13.7 C
București
marți, 6 iunie 2023
AcasăSpecialReducerea emisiilor de CO2 va creşte speranţa de viaţă a românilor

Reducerea emisiilor de CO2 va creşte speranţa de viaţă a românilor

Beneficiile asupra sănătăţii publice din România ar putea însuma 1358 milioane de euro pe an, la nivelul lui 2020, dacă Uniunea Europeană va adopta obiective mai ambiţioase în privinţa reducerii emisiilor de carbon, potrivit raportului prezentat de Alianţa pentru Sănătate şi Mediu (HEAL) şi Health Care Without Harm, informează Greenpeace.

Raportul „Acting now for better health: A 30% target for EU climate policy” oferă în premieră estimări ale economiilor posibile la sistemele de sănătate din ţările membre, pentru cazul în care UE va mări cota de reducere a emisiilor de carbon de la 20% la 30% până în anul 2020 faţă de nivelul din 1995.

Cifrele pentru România arată că reducerea emisiilor de carbon cu 30% va atrage beneficii de până la 1358 de milioane de euro pe an, datorate în principal calităţii aerului. În plan real, aceste beneficii se vor reflecta în câţiva parametri cu valori anuale impresionante: o creştere a speranţei de viaţă, per total populaţie, însumînd 6200 de ani, reducerea numărului total de zile de concediu medical cu 538000 şi a numărului total de zile de tratament pentru afecţiuni respiratorii cu 55000.

Alte avantaje vor fi reducerea numărului de consultaţii pentru căile respiratorii superioare şi astm cu 6300 şi scăderea cu 134000 a numărului anual de zile de concediu aferente afecţiunilor cardiace şi respiratorii.

România va fi una dintre ţările cu cele mai mari beneficii privind sănătatea, în perspectiva trecerii la obiectivul de 30%, situîndu-se pe locul cinci în Europa, după Germania (8,1 mld. €), Polonia (4,0 mld. €), Franţa (3,5 mld. €) şi Italia (3,4 mld. €).

În Europa, per total, trecerea la obiectivul de reducere 30% va atrage după sine beneficii de 30,5 miliarde de euro, ce se vor adăuga celor 52 de miliarde de euro rezultate din aplicarea măsurilor pentru cota actuală, de 20%.

Raportul „Acting now for better health: A 30% target for EU climate policy” prezintă doar unul dintre domeniile avantajate de trecerea la 30% în cazul României – sănătatea. De această schimbare vor beneficia însă şi alte domenii, determinînd o nouă etapă în modernizarea României.

Elena David
Elena Davidhttp://elena-david
Elena David, redactor Rl online
Cele mai citite

Casa Albă: Manevrele militare ale Chinei s-ar putea solda cu răniți

Manevrele militare ale Chinei, considerate drept "agresive" de Washington, s-ar putea solda în cele din urmă cu răniți, a avertizat luni Casa Albă, după...

Administraţia de la Washington a transmis că va sancționa indivizi ce au destabilizat Republica Moldova

Administrația de la Washington a anunţat, luni, că va sancționa indivizi acuzaţi de implicare în tentativele serviciilor secrete din Rusia de a destabiliza Republica...

James Cleverly a ajuns luni în Ucraina pengru discuții despre viitorul summit NATO

Ministrul britanic de Externe, James Cleverly, s-a deplasat luni în Ucraina, pentru discuţii cu preşedintele Volodimir Zelenski despre viitorul summit NATO, programat în iulie,...
Ultima oră
Pe aceeași temă