21 C
București
duminică, 22 septembrie 2024
AcasăSpecialReforma din sport, "bomba" cu efect intarziat

Reforma din sport, „bomba” cu efect intarziat

Reforma din sportul romanesc promisa cu doua luni inainte de startul Jocurilor Olimpice de la Beijing de Octavian Morariu, presedintele Comitetului Olimpic si Sportiv Roman (COSR), nu a "explodat" dupa JO, asa cum s-a anuntat sau cum s-ar fi sperat. De aproximativ o luna, dupa ce Comitetul Executiv al COSR a aprobat ca planul de atac al "Reformei Morariu" sa fie distribuit la federatii pentru a fi analizat si insusit, nu s-au inregistrat semnale nici pro, nici contra acestui proiect.
Adunarea generala de alegeri a noului presedinte al COSR, programata pe 28 noiembrie, pare a fi paralizat pentru moment orice tentativa de reorganizare a sportului.

 

Faptul ca Octavian Morariu ar putea avea in cursa pentru inca un mandat in fruntea forului olimpic roman un contracandidat mai puternic decat s-ar fi asteptat – in persoana lui Octavian Belu, actualul sef al Agentiei Nationale pentru Sport – a generat o situatie derutanta, care incetineste procesul de reorganizare a sportului romanesc. Cu toate acestea, actualul presedinte al COSR considera ca planul sau se afla pe drumul cel bun. "Am promis ca imediat dupa Jocurile Olimpice de la Beijing vom demara reforma in sportul romanesc si ne-am tinut de cuvant.

Cel dintai pas a fost deja realizat dupa ce Comitetul Executiv al COSR, la prima sa sedinta de la revenirea din China a delegatiei noastre, a aprobat transmiterea proiectului la federatii, pentru studiu. In plus, am discutat aceasta problema si cu conducerea ANS si a ramas stabilit sa ne tinem la curent cu toate problemele ce ar putea aparea legat de acest proiect", a spus Octavian Morariu, fara a da impresia ca omologul sau de la ANS ar fi sprijinit ideea.

Referitor la dorinta presedintelui Traian Basescu de a reinfiinta Ministerul Sportului, seful COSR a precizat ca aceasta masura nu ar influenta cu nimic actuala strategie de restructurare a sportului. "Nu titulatura sau marimea institutiilor ne intereseaza. Ideea este ca sportul sa aiba o administratie foarte puternica. De altfel, un punct din strategia mea se refera la faptul ca trebuie sa avem un contact foarte strans cu Guvernul si un sprijin important din partea acestuia. Important este ce se face concret pentru sport, nu cum se numeste institutia care asigura legatura cu guvernantii. Infiintarea unui minister este o decizie politica in care noi nu ne putem amesteca", a declarat Octavian Morariu, convins ca politicienii vor acorda sportului o atentie mai mare decat pana acum si vor include "cate ceva si pentru sport" in campania electorala ce va incepe pe 30 octombrie.

Cat despre candidatura sa la un nou mandat de presedinte al COSR, Octavian Morariu a fost transant: "Nu am nici o emotie referitoare la candidatura mea la un nou mandat in fruntea Comitetului Olimpic si Sportiv Roman. Am linia mea bine stabilita si anuntata cu mult timp inainte, care sunt convins ca va avea sorti de reusita. Nu vad nici un contracandidat de care sa ma tem". Actualul sef al COSR nu s-a aratat deloc impresionat de Octavian Belu ca posibil adversar al sau in lupta pentru un nou mandat de presedinte al COSR. "Va fi o competitie si atata tot", a comentat Morariu.

» Pe scurt, "Reforma Morariu" presupune ca COSR sa coordoneze activitatea de zi cu zi a federatiilor, fara insa a le altera in vreun fel autonomia, in ideea ca este dificil sa pregatesti o competitie de amploare daca nu supraveghezi indeaproape programele forurilor de specialitate. De asemenea, potrivit noii strategii, intreaga responsabilitate a pregatirii celor mai valorosi sportivi romani ar trebui sa revina unei singure structuri, in speta COSR, nu sa fie impartita, ca in momentul de fata, intre mai multe institutii – Agentia Nationala pentru Sport, Ministerul Educatiei si Cercetarii si alte structuri.

Actualul sef al COSR a declarat in mai multe randuri ca reforma nu se poate face decat impreuna si cu sprijinul ANS, care are initiativa legislativa. In noua structura, ANS, impreuna cu MEdC si administratiile locale, ar trebui sa-si concentreze atentia in organizarea competitiilor pe plan local, in sustinerea cluburilor sau in dezvoltarea infrastructurii pentru sportul de masa.

Cele mai citite

Atac armat în SUA: cel puțin patru persoane și-au pierdut viața

Un atac armat tragic a avut loc sâmbătă seara în Birmingham, Alabama, unde mai mulți atacatori au deschis focul, ucigând patru persoane și rănind...

Sfidare, numele tău este Klaus

Poate că cei care și-au luat bac-ul cu o notă de peste 7,03 își vor aduce aminte că împăratul roman Caligula şi-a învestit...

Meciul pensiilor: Stolojan câștigă la scor, Năstase lovește sub prag

Politica domină terenul. Theodor Stolojan este pe podiumul pensiilor, în vreme ce Ilie Năstase a primit un "rever" politic Theodor Stolojan a fost premier,...
Ultima oră
Pe aceeași temă