10 C
București
duminică, 5 mai 2024
AcasăSpecialRectorul Universității din Iași și alți doi profesori sunt ARESTAȚI preventiv

Rectorul Universității din Iași și alți doi profesori sunt ARESTAȚI preventiv

UPDATE 22,30: Magistraţii Curţii de Apel Iaşi au dispus, vineri seara, arestarea preventivă pentru 30 de zile a rectorului Universităţii “Petre Andrei” din Iaşi, Sorin Bocancea, informează Agerpres.

Dispoziţii similare au fost date şi în cazul prof.univ.dr. Cristian Bocancea şi a lectorului Mark Bucuci, de la Universitatea “Petre Andrei” din Iaşi. 

Cei trei profesori au fost reţinuţi joi seara, după ce în cursul aceleiaşi zile procurorii anticorupţie au efectuat cinci percheziţii domiciliare şi la sediul UPA din Iaşi. 

Rectorul UPA, Sorin Bocancea este acuzat de DNA de favorizarea făptuitorului, instigare la fals intelectual în formă intelectuală, instigare la fals material în înscrisuri oficiale. Fratele acestuia, Antonie Cristian Bocancea, este acuzat, în calitate de profesor la aceeaşi universitate, de favorizarea făptuitorului, fals intelectual în formă continuată, fals materiale în înscrisuri oficiale. La rândul său, lectorul Mark Bucuci este acuzat de favorizarea făptuitorului şi fals intelectual în formă continuată. 

Arestările survin după ce în urmă cu trei zile a prodecanul Facultăţii de Drept, Florin Dan Drugă, profesor la disciplinele Teoria Generală a Dreptului şi Drept Penal, şi avocat în Baroul Iaşi a fost reţinut pentru 24 de ore, pentru luare de mită.

——————————-

Sorin Bocancea, rectorul Facultăţii de Drept din cadrul Universităţii “Petre Andrei” din Iaşi, a fost reținut de procurorii DNA pentru  favorizarea făptuitorului, instigare la fals intelectual, în formă continuată și instigare la fals material în înscrisuri oficiale. În același dosar au mai fost reținuți și doi profesori universitari.

Potrivit DNA, în dosarul referitor la suspiciuni de fapte de corupție săvârșite de un prodecan al Facultății de Drept din cadrul Universității „Petre Andrei” din Iași, privind înscrierea unui student direct în anul al 3-lea de studii, fără ca acesta să susțină examenele aferente anilor anteriori de studii, fără să se prezinte la cursurile obligatorii şi fără să achite taxele de şcolarizare la termenele prevăzute în Regulamentul Universităţii Petre Andrei din Iaşi, procurorii anticorupție au extins cercetările și cu privire la suspiciuni privind săvârșirea, de către alte cadre didactice, a altor infracțiuni după cum urmează:

În același context, la data de 06 iunie 2016, inculpatul Bocancea Sorin, în calitate de rector al Facultăţii de Drept din cadrul Universităţii „Petre Andrei” din Iaşi, în scopul  împiedicării şi îngreunării cercetărilor în dosarul respectiv, nu a predat organelor de urmărire penală, la solicitarea acestora, cataloagele aferente anului 1 de studii al Facultăţii de Drept din cadrul aceleiaşi universităţi, anul universitar 2014-2015, cunoscând faptul că aceste probe ar fi îngreunat situaţia juridică a inculpatului Drugă Dan Florin. 

La data de 07 iunie 2016, în aceeași calitate și în același scop, inculpatul i-a determinat pe inculpații  Bucuci Mark și Bocancea  Antonie Cristian, cadre didactice în cadrul aceleiași instituții, să facă mențiuni necorespunzătoare adevărului în “Catalogul pentru examene/verificări/colocvii”  pentru Anul 1, prin care se atesta în fals faptul că studentul respectiv obținuse note de trecere la șase materii, în condiţiile în care acesta nu a susţinut în fapt acele examene.

Inculpaților li s-au adus la cunoştinţă calitatea procesuală şi acuzaţiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.

La data de 09 iunie 2016, inculpații Bocancea Sorin, Bucuci Mark și Bocancea  Antonie Cristian urmează să fie prezentaţi Curții de Apel Iași cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Direcției de Operațiuni Speciale și din partea Direcției Generale Anticorupție.

 

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Ce salarii aveau cu adevărat Nicolae și Elena Ceaușescu

Așa cum bine cunoaștem cu toții, până în urmă cu mai bine de trei decenii și jumătate, România s-a aflat sub jugul dictaturii...
Ultima oră
Pe aceeași temă