14.5 C
București
miercuri, 22 mai 2024
AcasăSpecialRepublica Moldova: Comisarul european Fule declară că moldovenii ar putea călători fără...

Republica Moldova: Comisarul european Fule declară că moldovenii ar putea călători fără vize în UE în scurt timp

Comisarul european pentru Extindere, Stefan Fule, a declarat marţi că moldovenii ar putea călători fără vize în statele Uniunii Europene într-o perioadă scurtă de timp, dar că decizia depinde de statele membre, relatează postul Europa Liberă, în pagina electronică, conform Mediafax. 

Fule a făcut această declaraţie la Chişinău, unde a participat marţi la o reuniune informală a Parteneriatului Estic (PaE). El a spus că, dintre fostele republici sovietice incluse în parteneriat, Republica Moldova este lider şi ar putea încheia negocierile de asociere cu Uniunea Europeană anul viitor.

Potrivit paginii electronice a agenţiei Moldpres, Stefan Fule a mai declarat că negocierile pe tema Acordului de Asociere cu UE ar putea fi finalizate către anul 2013.

“Negocierile pe marginea Acordului de Asociere şi a Acordului de liber schimb ar putea fi finalizate către anul 2013. Şi la capitolul liberalizarea regimului de vize, Republica Moldova este într-o poziţie bună. Ea ar putea beneficia de acesta într-o perioadă scurtă de timp. Termenul de acordare a acestui regim liberalizat depinde de statele membre ale UE dar şi modul de implementare a reformelor de către Moldova”, a apreciat Fule.

Comisarul a adăugat că nu întâmplător a fost ales Chişinăul pentru prima reuniune a Dialogului Informal în cadrul Parteneriatului Estic, R. Moldova fiind lider în acest parteneriat.

În cadrul discuţiilor informale care au avut loc marţi, oficialii europeni dar şi reprezentanţii diplomaţiei din ţările PaE au făcut o evaluare a rezultatelor reformelor întreprinse în statele partenere după summitul PaE de la Varşovia, au discutat despre modul de implementare a Foii de Parcurs pentru Parteneriatul Estic, au identificat noi oportunităţi de cooperare şi consolidare a dialogului pentru perioada de până la următorul summit al PaE, din 2013.

Cele mai citite

Alina Gorghiu salută că magistratul Ioana Ancuţa Popoviciu, din dosarul privind accidentul din localitatea 2 Mai, va fi transferată

Ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, a salutat faptul că magistratul Ioana Ancuţa Popoviciu, care avea în soluţionare la Judecătoria Mangalia dosarul privind accidentul din localitatea...

Reuniunea partidelor de extremă dreapta de la Madrid: 9 iunie o zi de eliberare și de speranță

Javier Milei, Giorgia Meloni și Marine Le Pen au participat duminica trecută la reuniunea liderilor de extremă dreapta din europa care a avut loc...

Vlad Dascălu, campion european la mountain bike în 2023, a fost suspendat

Sportivul român Vlad Dascălu, campion european la mountain bike în 2023, a fost suspendat pe o perioadă de 17 luni de Tribunalul Antidoping al...
Ultima oră
Pe aceeași temă