11 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialResuscitarea aristocratiei transilvanene

Resuscitarea aristocratiei transilvanene

Asistam astazi la un proces accelerat de restauratie a fostelor domenii nobiliare din Ardeal, conform legislatiei romanesti. Restaurarile au inceput la multe din aceste castele, ele urmand a fi incluse in trasee ale turismului european. Acest Ardeal poate deveni o “Vale a Loarei” impanzita de castele, domenii, conace, cetati care sunt astazi reconsiderate profund. Despre mecanismele noi de valorificare a acestei realitati va fi vorba in documentarul pe care-l prezentam astazi.

– Castele ca acelea de la Jibou – Salaj, Satulung – Maramures, Mediesul Aurit si Hodod – Satu Mare, Coplean, Manastirea si Bontida – Cluj sunt opriri obligatorii pe un itinerar impecabil al acestei restauratii.
– Banii pentru restaurari curg din mai multe resurse: fonduri guvernamentale romanesti, finantari din Ungaria, dar si fonduri de sprijin din SUA, Israel, Austria, Elvetia, Marea Britanie, Franta. Evident, ungurii sunt cei mai “agresivi” si in acest plan, dar aceasta nu inseamna ca romanii ar fi mai prejos.
– Am notat si un fenomen inedit. Urmasii fostilor nobili maghiari prefera sa vanda romanilor castelele “laterale” pastrand resedintele de baza si curiile originale. Un exemplu este cel al castelului Teleki din Satulung, Maramures.

Amanunte la rubrica Documentar

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă