5.6 C
București
vineri, 15 noiembrie 2024
AcasăSpecialRepublica Moldova ia cu o mână de la România și dă cu...

Republica Moldova ia cu o mână de la România și dă cu cealaltă Rusiei

Republica Moldova se vede pusă din nou în situația de a lua rapid ajutorul pe care-l oferă România, dar în același timp trebuie să reducă presiunea tot mai mare a Gazprom, care neagă că acționează în tandem cu Rusia.

Guvernul Ciucă a adoptat recent proiectul de acord ce vizează acordarea de asistență tehnică și financiară Republicii Moldova. Proiectul a fost înaintat Chișinăului pentru demararea tratativelor în acest sens.
Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a informat că în ședința Guvernului României de acum 7 zile a fost aprobat proiectul de acord între guvernele României şi Republicii Moldova privind implementarea programului de asistenţă tehnică şi financiară în baza unui ajutor financiar nerambursabil acordat de România Republicii Moldova, potrivit digi24.ro.
Imediat după ce Guvernul României a realizat aprobarea lui, proiectul acordului a fost transmis autorităților din Republica Moldova, în vederea începerii negocierilor.
„ Reînnoirea cadrului juridic pentru acordarea asistenței nerambursabile reconfirmă angajamentul României de a sprijini modernizarea și consolidarea rezilienței Republicii Moldova. Viitorul Acord va oferi un cadru solid pentru realizarea de proiecte care să contribuie la intensificarea cooperării între România și Republica Moldova și dezvoltarea Parteneriatului strategic bilateral pentru integrarea europeană a Republicii Moldova. Totodată, Acordul va permite intensificarea acțiunilor menite să susțină racordarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană prin intermediul României, promovarea procesului de reforme în spirit european în Republica Moldova, precum și impulsionarea dezvoltării economice și sociale a Republicii Moldova în beneficiul direct al cetățenilor acesteia”, a explicat ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu.
Precedentul acord a expirat la data de 28 martie 2021.

Republica Moldova are nevoie de România pentru a reduce presiunea pe care o face Rusia prin Gazprom

Astfel, cel de al doilea stat românesc va beneficia din nou de sprijinul aproape necondiționat al României pentru supraviețuirea sa politică și economică.
Totodată, oficialii de la Chișinău au anunțat că vor achita la timp avansul pentru gazele din ianuarie către Gazprom.
Republica Moldova va plăti la timp avansul pentru gazele din ianuarie către Gazprom, a declarat de curând premierul moldovean Natalia Gavrilița, conform Reuters.
Anterior, guvernul de la Chișinău a transmis că Gazprom a respins cererea Republicii Moldova de a reprograma plata gazului din ianuarie, forțând țara să introducă starea de urgență în sectorul său energetic.
Moldova și Gazprom au bătut palma asupra unui contract pe cinci ani care a început la 1 noiembrie și care stipulează o plată anticipată până la data de 20 a fiecărei luni.
Vicepremierul Andrei Spînu declarase inițial că statul moldovean a fost în stare să achite 38 de milioane de dolari dintr-o factură de 63 de milioane de dolari, dar ulterior premierul Natalia Gavriliță a declarat că Moldova va apela la fondurile din bugetul statului pentru a plăti întreaga sumă.
„ Guvernul a găsit modalități de a plăti Gazprom un avans pentru luna ianuarie în valoare de 63 de milioane de dolari la timp”, a declarat Gavriliță după o ședință de guvern.
Ca soluție găsită, aceasta a explicat că guvernul va amâna plata TVA pentru compania Moldovagaz și va transfera către companie fonduri bugetare care au fost alocate anterior acordării de compensații populației pentru tarifele ridicate.
Parlamentul a declarat stare de urgență, ceea ce va da prerogative lărgite guvernului pentru a gestiona sectorul energetic, cum ar fi schimbarea livrărilor de gaz de la industrie spre gospodării și utilizarea fondurilor bugetare.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a afirmat că vânzările de gaze rusești către Moldova sunt o chestiune comercială între Gazprom și fosta republică sovietică, dar gazul livrat, trebuie plătit, deși Gazprom deține 65% din compania MoldovaGaz, conform agerpres.ro.
Inițial, deputatul PAS, Lilian Carp, spunea că Guvernul va veni cu noi modalităţi de suport a cetăţenilor cu venituri modeste pentru a-i ajuta să facă faţă poverii facturilor. În acelaşi timp, era examinată posibilitatea renegocierii contractului cu Gazprom. „Preţul la burse depăşeşte acum 1.200 de dolari pentru o mie de metri. Preţul la gaz în Republica Moldova este creat din două componente, este vorba despre preţul de piaţă al gazelor naturale şi o altă componentă este preţul la petrol. Preţul la petrol este unul mai stabil faţă de preţul la gaz. Contractul actual cu Gazprom stabileşte un preţ de 3 ori mai mic faţă de piaţa europeană, trebuie să recunoaştem acest lucru. Ceea ce-şi propune Andrei Spînu este să obţină, prin renegociere, să nu achităm avansul de 50%.
Înţelegem că Moldovagaz nu are capacitatea de a plăti în avans. La moment, din acumulările de la cetăţeni s-a colectat 40% din suma necesară. Noi vom căuta soluţii cum să ne asumăm plata facturii. Se discută posibilitatea ca Moldovagaz să ia un credit, pentru a putea achita factura”, a spus deputatul PAS, Lilian Carp, în cadrul emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8.
Deși aflată într-o situație complicată din punct de vedere economic, fiind dependentă de gazul livrat de Rusia, prin Gazprom, Republica Moldova primește din nou un ajutor salvator din partea României.
Cu o mână ia din Vest, cu cealaltă plătește în Est!

Catalin Serban
Catalin Serban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă