30 C
București
miercuri, 26 iunie 2024
AcasăSpecialRepublicanul Tom DeLay, reinculpat

Republicanul Tom DeLay, reinculpat

Un Mare Juriu (Grand Joury) din statul Texas, l-a reinculpat luni pe fostul lider al majoritatii republicane din Camera Reprezentantilor, Tom DeLay, pentru doua capete de acuzare – spalare de bani si conspiratie in vederea spalarii de bani.

Pentru primul este pasibil de o pedeapsa de pana la inchisoare pe viata, iar pentru al doilea, de pana la 20 de ani de inchisoare.
Actul de acuzare intocmit de procurorul districtual Ronnie Earle afirma ca DeLay si doi dintre colaboratorii sai au sifonat in campania electorala donatiile provenite de la corporatii prin intermediul ONG-ului lui DeLay, Comitetul de Actiune al Texanilor pentru o Majoritate Republicana, spre Comitetul National Republican din Washington. O parte din bani s-ar fi intors spre candidatii republicani din Texas, ceea ce contravine legii texane, care interzice utilizarea asa-numitilor “corporate money” in campanie. Saptamana trecuta, un alt Mare Juriu l-a inculpat pe DeLay, tot la cererea lui Earle, pentru conspiratie in vederea incalcarii legilor de finantare a campaniei electorale, ceea ce l-a determinat pe congresmanul texan sa abandoneze pozitia de lider al majoritatii. Ulterior, avocatii lui DeLay au atacat actul de inculpare pe motiv ca legislatia pe care se bazeaza a fost adoptata cu un an dupa savarsirea faptelor.
Luni, imediat dupa anuntul reinculparii, liderul minoritatii democrate din Camera Reprezentantilor, Nancy Pelosi, a declarat ca acesta “reprezinta ultimul exemplu ca republicanii din Congres sunt infestati de o cultura a coruptiei pe seama poporului american”. Declaratia nu a fost urmata de obisnuita formula “nevinovat pana la proba contrarie”.

Ronnie Earle, un cowboy democrat

DeLay si echipa sa au denuntat “vanatoarea de vrajitoare” practicata de procurorul districtual, pe care l-au acuzat de partizanat politic. Acesta a negat, dar exista suficiente date privind afilierea sa democrata. In primul rand, a fost ales ca democrat. In al doilea, in luna mai, cotidianul “Houston Chronicle” a publicat o informatie privind participarea lui Earle la o reuniune de strangere de fonduri pentru acelasi partid. Diatriba rostita de Earle impotriva lui DeLay in acea seara a ajutat la strangerea a 102.000 de dolari.

Ce este Marele Juriu?

Spre deosebire de Micul Juriu, care are 12 membri, Marele Juriu are 25. Functia sa este sa investigheze presupuse crime, sa analizeze dovezile si sa emita inculpari. Marea Britanie a renuntat la aceasta institutie in anii '30, iar astazi ea exista in mai putin de jumatate din statele americane. Motivul este ca, spre deosebire de audierile in fata unui judecator, lucrarile Marelui Juriu sunt secrete, iar acuzatul si aparatorul sau nu sunt, in general, prezenti si nu pot prezenta martori. In aceste conditii, acuzarea ramane practic la bunul plac al procurorului. Din acest motiv, un fost prim-judecator al statului New York declara ca “un Mare Juriu ar inculpa si un sandvis cu sunca”.

Cele mai citite

Mbappe și Ronaldo, resemnați. Golgheterul EURO 2024 e autogolul

Ilustrație: Marian Avramescu Supervedetele fotbalului Cristiano Ronaldo și Kylian Mbappe sunt pe cale să plece cu cozile între picioare de la Turneul Final al...

Curtea Penală Internațională a emis mandate de arestare pe numele lui Șoigu și Gerasimov

Curtea Penală Internațională (CPI) a emis marți mandate de arestare pentru fostul ministru al Apărării al Rusiei și șeful său de stat major militar,...

VIDEO. Elena Lasconi a câștigat șefia USR și a ieșit cu un discurs a la Diana Șoșoacă

Primarul municipiului Câmpulung, Elena Lasconi, a câștigat din primul tur alegerile pentru funcția de președinte al Uniunii Salvați România (USR), iar primul său discurs...
Ultima oră
Pe aceeași temă