15.6 C
București
luni, 9 septembrie 2024
AcasăSpecialRechinii din politică își recunosc hoţiile

Rechinii din politică își recunosc hoţiile

Fostul ministru Gabriel Sandu, sforarul Viorel Hrebenciuc sau oamenii de afaceri Dorin Cocoş și Nicolae Dumitru sunt doar patru dintre marii „rechini“ implicaţi în dosarele de corupţie anchetate de DNA care şi-au recunoscut faptele. Nu pentru că i-ar mustra conştiinţa, ci pentru că speră să obţină reducerea pedepsei cu o treime sau judecarea în regim de urgenţă a procesului.

Dorin Cocoş, Gabriel Sandu şi Nicolae Dumitru şi-au recunoscut faptele de care sunt acuzaţi în dosarul „Microsoft“ şi ar putea beneficia de reducerea cu o treime a pedepselor care vor fi dispuse de instanţa supremă, în timp ce Gheorghe Ştefan şi-a susţinut în continuare nevinovăţia. În declaraţia dată în faţa instanţei, Gabriel Sandu, ministru al Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale în perioada decembrie 2008-septembrie 2010, a recunoscut luarea de mită şi spălarea de bani,  dar a menţionat că a dat toţi banii la PDL, partidul din care făcea parte, pentru finanţarea campaniei electorale. „Fac politică din 1999 şi am crezut că sunt un băiat deştept. Am ajuns însă la concluzia că am fost cel mai prost ministru din istoria României“, şi-a început Sandu declaraţia dată în faţa magistraţilor. În ce priveşte comisionul de patru milioane care i-a revenit ca urmare a afacerii Microsoft, Gabriel Sandu a arătat că i-a dat pe toţi pentru campania electorală.Fostul ministru a mai arătat că, la un moment dat, Dorin Cocoş i-a spus despre ce este vorba şi că trebuie să se vadă cu Claudiu Florică, după care să încheie contractul. Sandu a precizat că a propus o licitaţie internaţională şi 50.000 de ore de consultanţă, însă propunerea sa a fost refuzată.

„Apoi am avut o nouă întâlnire cu Dorin Cocoş, care mi-a spus să nu mă mai port atât de dur cu domnul Florică (n.r. – patronul firmei care a intermediat licenţele Microsoft) şi că ar trebui să accept termenii solicitaţi de acesta. La rândul său, domnul Gheorghe Ştefan mi-a transmis că trebuie să discut cu domnul Cocoş şi că cei din partid sunt nemulţumiţi că nu contribuim la campania electorală. În aceste condiţii, am acceptat să facilitez afacerea, dar din comisionul meu am plătit la partid şi pe materiale electorale”, a declarat fostul ministru.

Dorin Cocoş a povestit judecătorilor că, la începutul anului 2009, denunţătorul Claudiu Florică, atunci reprezentant al firmei Fujitsu Siemens Computers în România, şi Dinu Pescariu i-au propus să intervină la Ministerul Comunicaţiilor pentru a le face conexiunea cu ministrul Gabriel Sandu, deoarece doreau să vândă ministerului aproximativ 90.000 de licenţe Microsoft.  Şi omul de afaceri Nicolae Dumitru, care controlează grupul de firme Niro, a dat o declaraţie completă, în care a arătat că a fost contactat de Dinu Pescariu, care l-a rugat să discute cu Alexandru Bittner, pentru ca acesta din urmă să îşi folosească influenţa la Guvern pentru avizarea contractului privind licenţele Microsoft. Dumitru a spus că l-a sunat pe Alexandru Bittner la biroul acestuia şi a avut ulterior o întâlnire în timpul căreia a înţeles că Bittner ştia despre ce este vorba şi a solicitat o sumă de 3,8 milioane de dolari. Totodată, potrivit procurorilor, Dorin Cocoş ar fi cerut 17,5 milioane de euro pentru el, Gheorghe Ştefan şi Gabriel Sandu, pentru a interveni în achiziţionarea dreptului de utilizare a licenţelor Microsoft, din care 15,7 milioane de euro ar fi ajuns în contul unor firme controlate de cei trei, direct sau prin intermediari. În acest dosar sunt vizaţi şi alţi opt foşti miniştri: Şerban Mihăilescu, Ecaterina Andronescu, Valerian Vreme, Dan Nica, Daniel Funeriu, Alexandru Athanasiu, Mihai Tănăsescu şi Adriana Ţicău.

Alin Cocoş a recunoscut şi el cum făcea combinaţiile de milioane

Alin Cocoş, fiul omului de afaceri Dorin Cocoş, şi-a recunoscut vineri, la instanţa supremă, faptele de care este acuzat în dosarul „Bica 1”, solicitând magistraţilor să fie judecat prin procedura simplificată. El le-a spus magistraţilor cum l-a cunoscut pe Ionuţ Mihăilescu şi cum a ajuns să vândă terenul de la Snagov, din care o parte ar fi fost primită de Alina Bica. El a precizat că Ionuţ Mihăilescu s-a arătat interesat să cumpere proprietatea, împreună cu mai mulţi prieteni, printre cumpărători aflându-se şi fosta şefă a DIICOT.

Viorel Hrebenciuc a declarat cum vroia un comision

În dosarul retrocedărilor, Viorel Hrebenciuc şi-a recunoscut  şi el faptele în faţa judecătorilor de la Curtea Supremă. Le-a povestit magistraţilor că a acceptat să intervină pe lângă funcţionarii unor instituţii din Bacău pentru ca Paltin Sturdza să intre în posesia a 43.000 de hectare de pădure. În schimb, fostul deputat urma să primească 12.000 de hectare, prin încheierea unui act adiţional pe numele fiului său. Andrei Hrebenciuc, şi-a recunoscut implicarea în acest dosar şi  descris cu lux de amănunte toate infracţiunile de care sunt acuzaţi.  În cazul lor magistraţii au refuzat să le accepte cererile de recunoaştere a faptelor şi de reducere a pedepselor, aşa că ei vor fi judecaţi alături de ceilalţi inculpaţi care nu şi-au recunoscut implicarea în afacerea de 300 de milioane de euro.   

Cele mai citite

Două veacuri de la nașterea eroului pașoptist Avram Iancu. Peste 3.000 de oameni la Serbările de la Țebea

Președintele Iohannis a transmis că încărcătura simbolică a Sărbătorii de la Ţebea este una specială, în "Anul Avram Iancu" Manifestările comemorative au pornit de la...

Cartea lui Ciucă prinde gust în bucătăria televizată

Printre cratițe și muzică lăutărească, Nicolae Ciucă a arătat rețeta literaturii politice Nicolae Ciucă a decis să-și lanseze cartea nu într-o librărie clasică, ci într-o...

Vise de milioane își așteaptă câștigătorul

Cufărul cu 5 milioane de euro așteaptă să fie deschis la Loto 6/49 Reportul la Loto 6/49 la categoria I a ajuns la peste 5,41...
Ultima oră
Pe aceeași temă