12.4 C
București
vineri, 3 mai 2024
AcasăSpecialRegizoarea Laura Poitras a înaintat o plângere împotriva Guvernului SUA. Care este...

Regizoarea Laura Poitras a înaintat o plângere împotriva Guvernului SUA. Care este motivul

Regizoarea Laura Poitras a înaintat, luni, o plângere la adresa Departamentului de Justiție al SUA și a altor agenții federale americane. Regizoarea vrea să afle de ce agenții de securitate au reținut-o și interogat-o pe  aeroporturile din SUA, informează Agerpres.

În plângerea adresată unei curți districtuale din Washington D.C. Laura Poitras susține că în perioada 2006-2012 când a lucrat la realizarea documentarului ”Citizenfour” a fost reținută de fiecare dată când se afla pe un aeroport din Europa și se îndrepta spre SUA și când intra pe teritoriul Statelor Unite.

Regizoarea susține că a formulat numeroase cereri, în acord cu prevederile legii Freedom of Information Act (FOIA) , în care a cerut explicații însă fie a primit răspunsuri incomplete, fie a fost ignorată.

”Formulez această plângere pentru că guvernul SUA folosește granița Statelor Unite ca să ocolească statul de drept”, susține Laura Poitras în declarația publicată de Electronic Frontier Foundation, care-i reprezintă interesele în baza prevederilor legii FOIA.

”Acest lucru pur și simplu nu ar trebui să se întâmple într-o democrație”, a adăugat regizoarea.

Poitras susține că agenții de securitate din aeroporturi i-au adus la cunoștință că are cazier penal, chiar dacă regizoarea știa că nu este adevărat, și că numele său apare într-o bază de date a persoanelor care reprezintă amenințări la adresa securității naționale, însă până în prezent nu au fost formulate oficial la adresa sa astfel de acuzații.

Laura Poitras susține că laptopul său, telefonul mobil, camera de filmat și caietul de notițe i-au fost confiscate și a fost chiar amenințată o dată că va fi încătușată pentru că lua notițe în timp ce fusese reținută, pentru că instrumentul său cu care lua notițe ar fi putut fi folosit ca o armă.

Reținerile sale pe aeroporturi au încetat după ce jurnalistul american Glenn Greenwald, autor al numeroase articole și cărți despre Edward Snowden și programul de supraveghere în masă al NSA, a publicat un articol despre experiențele petrecute de Laura Poitras în aeroporturi.

Înainte de ”Citizenfour”,  Laura Poitras a mai regizat „My Country, My Country” (2006), despre un doctor irakian și candidat la alegerile prezidențiale din Irak care însă era un critic al intervenției SUA în Irak, și ‘The Oath’ (2010) despre închisoarea Guantanamo Bay și interviul cu garda de corp a lui Osama Bin Laden.

Cele mai citite

Statele membre NATO sunt profund îngrijorate „ de activitățile rău intenționate ale Rusiei” pe teritoriul Alianței

Statele membre ale NATO s-au declarat joi "profund preocupate de activităţile rău intenţionate" ale Rusiei "întreprinse recent pe teritoriul Alianţei" şi care "constituie o...
Ultima oră
Pe aceeași temă