11.3 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialRecuperarea minerilor, blocata de noi surpari

Recuperarea minerilor, blocata de noi surpari

Actiunea de recuperare a celor doi mineri surprinsi in subteran la Baia Noua a fost din nou ingreunata de alte surpari care au avut loc ieri. Echipele de salvare au incercat sa ajunga din nou la colivia in care se presupune ca se afla cei doi ortaci.

Luni dupa-amiaza, minerii din echipa de interventie au descoperit in frontul de lucru, in pamantul surpat in putul principal al minei, o casca, un ferastrau mecanic si un topor. Potrivit afirmatiilor domnului Svertozar Curici, inginerul-sef al exploatarii, obiectele au fost gasite in apropierea coliviei cu care cei doi s-au prabusit in put. “Daca nu avea loc surparea de steril – a precizat inginerul Stefan Lisi, directorul SC “Minera Banat” Anina, de care apartine si mina ucigasa, in cateva ore trupurile celor doi ar fi fost scoase.” Dupa noile surpari, asteptarea se prelungeste, spre disperarea familiilor, rudelor, prietenilor si colegilor celor doi napastuiti ai sortii, aflati la gura exploatarii.
Sapaturile au scos la iveala, abia in jurul orizontului 90, o parte a coliviei din care iesea in afara mana unuia dintre cei doi disparuti. Minerii salvatori au avertizat ca pamantul in acea zona parca nu mai are rabdare si din cand in cand trasneste si se porneste spre adancuri, ceea ce face si mai grea interventia. Cei aflati in ultimul schimb au sustinut ca inaintarea le-a adus si mai puternic un patrunzator miros de cadavru in descompunere.
Localnicii spun ca dintr-atatea accidente care au avut loc de-a lungul celor mai bine de o suta de ani de exploatare a carbunelui la mina de la Baia Noua, nici unul dintre ele nu a generat un cosmar care sa-si amane atat de mult sfarsitul ca disparitia in maruntaiele Muntelui Catramaci a celor doi mineri, Zdrasko Ianculovici si Liviu Tomoioaga, aflati in floarea varstei. De la copiii de scoala la batranii asezarii nu se discuta decat despre acest subiect, devenit deja obsesie, nelipsind invariabila intrebare daca vor mai fi scosi vreodata din adancuri si, mai ales, cand. Ultima ora: Ministerul Economiei a anuntat ieri seara ca trupurile celor doi mineri au fost, in sfarsit, gasite. Astazi, salvatorii vor incerca sa aduca cele doua cadavre la suprafata.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă