17.8 C
București
luni, 20 mai 2024
AcasăSpecialRestructurare sau moarte

Restructurare sau moarte

Leagan al miscarii anticomuniste Solidaritatea, santierele navale din Gdansk lupta pentru supravietuire intr-o Uniune Europeana zgarcita cu subventiile publice.
Polonia refuza sa se plieze intru totul cererii formulate de Comisia Europeana privind restructurarea santierelor. Acum o luna, Bruxelles-ul somase Varsovia sa prezinte un plan "convingator" de restructurare, executivul comunitar avertizand ca, in caz contrar, va solicita santierelor de la Gdansk sa ramburseze ajutoarele de stat de care au beneficiat.

Cunoscuta ca o "nuca tare" in UE, Polonia nu si-a dezmintit nici de aceasta data reputatia. Intr-un raspuns de 200 de pagini adresat Comisiei, autoritatile de la Varsovia au comunicat Comisiei ca nu vor respecta cererea de reducere a capacitatii de productie a santierelor. "Insistam asupra necesitatii de a lasa in functiune doua cale de constructie, si nu una singura, cum doreste Bruxelles-ul", declara viceministrul polonez al economiei, Pawel Poncyliusz, citat de AFP.
Valoarea subventiilor totale primite de santiere dupa aderarea Poloniei la UE, in 2004, este un alt subiect de controversa: Varsovia avanseaza cifra de 9,5 milioane de euro, in vreme ce Bruxelles-ul sustine ca suma este de 50,3 milioane de euro.
Actualmente, santierele de la Gdansk sunt doar umbra bastionului muncitoresc unde, pe 31 august 1980, se nastea primul sindicat liber din blocul sovietic, Solidaritatea, condus de Lech Walesa. Doar 3.000 de muncitori mai lucreaza pe aceasta platforma industriala, fata de 17.000 in anii ‘80. Solidaritatea nu a disparut insa. O suta de muncitori pregatesc o manifestatie de protest la Bruxelles chiar pe 31 august, cand se implinesc 27 de ani de la aparitia miscarii anticomuniste.

Cele mai citite

Un iranian cu mandat de arestare în Emiratele Arabe Unite este protejat de …DIICOT

La ora actuală, serviciile de informații de la noi sunt în alertă pentru că un cetățean iranian care a escrocat băncile din Emiratele...

Un iranian cu mandat de arestare în Emiratele Arabe Unite este protejat de …DIICOT

La ora actuală, serviciile de informații de la noi sunt în alertă pentru că un cetățean iranian care a escrocat băncile din Emiratele...

Milionarii de la One Properties United, campanie publicitară dubioasă în mass-media! În paralel, vor să ne închidă gura

Ziarul Financiar insistă cu o declarație a lui Victor Căpitanu, co-CEO One United Properties, prin care se sugerează că un fond elvețian de...
Ultima oră
Pe aceeași temă