. Urmează ca, în acelaşi timp, să existe în spatele spitalului o extindere a Unităţii Primiri Urgenţe (UPU), care este suprasolicitată, cu 400 de metri pătraţi”, a declarat Nicolae Ioţcu, preşedintele Consiliului Judeţean Arad. Elicopterul SMURD aterizează deja în faţa UPU Arad, însă urmează construcţia unei platforme moderne pentru ca transferul bolnavilor să fie făcut în cele mai bune condiţii. Secţiile de Chirurgie şi ATI vor fi dotate cu aparatură nouă, printr-un credit al Consiliului Judeţean Arad.

Secţia TBC a Spitalului Judeţean funcţionează într-o clădire retrocedată şi trebuie mutată. „Secţia TBC funcţionează cu o secţie externă la Gurahonţ şi cu două mai mici aparţinând de două spitale orăşeneşti, Lipova şi Sebiş. Cea mai importantă secţie funcţionează într-o clădire revendicată, retrocedată şi la care am depăşit cei cinci ani cât puteam să stăm acolo şi ni s-a solicitat să o părăsim. Am găsit înţelegere şi vom rămâne, dar nu avem altă soluţie decât o investiţie proprie a Consiliului Judeţean, pe un teren la limita municipiului, ocazie cu care vom scoate secţia din oraş, aşa cum prevăd normele europene”, a declarat Nicolae Ioţcu, preşedinte al Consiliului Judeţean Arad. El i-a spus ministrului Ritli că noua investiţie este de 15 milioane de lei, iar pentru 2012 a fost deja alocată suma de două milioane de lei. Noua clădire va avea 62 de paturi pentru specializarea TBC şi 50 de paturi pentru specializarea Pneumoftiziologie, iar termenul de finalizare este de doi ani.

O altă investiţie a Consiliului Judeţean Arad prezentată ministrului Ladislau Ritli a fost cea a Spitalului Matern. Deoarece o parte a clădirilor în care funcţionează spitalul sunt retrocedate, Consiliul Judeţean Arad a găsit soluţia: mută Secţia de Obstetrică şi Ginecologie într-o clădire, proprietatea Consiliului Judeţean, care, în urmă cu ani, a fost leagăn de copii. În această clădire vor fi investite importante sume de bani şi totul va arăta la final, ca-n filme. Au fost deja demarate procedurile de achiziţie şi Consiliul Judeţean Arad a solicitat şi fonduri de la Ministerul Sănătăţii. După reabilitare, clădirea va avea o pasarelă de sticlă între secţii, dar şi saloane moderne, care vor rivaliza cu clinicile private din vestul ţării şi din Ungaria.

Aradul va fi un exemplu de urmat şi de alte judeţe. Aceasta a fost concluzia ministrului sănătăţii, Ladislau Ritli. „Văd că aportul autorităţilor la aceste proiecte este extrem de mare. Nu aşteptaţi neapărat ajutor din afară. Văd că, pe plan local, peste jumătate din valoarea investiţiilor este suportată de autorităţile locale. Este absolut inedit”, a declarat Ladislau Ritli.

Cele mai citite

Un înalt oficial rus acuză NATO că se pregătește de un conflict cu Rusia

Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe al Rusiei, a afirmat sâmbătă că exercițiile militare ale NATO, numite Steadfast Defender, desfășurate pe...

Un bărbat s-a aruncat în fața trenului în Sâmbăta Mare

Un bărbat din judeţul Iaşi s-a aruncat, astăzi, de pe o pasarelă, în faţa unui tren, în localitatea Săbăoani, a informat Inspectoratul de Poliţie...

VIDEO. Adina Buzatu ne face ținuta pentru masa de Paște: “Nu arată bine să ai decolteul până la buric!”

Adina Buzatu, stilistă română specializată în vestimentația masculină și nu numai, a vorbit despre ținuta pe care trebuie să o abordăm pentru masa de...
Ultima oră
Pe aceeași temă