19.8 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăSpecialReşiţa, sub ape

Reşiţa, sub ape

Oraşul a fost afectat de vijelie, iar mai multe şantiere şi imobile au fost inundate.

 
După trei zile de caniculă cu temperaturi ce au ajuns şi la 40 de grade în centrul oraşului, luni seară o ploaie torenţială s-a abătut din senin asupra municipiului Reşiţa. Vântul a spulberat totul în cale, iar ploaia deasă a redus vizibilitatea la nici 30 de metri. Trăsnetele şi fulgerele au brăzdat cerul, iar grindina a căzut, din fericire, pe suprafeţe mici. Cel puţin la Reşiţa, fiindcă norii erau ameninţători spre Câlnic şi spre Bocşa.

În câteva minute, ploaia a transformat parcările şi străzile oraşului într-o mare de bălţi. Canalele nu au putut prelua cantitatea imensă de apă ce s-a scurs din cer.

Din cauza apei, circulaţia a fost îngreunată pe mai multe artere ale oraşului, mai exact, toate părţile mai joase ale Reşiţei. S-au format nelipsitele bălţi de la Triaj, cele de la intersecţia Kaufland şi nu putea lipsi balta din pasajul CSR.

Oraşul vechi a devenit Veneţia Banatului

Circulaţia a fost dată peste cap şi în oraşul vechi, fiindcă apa a inundat parţial  pasajele de trecere. Apa a inundat şi surprins câteva şantiere în lucru de pe Calea Caransebeşului. Acolo, angajaţii s-au chinuit efectiv să scoată utilajele pe urscat, fiindcă prognoza meteo anunţă alte ploi.

“Cel mai grav a fost în spatele blocului 25 de pe Bulevardul Republicii, unde apa, fără a exagera, a ajuns la aproape jumătate de metru. Cu toate că acolo sunt două canale pluviale, acestea nu au putut prelua o cantitate aşa de mare de apă. Din păcate, o mare parte din ea s-a scurs în subsolul tehnic al blocului”, spun autorităţile locale.  

Vântul a rupt mai multe crengi, iar în faţă la „Vânătorul şi Pescarul” vijelia efectiv a spintecat un tei de aproximativ 25 de metri înălţime. Din fericire, fiindcă era vijelie, nu era nimeni pe alee, iar evenimentul nu a avut alte urmări nedorite. 

Primarul Reşiţei, Mihai Stepanescu, împreună cu angajaţii de la Serviciul pentru Situa­ţii de Urgenţă din subordinea municipalităţii au mers în mai multe zone ale oraşului, cele cu probleme. El a decis ca, acolo unde este cazul, să intervină cu forţe proprii din cadrul Primăriei.

„La pasajul CSR am pus un om care să oprească şoferii pentru a le spune că în pasaj există apă şi se circulă cu viteză redusă, în Govândar am cerut ajutorul celor de la Spaţii Verzii pentru a tăia copacul pentru a elibera aleea, la fel am procedat cu crengile rupte, unde am putut am desfundat capacul canalelor colectoare şi, în rest, am aşteptat ca apa să se retragă, fiindcă, din fericire, ploaia s-a oprit la timp. Dacă va fi nevoie, vom interveni pentru ca oamenii să poată scoate apa din subsolul blocului”, spune Vasile Ganţolea, de la Serviciul pentru Situaţii de Urgenţă.  

Vijelii şi caniculă

Meteorologii spun că, în aceste zile, fenomenele meteorologice vor alterna. Astfel, este posibilă apariţia unor noi vijelii cu ploi torenţiale, iar spre sfârşitul săptămânii ar urma reinstalarea caniculei. Prognoza este valabilă pentru cele mai multe judeţe din Transilvania şi din Banat.

Cele mai citite

Pastorala de Paște a patriarhului Daniel

În lucrarea Domnului Nostru Iisus Hristos, vindecarea de o boală trecătoare nu este totul şi nu este ultimul scop al venirii Lui în lume,...

Istoria și simbolul crucii

Istoria crucii a marcat epoca dinainte de Hristos, ca simbol al celei mai crunte pedepse. Nu știm dacă pedeapsa prin răstignire este la fel de veche...

Rareș Bogdan, atac la Nicușor Dan: A-i da un vot înseamnă a-l arunca pe apa sâmbetei

"Este important Bucureștiul și îl sprijinim cu toată forța pe Sebastian, dar în următoarele 40 de zile sper să nu va trebui să răspundem...
Ultima oră
Pe aceeași temă