15 C
București
joi, 9 mai 2024
AcasăSpecialREŢEAUA BANCHERILOR. Negriţoiu: Cazul a fost mediatizat EXAGERAT faţă de alte incidente...

REŢEAUA BANCHERILOR. Negriţoiu: Cazul a fost mediatizat EXAGERAT faţă de alte incidente din trecut

Mişu Negriţoiu, chairman al ING Bank România, apreciază că ancheta DIICOT privind fraudele bancare în valoare de 22 milioane euro a fost mediatizată exagerat, faţă de alte evenimente similare petrecute în urmă cu câţiva ani, în special pe segmentul creditului de consum, mai puţin expuse în presă, potrivit Mediafax.

Întrebat de jurnalişti după o conferinţă de presă ce impact are acest dosar asupra sistemului bancar, Negriţoiu a declarat că sunt fraude marginale atât în volumul creditelor neperformante, cât şi în activitatea bancară.

Citeşte şi DOSARUL FRAUDELOR BANCARE. Cum lucra fostul şef al Poliţiei pentru reţeaua bancherilor

“Cred că s-a făcut mai mult zgomot pe aceste fraude decât de obicei, nu sunt nici primele, nu vor fi nici ultimele. Au fost fraude cu ani în urmă, mai ales la creditele de consum, care au fost mai puţin mediatizate, dar care au fost instrumentate instituţional. Eu cred că e o problemă pur a instituţiilor juridice şi nu cred că va avea un impact, decât emoţional. De aceea mi se pare că publicitatea care s-a făcut acestor fraude este exagerată”, a afirmat Negriţoiu.

Alexandru Claudiu Cercel-Duca, vicepreşedinte al Băncii Române de Dezvoltare (BRD), Florian Dragoş Diaconescu, fost general al Direcţiei de Informaţii Externe (DIE) şi Daniel Ruse, un personaj al lumii interlope din Olteniţa, sunt cercetaţi, alături de alte 45 de persoane, pentru implicare în obţinerea unor finanţări, în baza unor documente falsificate, din partea Ministerului Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, pentru proiecte de achiziţii utilaje, prin intermediul unor firme controlate de liderii grupării, potrivit Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT).

Activitatea infracţională a fost sprijinită, susţin procurorii, de către învinuiţii Aurel Şaramet, având calitatea de director al Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri, Alexandru Claudiu Cercel-Duca, vicepreşedinte BRD, Mihai Grigoroiu, Cătălin Ionuţ Roşu şi Andrei Atanasiu, toţi trei angajaţi în cadrul Ministerului Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, şi Florian Dragoş Diaconescu, fost general DIE.

Prejudiciul este estimat la 22 milioane euro.

Procurorii au cerut arestarea preventivă a 33 de persoane, iar judecătorii au emis 17 mandate de încarcerare, printre cei ajunşi în detenţie numărându-se liderul grupării infracţionale, Daniel Ruse, Stan Mihai, fratele acestuia, Toma Mihai, şi Dragoş Diaconescu, potrivit unor surse judiciare.

Vicepreşedintele BRD Claudiu Cercel-Duca şi directorul suspendat al Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri, Aurel Şaramet sunt cercetaţi în stare de libertate.

Ancheta DIICOT vizează 0,28% din numărul de sucursale bancare, eventualul prejudiciu echivalează cu 0,04% din creditul neguvernametal, iar faptele verificate par “un fenomen exterior sistemului bancar”, susţine Asociaţia Română a Băncilor, punct de vedere exprimat anterior şi de guvernatorul BNR.

Cele mai citite

90 de minute pe Santiago Bernabeu sunt foarte lungi: Real Madrid-Bayern Munchen 2-1

Real Madrid s-a calificat dramatic în finala Ligii Campionilor la fotbal, după ce a învins-o pe Bayern Munchen cu scorul de 2-1 (0-0), miercuri...

Ucrainenii au dejucat un plan de asasinare a lui Zelenski chiar în ziua învestirii lui Putin la Moscova

Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) anunță destructurarea unei rețele organizate de FSB care a recrutat doi colonei ai serviciilor ucrainene, pentru a-l asasina...

IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, trimis în judecată de DNA pentru cumpărare de influență

Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, a fost trimis în judecată de DNA pentru săvârşirea infracţiunii de cumpărare de influenţă, potrivit agerpres.ro. ''Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale...
Ultima oră
Pe aceeași temă