17.7 C
București
miercuri, 29 mai 2024
AcasăSpecialRelaxare totală pe terasă

Relaxare totală pe terasă

Terasa sau balconul, altădată privite ca o simplă extensie a locuinţei, au devenit astăzi locuri predilecte pentru petrecerea timpului. Dar cum se poate face amenajarea acestui spaţiu, astfel ca să asigure relaxarea de care avem tot mai multă nevoie?

Parcă există tot mai mult stres cotidian în ultimul timp. De aceea, avem tot mai multă nevoie de a evada într-un colţişor unde să putem să ne relaxăm în voie. Există şi un termen, şi anume „lounge”, care zugrăveşte extrem de bine o zonă în care putem să ne tolănim, să savurăm în linişte o cafea sau o limonadă, chiar o bere, să avem o discuţie lejeră sau să citim o carte. Este locul pe care şi-l doreşte oricine în locuinţa sa. De obicei, acest deziderat este îndeplinit de amenjarea livingului în acest scop. Dar pe timpul verii, livingul astfel amenajat parcă nu mai are acelaşi farmec. Poţi însă să muţi această ambianţă în grădină, pe terasă sau pe balcon. Terasa este un loc de relaxare, de savurare a cafelei de dimineaţă înconjurată de parfumul copacilor înfloriţi din faţa casei, de admirare a unui apus de soare în compania celor dragi. De aceea, aici putem crea un spaţiu intim, confortabil şi plăcut, chiar dacă nu neapărat generos, un spaţiu care să fie ca o oază de linişte şi să te ducă cu gândul la casă, la curtea mult dorită. Nu ai nevoie în acest scop de o suprafaţă mare, ci de nişte sfaturi şi ponturi.

Mobilier in-out
Cel mai important este faptul că acum există piese de mobilier şi accesorii care se pretează la mutarea în exterior, adică nu este greu (fiind uşor de transportat), are dimensiuni mici şi este confecţionat din materiale ca bambus, ratan, plastic sau chiar lemn clasic, dar nu masiv. Lemnul, fie el exotic sau clasic, este tratat cu lac pe bază de apă, asigurându-se astfel protecţia la umezeală şi apă. Astfel, acest mobilier (care se mai numeşte in-out, deoarece se poate folosi atât la interior, cât şi la exterior) nu va avea de suferit în cazul unei ploi de vară, de exemplu.

Materiale naturale
Ideală pentru amenajare este folosirea materialelor naturale: lemn, plăci ceramice, fier forjat etc. Terasa este un loc mai rustic, nu trebuie să fie foarte pretenţios. Mobilierul nu trebuie să fie „piesa de rezistenţă” din acest decor, ci florile, cât mai colorate şi variate. O tendinţă la modă este spre ambianţe mediteraneene, iar în acest scop se pot folosi atât materiale naturale, cât şi culori „solare”: galben, portocaliu şi roşu.

Textilele dau căldură
Materialele textile naturale se vor încadra foarte bine în atmosfera creată de un mobilier rustic. De asemenea, vom alege cu grijă şi nişte corpuri de iluminat în acelaşi stil, nu foarte extravagante, ci simple şi cu lumina difuză pentru a crea un spaţiu odihnitor.

Balconul, un colţ de rai
1.Masha Verhoot şi Tania Cărăruş (tel.: 0744.373.741) au folosit toate „ingredientele” necesare unei amenajări astfel încât să transforme ­balconul de 12 mp al casei de vacanţă de la Breaza într-un adevărat colţ de rai. În ­primul rând, au apelat la un mobilier IKEA din fibră lemnoasă de bananier (scaun balansoar şi taburet) care îndeamnă la relaxare, folosind şi pentru duşumea o esenţă exotică (teck). Apoi, ideea a fost de a profita cât mai mult de peisajul de vis de care se bucură cadrul natural. S-au folosit din plin materialele ­textile – pleduri, perne, pernuţe şi chiar accesorii de pasmanterie, care imprimă un aer romantic şi elegant. Fierul forjat, vasele ceramice pentru plante şi flori, ­culorile pastelate ale materialelor textile, precum şi cedrul pletos dau un aer meridional.

Redecorare cu stil
2.O curte interioară de numai 15 mp a fost amenajată de Alina Băncilă (tel.: 0722. 619.089). Pentru decorare alegându-se combinaţia lemn-metal care, împreună cu gresia, plantele verzi şi florile, conferă terasei o notă mediteraneeană. Un aport important al acestei ambianţe este adus de plăcile ceramice vopsite manual de meşter Sabina Moraru (tel.: 0722.171.376) în diverse nuanţe de „soare” (galben, potocaliu şi roşu). Mobilierul de lemn cu tentă clasică şi finisat cu lac pe bază de apă de la Akt Decor imprimă decorului confort, căldură şi eleganţă, iar materialele de la IKEA sunt responsabile de aerul intim al acestuia.

Materialele textile dau tonul
3.Designer Cristina Stănescu a realizat decorul unei case din centrul Bucureştiului care beneficia şi de o mică terasă cu o deschidere spre o frumoasă zonă verde. S-au folosit toate ponturile pentru ca acest spaţiu să devină unul folosit cu predilecţie de locatari pe timpul verii, şi anume: materiale naturale, mobilier din lemn natur simplu, dar în acelaşi timp elegant, duşumea din lemn care conferă căldură, flori şi, bineînţeles, specialitatea casei, materiale textile cu imprimeuri şi culori în concordanţă cu cadrul natural. Terasa poate fi privită ca loc distinct, diferit ca şi cromatica de cel interior şi adaptat la folosinţa acesteia.

Tehnologie şi artă
4.Terasa este locul ideal pentru o cafea, dar poate avea şi funcţionalitate practică: aici se poate foarte bine studia sau lucra. În plus, deşi poate părea ciudat,  arta este şi ea „acasă”. Terasa unei case de la munte a fost amenajată de designerii  Tania Cărăruş şi Masha Verhoot (tel.: 0722.249.681), folosindu-se un mobilier mai elegant din fier forjat de dimensiuni reduse, iar în rest, ca „accesorii”, doar un tablou, calculatorul, multe, multe flori şi… cadrul natural.

Mobilier din ratan
5.IKEA propune materialele naturale pentru terase: mobilierul din ratan plastifiat care induce o atmosferă exotică, precum şi textilele din bumbac 100% cu o plăcută senzaţie la atingere. De exemplu, masa taburet ARHOLMA (259 lei) şi perna decorativă ARHOLMA (149 lei). Folosite în special vara, terasele au nevoie de umbrire. În acest scop, IKEA recomandă parasolarul suspendat KARLSO (399 lei). Un peisaj montan, un lac sau marea completează fericit decorul.

Întreabă un specialist
Cum realizaţi decorul unei terase pentru a obţine o ambianţă de relaxare?
Pentru amenajarea terasei, trebuie să te gândeşti şi la cât de practică va fi aceasta. Din acest motiv, alegerea mobilierului trebuie să ne conducă către un stil cât mai simplu, să nu ocupe foarte mult spaţiu, pentru că tot ce este intim, este mai frumos şi mai uşor de întreţinut. Deoarece în timpul iernii nu toate tipurile de mobilier rezistă bine, vom alege unul din ratan combinat cu o masă din fier forjat. Sunt elemente rezistente şi plăcute ca aspect pentru terasă.

Care sunt materialele textile care se pot regăsi pe terasă şi cum le alegeţi?
Aleg pentru terasă materiale textile teflonate, tratate special pentru a fi rezistente la apă şi pentru a nu se degrada. Colori nu foarte pastelate, pentru că sunt greu de întreţinut şi trebuie curăţate mult mai des. Amenajarea terasei trebuie făcută cu materiale naturale, dar în combinaţie măcar cu puţin poliester pentru a putea fi uşor curăţate. Culoarea acestora se alege şi în funcţie de culorile în care a fost amenajată terasa sau pereţii laterali.

Ce culori şi modele aveţi în topul preferinţelor pentru materialele textile care se regăsesc în amenajarea terasei?
Cred că cele mai potrivite culori pentru terasă sunt culorile de pământ: maro, verde, bej. Sunt culori calde şi relaxante care se încadrează perfect şi cu mediul înconjurător. Vom opta pentru motiv floral combinat cu material simplu, uni, pentru că toată casa va fi amenajată în acest stil, iar terasa va fi o continuare a spaţiului interior.

Cele mai citite

Traficanți de droguri prinși la Sibiu. Vindeau cu sume cuprinse între 100 și 140 lei

La data de 28 mai 2024, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) – Biroul Teritorial Sibiu, au dispus...

Rusia susține că România are instructori militari în Ucraina. Președintele Iohannis negase că trimite combatanți, însă militarii pot fi și necombatanți

Rusia susține că mai multe țări membre NATO, printre care România, Polonia și Estonia, au deja "unități speciale" și instructori militari în Ucraina care...

Barcelona are un nou antrenor. Germanul Hansi Flick a semnat cu catalanii

Este oficial! După săptămâni de speculații, germanul Hansi Flick a semnat cu FC Barcelona. Hansi Flick a semnat un contract valabil pentru două sezoane cu...
Ultima oră
Pe aceeași temă