12.2 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăPoliticăCe așteaptă Republica Moldova de la România, în ședința comună de guvern

Ce așteaptă Republica Moldova de la România, în ședința comună de guvern

Ședința comună de guvern a României și a Republicii Moldova este în curs de pregătire. Ședința este planificată la 11 februarie 2022, la Chișinău.

Pentru pregătirea acesteia, oficiali din România și Republica Moldova au discutat, marți, 25 ianuarie, la Chișinău. Pe agendă se află un Acord interguvernamental pentru asistență tehnică și financiară nerambursabilă. Pe baza acestuia, România va acorda Republicii Moldova un ajutor de 100 de milioane de euro.

Delegația din România care a discutat subiectul ședinței comune a fost condusă de șeful Cancelariei premierului Ciucă, Mircea Abrudean. Guvernul Republicii Moldova a fost reprezentat de secretarul general al Guvernului, Dumitru Udrea.

Mircea Abrudean a fost numit șef al Cancelariei premierului României, cu rang de ministru, în decembrie 2021. Anterior, el a fost secretar general adjunct al Guvernului României.

“La nivelul Guvernului se asigură funcţionarea mecanismelor pentru un nou acord, în baza căruia România va continua să acorde asistenţă tehnică şi financiară către Republica Moldova, pentru a sprijini parcursul său european”, anunţase premierul Nicolae Ciucă.

Anterior acordului care se va semna la 11 februarie 2022, România acordase Republicii Moldova un alt ajutor financiar. El fusese sub forma unui grant. Din acel grant, Republica Moldova a utilizat 32 de milioane de euro. Grantul ieșise din vigoare la data de 28 martie 2021.

Separat, în octombrie 2021, preşedinta Maia Sandu anunța că Republica Moldova a primit un grant în valoare de 60 de milioane de euro. Acesta venea din partea Comisiei Europene. Banii erau oferiți ca ajutor împotriva crizei energetice.

Ședința comună de guvern se va desfășura la Chișinău

În ședința comună din 11 februarie 2022 va fi semnat și Acordul dintre Republica Moldova și România privind reabilitarea unui pod rutier de frontieră peste râul Prut. Podul leagă localitățile Giurgiulești (Republica Moldova) și Galați (România).

Valoarea lucrărilor, de circa opt milioane de lei românești, a fost asigurată integral de partea română.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Ocolul Bucureștiului în 30 de zile

Coaliția PSD-PSD a făcut un ocol de treizeci de zile pentru a ajunge de unde a plecat. “Și mă ocoli...” – vorba bancului. Dar...

CSM a respins suspendarea judecătoarei Ancuța Popoviciu din funcție

Consiliul Superior al Magistraturii(CSM) a respins suspendarea Ancuței Popoviciu din funcţie, asa cum ceruse Inspecția Judiciară, potrivit europafm.ro. Săptămâna trecută, chiar judecătoarea ceruse să se...

Tânărul ce dispăruse acum zece zile în acumularea de la Sântămăria Orlea, de lângă Haţeg, a fost găsit și scos din apă

Tânărul dat dispărut, în urmă cu zece zile, în acumularea de la Sântămăria Orlea, de lângă Haţeg, a fost găsit şi extras din apă...
Ultima oră
Pe aceeași temă