Filmul britanic cu sapte nominalizari la Oscar n-a luat decat doua premii la el acasa, din cele 14 pe care le putea obtine.
Doar premiul pentru cel mai bun film si premiul pentru cea mai buna scenografie – atat a pus in cos filmul lui Joe Wright, "Atonement"/"Remuscare", ecranizarea dupa Ian McEwan, la ceremonia decernarii Premiilor BAFTA, oferite de industria britanica de film. E o surpriza, pentru ca filmul – care o are cap de afis pe Keira Knightley – are sapte nominalizari la Oscarurile ce se acorda pe 24 februarie si a avut nu mai putin de 14 nominalizari la Premiile BAFTA. In rest, nu au fost mari surprize. Daniel Day-Lewis a fost desemnat Cel mai bun actor pentru rolul din "There Will Be Blood", prezentat in competitie si la Berlinala, in vreme ce Marion Cotillard a fost desemnata Cea mai buna actrita, pentru interpretarea remarcabila pe care i-a dat-o lui Edith Piaf in "La Vie en rose". Cand si-a ridicat trofeul, Daniel Day-Lewis a laudat performanta actritei franceze Marion Cotillard si a spus ca ar fi trebuit sa-i revina si premiul pentru rol masculin, pentru curajul de care a dat dovada.
Frantuzoaica i-a suflat premiul lui Julie Christie, care, pentru rolul unei bolnave de Alzheimer din filmul realizat de Sarah Polley se asteapta probabil la un Oscar. "La Vie en rose" a primit in total patru Premii BAFTA, adica si pentru costume, machiaj si coloana sonora. Javier Bardem a fost desemnat Cel mai bun actor in rol secundar pentru rolul din "No Country for Old Men", iar Tilda Swinton – Cea mai buna actrita in rol secundar, amandoi actorii avand aceleasi nominalizari si la Oscarurile care se acorda peste doua saptamani. Premiul pentru scenariu s-a impartit in doua, mergand la "Le Scaphandre et le papillon", inspirat totusi dintr-un caz real, si la filmul "Juno", care se afla, si el, in cursa pentru Oscaruri. La categoria Cel mai bun film strain – unde filmul lui Cristian Mungiu n-a fost nominalizat – a iesit castigator filmul german "Das Leben der Anderen" de Florian Henckel von Donnersmark, cel care anul trecut a fost desemnat Cel mai bun film european al anului si care a luat si Oscarul pentru cel mai bun film strain. Prezenta lui de-abia acum in palmaresul BAFTA se datoreaza intarzierii pe ecranele britanice. Cel mai bun film britanic – pentru ca exista o categorie speciala in cadrul Premiilor BAFTA – a fost desemnat filmul lui Shane Meadows, "This Is England". Nu doar lista nominalizarilor a fost in acest an dominata de americani, dar vedete americane au fost si in sala, printre ele numarandu-se Sylvester Stallone, Cuba Gooding Jr., Kevin Spacey si Jeff Goldblum, care au urcat pe scena pentru a prezenta premii, in vreme ce in sala s-au mai aflat Jessica Biel si Kate Hudson.
» CAstigatorii acestei ediTii:
Cel mai bun film: "Atonement"/"Remuscare"
Cel mai bun film britanic: "This is England"
Cel mai bun actor intr-un rol principal: Daniel Day-Lewis – "There Will Be Blood"
Cea mai buna actrita intr-un rol principal: Marion Cotillard – "La Vie en rose"
Cel mai bun actor intr-un rol secundar: Javier Bardem – "No Country For Old Men"/"Nu exista tara pentru batrani"
Cea mai buna actrita intr-un rol secundar: Tilda Swinton – "Michael Clayton"
Cel mai bun regizor: Joel Coen, Ethan Coen – "No Country For Old Men"
Cel mai bun scenariu original: "Juno"
Cel mai bun scenariu adaptat: "The Diving Bell and the Butterfly"
Cel mai bun film intr-o alta limba decat engleza: "The Lives of Others"
Cel mai bun film de animatie: "Ratatouille"
Premiul pentru realizari exceptionale "Carl Foreman", acordat unui regizor, scenarist sau producator britanic debutant in lungmetraj: Matt Greenhalgh (scenarist) – "Control"
Cea mai buna muzica: "La Vie en rose"
Cea mai buna imagine: "No Country For Old Men"
Cel mai bun montaj: "The Bourne Ultimatum"
Cea mai buna scenografie: "Atonement"
Cele mai bune costume: "La Vie en rose"
Cel mai bun sunet: "The Bourne Ultimatum"
Cele mai bune efecte speciale: "The Golden Compass"
Cel mai bun machiaj: "La Vie en rose"
Cel mai bun scurtmetraj de animatie: "The Pearce Sisters"
Cel mai bun scurtmetraj: "Dog Altogether"
Premiul membrilor Academiei Britanice: Sir Anthony Hopkins
Premiul pentru contributia deosebita adusa cinematografiei britanice: Barry Wilkinson